La companyia ha arribat a un acord per integrar la seva tecnologia a la plataforma de la italiana Coste360, amb qui han guanyat una licitació internacional per estudiar també la vulnerabilitat de la línia de costa a la província de Lecce
- Spascat ha comptat amb el suport d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) mitjançant l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Milà i els ajuts a projectes d’innovació oberta i disruptiva.
L’empresa emergent catalana Spascat (El Masnou, el Maresme) ha entrat al mercat italià amb la seva tecnologia Sorraline per monitorar l’estat de la línia de costa basada en imatges de satèl·lits. Concretament, aquesta tecnologia s’ha integrat a la plataforma de la companyia italiana Coste360, especialitzada en la gestió de concessions de platja al país transalpí. Així mateix, l’associació entre les dues empreses també ha guanyat una licitació internacional llançada per Mercator Ocean International per tal d’analitzar l’estat de la línia de costa de la província de Lecce i fer-ne un estudi de vulnerabilitat.
Spascat ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Milà. A més, també ha rebut 25.000 euros de la línia d’ajuts a projectes d’innovació oberta i disruptiva del 2023 per al desenvolupament de la prova pilot de la plataforma Sorraline amb l’Ajuntament del Masnou.
La startup maresmenca es dedica a realitzar solucions informàtiques basades en el tractament d’imatges satel·litàries. En aquest sentit, un dels seus productes destacats és Sorraline, que processa el contingut que ofereixen diversos satèl·lits per actualitzar l’estat de la línia de la costa i, per exemple, comprovar el creixement o decreixement de la sorra a les platges. Aquesta eina ofereix informació setmanalment de forma més fiable, actualitzada i sostenible que la que s’extreu, per exemple, per via de fotografies realitzades amb avioneta.
La informació generada per Sorraline és la que s’ha integrat dins dels serveis de Coste360. Aquesta empresa italiana està especialitzada en la gestió de concessions de platja, que està privatitzada a Itàlia. D’aquesta manera, la informació que proveeix Spascat resulta de valor per analitzar la disponibilitat de sorra on operar en les superfícies de les diferents platges.
Per Roger Huerta, soci i CEO de Spascat: “el suport de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Milà ha estat àgil i s’ha adaptat molt bé a la nostra casuística de startup. El seu coneixement del mercat i la cultura local ens ha facilitat molt l’entrada al país”.
Segons Bernat Gené, soci i CTO de Spascat: “el nostre objectiu és que les dades de satèl·lits siguin una commodity, un producte d’ús habitual, perquè les dades hi són i existeixen: nosaltres les processem i presentem per tal que les puguin aprofitar tant la indústria com les administracions”.
A banda de l’acord per integrar la tecnologia de Spascat a la plataforma de Coste360, les dues empreses també s’han associat per guanyar una licitació internacional llançada per Mercator Ocean International en el marc del Copernicus Marine National Collaboration Programme, que els permetrà analitzar de forma més concreta l’estat de la línia de costa de la província de Lecce i realitzar-ne un estudi de vulnerabilitat. Amb aquest projecte, que s’estendrà fins al desembre del 2026, es pretén impulsar l’ús de les imatges de satèl·lit per tal de millorar el coneixement de les dinàmiques de la costa i el litoral, especialment en les zones de bany d’alta ocupació i que disposen d’infraestructures construïdes.
La startup també treballa actualment per desenvolupar una plataforma online que permeti complementar amb imatges satel·litàries la topografia sota el nivell del mar a la zona propera a la costa. Aquesta iniciativa la realitza en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i per a la qual ha rebut 29.000 euros de l’ajut a projectes d’innovació oberta i disrupció d’ACCIÓ del 2024.
Spascat va néixer l’any 2023 al Masnou (el Maresme) sota el paraigua del concurs SmartCatalonia Challenge llançat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’estratègia NewSpace. Actualment forma part de la Digital Catalonia Alliance – NewSpace i de la incubadora de startups espacials ESA-BIC de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Barcelona.
Spascat també forma part de la incubadora de startups espacials ESA-BIC de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Barcelona