ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Els semiconductors a Catalunya

Informes tecnològics

Catalunya ja s'està posicionant com un dels entorns més dinàmics al sud d’Europa en l’àmbit del disseny de semiconductors. De fet, aquest ecosistema a casa nostra ja està format per 4.400 professionals i 104 empreses i entitats de recerca

Els semiconductors a Catalunya

Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. 

Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats.

Un dels sectors que viurà un creixement de la demanda més elevat és el de l’automoció (+10,3% anual fins el 2025) per la gran necessitat de xips i semiconductors que requereixen els nous vehicles elèctrics, connectats o autònoms. De la mateixa manera, també ha estat la indústria més afectada per la crisi de subministraments de semiconductors.

En xifres globals, el 2021 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors van ascendir a 583.500 milions de dòlars, un augment considerable respecte l'any anterior, en què els ingressos totals van arribar als 466.240 milions de dòlars. Properament, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors arribi als 600.000 milions de dòlars.

Presència a Catalunya

Segons l’estudi Els semiconductors a Catalunya (document .PDF), l’ecosistema a casa nostra s’està posicionant com un dels entorns més dinàmics del sud d’Europa en l’àmbit del disseny de xips. Actualment ja hi ha 104 empreses i entitats de recerca que s’hi dediquen i que compten amb 4.400 professionals.

Segons aquest informe, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. Si tenim en compte els segments principals, veiem que el 37,2% de les empreses es dediquen al disseny de xips, el 19,8% als circuits electrònics i el 18,6% són empreses auxiliars.

Aquesta indústria es troba en fase de gran desenvolupament a Catalunya els anuncis d’inversió recents de Cisco, Monolitic Power Systems (MPS) o Intel que han triat Barcelona per ubicar-hi els seus centres de disseny de microxips. D’altra banda, cal afegir que ACCIÓ està treballant amb una cartera de 22 potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya d’empreses multinacionals d’aquest sector.

Projecte del Xip Europeu

La Comissió Europea ha manifestat la necessitat que Europa incrementi la seva sobirania tecnològica i pugui accedir a processadors i acceleradors basats en propietat intel·lectual europea. El projecte Xip Europeu és una iniciativa publico-privada que té per objectiu constituir a Barcelona el nucli del disseny i el prototipatge d’un xip, incloent el processador i l’accelerador. El projecte, que s’emmarca dins de Quantum Spain, el lidera el BSC-CNS i és un dels projectes emblemàtics identificats per la Generalitat per optar als fons Next Generation.

Semiconductors

 

Grans oportunitats i molts reptes dels semiconductors

L'escassetat actual de semiconductors ha alertat la comunitat internacional sobre la importància estratègica i econòmica dels xips i semiconductors. Això ha obert oportunitats sense precedents i, a la vegada, molts reptes. Per un costat, els semiconductors poden acompanyar a empreses i països a avançar cap a la plena digitalització a través de la dinamització de l’economia, reforçant la indústria, fomentant projectes Next Generation (PERTE de semiconductors) o treballant en la recerca.

Malgrat aquests avantatges, els reptes principals de l’ecosistema es basen en la complexitat de la cadena de valor, la concentració geogràfica de l’oferta, la necessitat de grans inversions de capital, d’innovació constant i de talent i el gran consum d’aigua que requereixen les fàbriques.

Si vols conèixer totes les dades, ja pots descarregar l'informe Els semiconductors a Catalunya (document .PDF).