Segons un estudi d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), actualment hi ha 1.447 companyies catalanes especialitzades en aquest àmbit (+30,2% des del 2021) que generen més de 37.200 llocs de treball (+41%)
- Entre les principals tecnologies que identifica l’informe destaquen la ciberseguretat (35% del total d’empreses), la intel·ligència artificial (34,8%), la Internet de les Coses (23,5%), el núvol (23,2%) i els semiconductors (12,9%).
- L’estudi també radiografia les oportunitats de negoci que ofereix la indústria 4.0, incloent-hi l’optimització de processos i la millora de la productivitat, però també els reptes que encara, com ara la necessitat de talent especialitzat i el canvi cultural que es requereix.
Les empreses catalanes dedicades al a indústria 4.0 facturen de manera agregada 7.197 milions d’euros, un 29,3% més que el 2021, segons es desprèn d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. D’acord amb aquest informe, el volum de negoci de la indústria 4.0 ja equivaldria al 2,6% del PIB català.
Per aquest informe, el terme "indústria 4.0" fa referència a la convergència i aplicació de tecnologies, especialment digitals, per transformar el disseny, la fabricació, l’operació i el servei dels sistemes de producció.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha explicat durant l’acte de presentació d’aquest estudi que "la indústria 4.0 és una de les palanques que ha de permetre a l’economia catalana digitalitzar-se i fer-ho de manera sostenible, per guanyar en eficiència, però també garantint un impacte positiu". Per Baró i Torres, "Catalunya té una economia de forta base industrial, i el fet que ja comptem amb un ecosistema robust d’empreses que treballen amb tecnologies 4.0 és molt positiu, però les xifres també ens indiquen que tenim potencial perquè continuïn creixent i, per això, des del Govern les acompanyarem per aconseguir-ho". En aquest sentit, el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ també ha recordat que la celebració de l’Advanced Factories la setmana vinent "contribueix a impulsar tan significativament la transformació tecnològica i la digitalització de la indústria, especialment entre les pimes".
Radiografia de la indústria 4.0 a Catalunya
Segons les conclusions de l’estudi, a Catalunya hi ha 1.447 companyies especialitzades en indústria 4.0, una xifra que ha augmentat un 30,2% des del 2021, la darrera vegada en què es va radiografiar aquest àmbit. En total, donen feina a més de 37.200 persones (+41%).
Entre les principals tecnologies que identifica l’informe destaquen la ciberseguretat (a la qual es dediquen el 35% del total d’empreses), la intel·ligència artificial (34,8%), la Internet de les Coses (23,5%), el núvol (23,2%) i els semiconductors (12,9%). Altres tecnologies de la indústria 4.0 que es poden trobar a Catalunya inclouen la robòtica, la fotònica, la fabricació additiva, les tecnologies immersives, la quàntica, el blockchain o la supercomputació.
Més d’una quarta part (27,5%) d’aquestes empreses tenen menys de 10 anys, mentre que el 14% són startups. De fet, el 62% de les 2.285 startups que hi ha actualment a Catalunya, d’acord amb dades d’ACCIÓ, treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0. Destaca, sobretot, el 29% d’empreses emergents que utilitza la intel·ligència artificial i el big data com a principal tecnologia, i també el 14% que treballa amb sensòrica i el núvol.
És un sector obert al món: el 36,8% són empreses exportadores i el 16,9%, filials de companyies d’origen estranger. En aquest sentit, també es destaca que 106 dels 160 hubs tecnològics que hi ha a Catalunya es dediquen a tecnologies de la indústria 4.0, segons l’estudi ‘Tech Hubs Overview’ que elaboren Mobile World Capital Barcelona, ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona. Aquests hubs es dediquen a tecnologies com la intel·ligència artificial i el big data (56%), el núvol (49%) o la ciberseguretat (31%).
El suport a les noves tecnologies
El document també apunta que ACCIÓ posa a disposició de les empreses catalanes instruments i suport financer per a projectes amb incorporació de tecnologies 4.0. Així, des de l’Agència s’ha acompanyat gairebé 1.400 projectes vinculats a aquest àmbit en el darrer quinquenni (2020-2024), que han mobilitzat un volum de finançament de 64,9 milions d’euros. Es tracta del 68% dels projectes a què ha donat suport l’Agència en aquest període. En concret, l’Agència compta amb el programa ProACCIÓ 4.0, que engloba serveis, ajuts i activitats per impulsar la transformació digital i l’adopció de tecnologies digitals avançades a l’empresa.
