Informes tecnològics
Catalunya ja s'està posicionant com un dels entorns més dinàmics al sud d’Europa en l’àmbit del disseny de semiconductors. De fet, aquest ecosistema a casa nostra ja està format per 4.600 professionals i 260 agents entre empreses i entitats
Els semiconductors a Catalunya
Els semiconductors per a la fabricació de xips estan dissenyats específicament per proporcionar als dispositius i circuits integrats la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades.
Així, els materials semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també de tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat. És el cas dels automòbils, l’equipament mèdic, els data centers o els aparells automatitzats.
En xifres globals, el 2024 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors arribaran als 588.360 milions de dòlars, un augment del 13% respecte l'any anterior. De cara a futur, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors creixi a un ritme del 6,3% anual fins al 2027.
Presència a Catalunya
Segons l’estudi Els semiconductors a Catalunya, l’ecosistema a casa nostra s’està posicionant com un dels entorns més dinàmics del sud d’Europa en l’àmbit del disseny de xips. Actualment ja hi ha 260 empreses i entitats de recerca que s’hi dediquen i que compten amb 4.600 professionals.
Segons aquest informe, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 7%, startups). Si tenim en compte els segments principals, veiem que el 42% es dediquen a la impressió de circuits (PCB per les sigles en anglès), un 25% a la indústria auxiliar i enginyeries i un 23% al disseny i IP.
Aquesta indústria es troba en fase de gran desenvolupament a Catalunya amb els anuncis d’inversió recents d'empreses mundialment conegudes com Cisco o Intel que han triat Barcelona per ubicar-hi els seus centres de disseny de microxips. De fet, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que ha captat més projectes d'inversió estrangera tecnològica en aquest àmbit des de l'anunci de la la Llei Europea de Xips del 2022, només per darrere de Baviera i d’Irlanda. Aquests projectes sumen un valor global de 420 milions d’euros (l’1% del total a la UE) que han generat gairebé 1.200 llocs de treball (el 8% del total a la UE).
Projecte del Xip Europeu
La Comissió Europea ha manifestat la necessitat que Europa incrementi la seva sobirania tecnològica i pugui accedir a processadors i acceleradors basats en propietat intel·lectual europea. El projecte Xip Europeu és una iniciativa publico-privada que té per objectiu constituir a Barcelona el nucli del disseny i el prototipatge d’un xip, incloent el processador i l’accelerador. El projecte, que s’emmarca dins de Quantum Spain, el lidera el BSC-CNS i és un dels projectes emblemàtics identificats per la Generalitat per optar als fons Next Generation.
Grans oportunitats i molts reptes dels semiconductors
L'escassetat actual de semiconductors ha alertat la comunitat internacional sobre la importància estratègica i econòmica dels xips i semiconductors. Això ha obert oportunitats de negoci sense precedents i, a la vegada, molts reptes. Per un costat, els semiconductors poden acompanyar a empreses i països a avançar cap a la plena digitalització a través de la dinamització de l’economia, reforçant la indústria, fomentant projectes Next Generation (PERTE de semiconductors) o treballant en la recerca.
Malgrat aquests avantatges, els reptes principals de l’ecosistema es basen en la complexitat de la cadena de valor, la concentració geogràfica de l’oferta, la necessitat de grans inversions de capital, d’innovació constant i de talent i el gran consum d’aigua que requereixen les fàbriques.
Si vols conèixer totes les dades, ja pots descarregar l'informe Els semiconductors a Catalunya.