Segons un estudi del Govern, elaborat per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) en col·laboració amb el clúster català de l’aigua, el sector ja genera el 3% del PIB amb 638 empreses i més de 26.000 llocs de treball
- La cadena de valor vinculada a la sostenibilitat de l’aigua la formen companyies que dissenyen i fabriquen productes i solucions per al cicle integral de l’aigua (51,7% del total), les que ofereixen serveis intensius en coneixement (29,5%) i les de serveis d’explotació (18,8%).
- L’estudi s’ha donat a conèixer durant la IXa Immersió Estratègica del Catalan Water Partnership, que ha comptat amb la participació de vora 250 empreses, entitats i centres de recerca vinculats a l’aigua.
El volum de negoci de les empreses catalanes vinculades a l’ús sostenible de l’aigua ha crescut un 74% els darrers cinc anys i s’ha situat en 8.704 milions d’euros, el 3% del PIB. El sector el conformen 638 empreses que generen 26.794 llocs de treball. Aquestes són les dades principals de l’estudi 'Informe del sector de l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya', elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i treball, en col·laboració amb el Catalan Water Partnership (CWP), el clúster català de l’aigua.
El sector de l’ús sostenible de l’aigua engloba totes aquelles activitats i tecnologies que busquen gestionar, distribuir i utilitzar els recursos hídrics de manera eficient i respectuosa amb el medi ambient. En aquest sentit, reuneix empreses dedicades, per exemple, al desenvolupament de tecnologies per al tractament, purificació i reutilització de l’aigua; companyies que es dediquen a la recuperació de productes de valor afegit presents en aquest element, o a les activitats per a la millora de la gestió de l’aigua en sectors intensius en el seu ús com l’agricultura, la indústria o els serveis.
A Catalunya, aquestes empreses es reparteixen en tres grans segments dins de la cadena de valor. El més nombrós és el de les companyies que dissenyen i fabriquen productes i solucions per al cicle integral de l’aigua (51,7% del total), seguides per les que ofereixen serveis intensius en coneixement, com enginyeries o laboratoris (29,5%). Finalment, destaquen les empreses que ofereixen serveis d’explotació del cicle integral de l’aigua (18,8%).
Es tracta d’un sector madur, on nou de cada 10 empreses supera els 10 anys de vida. A més, un 64% de les companyies que s’hi dediquen ocupa més de 10 treballadors. D’altra banda, es tracta d’un àmbit amb una important concentració a les comarques de la província de Barcelona (70% del total) i amb un important ecosistema de suport amb entitats com el mateix CWP, diversos centres tecnològics i universitaris que hi fan recerca o la presència al país de fires globals rellevants per al sector com l’Smart City Expo.
A escala global, l’informe assenyala un creixement sostingut per a les empreses que treballen en l’ús sostenible de l’aigua, amb un augment del 14% entre 2018 i 2023 fins als 880.240 milions d’euros. Una xifra que es preveu que s’enfili fins als 1.245.100 milions d’euros l’any 2031. Aquest creixement s’explica en gran mesura per l'augment de la població mundial, la intensa urbanització i el creixement de la producció industrial amb alts requeriments d’aigua que genera una major demanda d’un ús sostenible de l’aigua. D’altra banda, l’estudi també apunta que és un sector clarament vinculat a la despesa pública, atès que el 85,5% de la despesa global en el sector de l’aigua el fan les administracions públiques.
L’estudi d’ACCIÓ també destaca l’impacte que tenen i tindran les companyies del sector en un context de canvi climàtic i emergències més habituals per sequera. En aquest sentit, indica la necessitat de desenvolupar tecnologies d’ús eficient per a l’agricultura que permeti reduir el consum d’aigua sense perdre productivitat mitjançant la gestió avançada del reg o la monitorització de la humitat del sòl. Però també s’enfoca a la necessitat de renovar i actualitzar les xarxes d’ús urbà o el tractament i reutilització de l’aigua per a usos industrials i de serveis.
En aquest aspecte, l’informe destaca els principals reptes del sector, entre els quals es troben la implementació d’estratègies per adaptar-se al canvi climàtic i la digitalització de la xarxa amb solucions d’intel·ligència artificial o internet de les coses.
IXa Immersió Estratègica del Catalan Water Partnership
Aquest estudi s’ha presentat públicament durant la IXa Immersió Estratègica del Catalan Water Partnership. La jornada organitzada pel clúster català de l’aigua, que agrupa més de 160 membres, ha reunit prop de 250 empreses, entitats i centres de recerca vinculats a l’aigua. Un esdeveniment que reuneix anualment els principals agents del sector per debatre noves tendències i reflexionar sobre els reptes i oportunitats de futur vinculats a l’aigua.
Durant la jornada, el president del CWP, Jordi Cros, ha destacat que "la sequera dels darrers anys ha situat l’aigua com una prioritat a l’agenda política i de tots els sectors econòmics del país". En aquest sentit, ha recordat que les darreres inundacions "han tornat a confirmar que el canvi climàtic fa imprescindible actuacions per minimitzar els seus efectes sobre el sector de l’aigua. Els propers anys caldrà executar les infraestructures previstes i seguir apostant per noves inversions orientades als reptes identificats en l’estudi".
Finalment, Cros ha remarcat que "no podem descuidar les inversions en R+D i innovació d’aigua, que és el que ens permetrà afrontar els reptes futurs". En aquest aspecte, "el CWP és un dels clústers de l’aigua més grans del món i compta amb moltes empreses i investigadors que poden contribuir-hi", ha conclòs.
El creixement global del sector s’explica en gran mesura per l’augment de la població mundial, la intensa urbanització i el creixement de la producció industrial