El conseller Sàmper destaca l’atracció de fons per a projectes industrials: “Més de 636 milions d’euros, el que significa el 20% del total d’ajuts atorgats en el conjunt de l’Estat”
- L’Oficina Next Generation d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) ha assessorat més de 2.300 empreses catalanes per accedir a aquests ajuts i identificar les millors convocatòries.
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha anunciat avui que "les empreses catalanes han captat 1.540 milions d’euros des del 2021 en el conjunt de convocatòries competitives d'abast estatal dels fons Next Generation", destacant àmbits sectorials com la mobilitat sostenible (30%) o els projectes de R+D (29%). Sàmper ha fet públic el balanç de captació dels tres anys d’aquests fons europeus, durant la inauguració del tercer Congrés de l’Associació TECNIO a Terrassa.
El conseller Sàmper també ha posat en valor l’atracció per a projectes industrials. Concretament, les empreses catalanes han captat 636,2 milions d’euros dels fons per a projectes de sostenibilitat i digitalització del sector industrial. Segons dades recollides per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, la xifra captada per les empreses catalanes representa el 20% del total d’ajuts atorgats en el conjunt de l’Estat en aquest àmbit. Concretament, 549 projectes industrials d’empreses catalanes han estat beneficiris d’aquestes convocatòries, de concurrència competitiva i impulsades per diversos ministeris de l’Estat. El conseller Sàmper ha subratllat que "el 66% d’aquests projectes han estat impulsats per pimes". Des del punt de vista territorial, les principals comarques beneficiàries dels ajuts Next Generation per a projectes industrials són el Barcelonès (amb el 21% del total captat), el Vallès Occidental (16%), el Baix Llobregat (13%), el Vallès Oriental (9%) i el Bages (7%).
La importància de la transferència de coneixement
En la seva intervenció en la inauguració del Congrés de l’Associació TECNIO, el conseller Sàmper ha destacat que "la transferència de coneixement és un motor indispensable per millorar la competitivitat del país i impulsar Catalunya com una de les regions més innovadores d’Europa". També ha subratllat la importància de la innovació oberta i la col·laboració entre els sectors productius, afirmant que "la recerca no només ha de generar coneixement, sinó també ser traslladada al mercat per transformar-se en projectes tangibles".
El conseller ha afegit que s’estan impulsant diverses línies d’ajuts, com la consolidació de projectes d’R+D enfocats a la col·laboració entre empreses i grups de recerca, amb l’objectiu de reforçar el desenvolupament d’un ecosistema innovador. "Tan important ha de ser fer recerca, com transferir-la. Cosa imprescindible per continuar fent de Catalunya un país altament innovador", ha remarcat Sàmper.
L’Associació TECNIO aplega als grups universitaris i centres de recerca amb acreditació TECNIO, que atorga la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ per identificar i donar visibilitat als desenvolupadors de tecnologia del sistema R+D+I de Catalunya que presentin capacitats tecnològiques diferencials i amb capacitat de transferir-les per enfortir el teixit empresarial i fer atractiu internacionalment l'ecosistema català d'innovació.
Jornada de treball a Terrassa
Abans de la inauguració del congrés de l’Associació TECNIO, el conseller Sàmper ha visitat les instal·lacions de la planta H-zero d'Hercal, una planta pionera dedicada a la valorització i rentada de residus de la construcció, excavació i demolició. La jornada ha finalitzat a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, per conèixer de prop les iniciatives formatives en l'àmbit de l'enginyeria.
Suport per accedir als ajuts Next Generation
Des de l’obertura de l’Oficina Next Generation EU d’ACCIÓ el novembre de 2021, més de 2.300 empreses s’han assessorat a través de l’agència. De fet, gairebé una de cada quatre empreses catalanes (22%) que han accedit a aquests fons han passat per l’oficina. A més, nou de cada 10 empreses que han accedit als seus serveis s’han acabat presentant a més convocatòries de les que inicialment tenien previstes.
Actualment hi ha 7.000 inscrits al servei d’alertes personalitzades Next Generation per conèixer les convocatòries que més s’adapten als seus projectes empresarials. També destaca el fet que s’han registrat més de 14.300 participants a les sessions organitzades per ACCIÓ per conèixer com accedir als fons Next Generation EU.
549 projectes industrials d’empreses catalanes han estat beneficiàries d’aquestes convocatòries, el 66% d'elles son considerades pimes