El document també subratlla que Catalunya també ofereix a les empreses un ampli ecosistema de suport, que inclou centres tecnològics i de recerca, universitats, associacions empresarials, col·legis professionals i clústers, entre altres agents. Destaquen, en aquest sentit, el Digital Innovation Hub (DIH4CAT), que lidera la Generalitat a través d’ACCIÓ i que és un ecosistema d’innovació format pels principals agents de suport a la digitalització de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar la transformació tecnològica del teixit empresarial català; així com la Digital Catalonia Alliance (DCA), una iniciativa de la Generalitat de Catalunya i i2Cat que agrupa els principals sectors tecnològics emergents del país.
També recorda que Catalunya acull diverses fires i esdeveniments enfocats en l’àmbit de la indústria 4.0, com és el cas del congrés Advanced Factories, que se celebra aquest mes d’abril, així com del MWC, l’ISE, l’Smart City Expo World Congress o l’IOT Solutions World Congress, entre d’altres.
Oportunitats i reptes per a la nova indústria
L’informe també radiografia les principals tendències i oportunitats de negoci que ofereix la indústria 4.0 per al teixit empresarial català i a escala mundial. Així, entre els avantatges de la introducció d’aquestes tecnologies, el document apunta que l’automatització i l’optimització de processos impulsades per les tecnologies de la indústria 4.0 poden permetre a les empreses augmentar la seva eficiència i productivitat. Per això, aquestes tecnologies estan impulsant les empreses a innovar i desenvolupar processos de recerca que els permeten crear nous models de negoci, productes i serveis, a banda d’optimitzar els seus processos i fer-los més eficients.
En aquest sentit, el document destaca com a oportunitats de negoci que ofereix la indústria 4.0 l’increment de l’eficiència, la productivitat, la flexibilitat i l’agilitat, així com la millora de la seguretat en el món del treball, o la capacitat de personalitzar productes i serveis. També destaca l’increment de la comunicació i col·laboració en aquests processos industrials que, alhora, poden esdevenir més sostenibles i circulars. Així mateix, també alerta sobre alguns reptes com l’elevada inversió que encara suposa el desplegament d’aquestes noves tecnologies, la necessitat d’integrar aquests processos i estandarditzar-los, tot garantint la seguretat i la privacitat; mentre que també caldrà adoptar un canvi cultural que vagi de la mà de la captació i formació de talent que abraci aquestes capacitats.
El document també posa en relleu iniciatives i polítiques que s’estan duent a terme en diferents països per promoure la transformació digital en els processos de fabricació. Es destaquen, entre d’altres, els plans desenvolupats a Alemanya, França, els Estats Units, la Xina i el Japó, que compten amb estratègies específiques en aquest àmbit. Des del punt de vista europeu, es posa especial èmfasi en programes com l’Horizon Europe -el programa marc d’R+D+i a escala comunitària-, els ajuts Next Generation i el programa Digital Europeu, que té l’objectiu d’accelerar la digitalització d’indústries i pimes. També al continent s’impulsen diverses polítiques enfocades a l’impuls de la indústria 4.0 com l’Estratègia Digital de la UE, la iniciativa Net-Zero Industry Act adreçada a la fabricació de tecnologies netes, la Llei de la IA o la política de clústers, que en el cas de Catalunya s’articula a través d’ACCIÓ.
Pel que fa al cas específic de Catalunya, l’estudi subratlla la naturalesa industrial de l’economia del nostre país, com un dels pilars de generació d’ocupació de qualitat i de desenvolupament tecnològic i innovador, un ecosistema que ha atret projectes d’inversió de multinacionals estrangeres en aquest àmbit com AstraZeneca, Lotte Energy Materials o Chery. Es posa de relleu també l’interès de la indústria catalana per adoptar tecnologies avançades, així com que diferents plantes productives implantades a Catalunya ja es troben molt avançades digitalment i poden esdevenir un referent per a l’entorn. Des del punt de vista de les polítiques, es destaca el Pacte Nacional per a la Indústria que incorpora actuacions específiques d’impuls a la indústria 4.0 i a la digitalització.
ACCIÓ posa a disposició de les empreses catalanes instruments i suport per a projectes amb incorporació de tecnologies 4.0