Es tracta del 14,4% del total del pressupost de la línia d'ajuts COSME Cluster Excellence de la Comissió Europea del 2019
- Els clústers han comptat amb el suport d’ACCIÓ per accedir a aquests ajuts, que es destinaran a projectes concrets a Catalunya en àmbits de l’alimentació, el packaging, la il·luminació, les smart cities, la mobilitat i l’esport.
- Les entitats que han obtingut aquests fons, als quals s’accedeix per concurrència competitiva, són el Clúster Digital, el Clúster Foodservice, el Packaging Cluster, el Clúster d’Il·luminació de Catalunya (CICAT), Railgrup i INDESCAT.
6 clústers catalans han captat 519.000 euros de la Comissió Europea per a dur a terme projectes d’innovació a Catalunya en els àmbits de la il·luminació, l’alimentació, el packaging, les smart cities, la mobilitat i l’esport. Es tracta del balanç del 2019 de la línia COSME Cluster Excellence, que en total ha comptat amb un pressupost de 3,6 milions d’euros i a la qual els clústers catalans hi han accedit amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-.
D’aquesta manera, Catalunya ha captat el 14,4% del total del pressupost de la línia d’ajuts tot i que representa l’1,5% de la població de la Unió Europea. Segons el director de la unitat de Clústers d’ACCIÓ, Joan Martí, “això posa de manifest un cop més la fortalesa dels clústers catalans en el context europeu i és un bon exemple que la política de clústers de Catalunya està alineada amb les recomanacions i programes que impulsa la Comissió Europea". De fet, 22 clústers catalans han presentat propostes aquest 2019 per accedir a fons europeus, “la xifra de participació més alta de la història, amb una taxa d’èxit molt alta i per sobre de la mitjana habitual”. “Esdevé clau captar finançament significatiu per impulsar projectes transformadors alhora que generar connexions internacionals estables”, assegura.
Els sis clústers catalans que han accedit a aquests fons –són sis dels 29 clústers que actualment formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ- són el Clúster Digital, el Clúster Foodservice, el Packaging Cluster, el Clúster d’Il·luminació de Catalunya (CICAT), Railgrup i INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport. Durant dos anys duran a terme els següents projectes:
- Safe Smart Food (Packaging Cluster i Clúster Foodservice): el Packaging Cluster i el Clúster Foodservice lideren conjuntament aquesta iniciativa amb un consorci de cinc clústers alimentaris europeus per impulsar l’ecosistema de l’alimentació i el packaging a escala internacional amb l’objectiu de fer més competitives les empreses que formen part d’aquestes entitats. El consorci treballarà en set aspectes que convergeixen dels dos sectors: la tecnologia dels aliments; els productes intel·ligents; la seguretat alimentaria; la sostenibilitat; els envasos intel·ligents; l’usuari final i última milla.
- Brilliant (CICAT): El Clúster d’Il·luminació de Catalunya, juntament de cinc clústers europeus i l’aliança europea de clústers d’il·luminació ELCA, desenvoluparan la plataforma COSME ClusterXchange amb l’objectiu d’incrementar les competències de 14 clústers. El projecte promou l’aprenentatge i el networking entre clústers i pimes dins del marc de la il·luminació, la construcció i les smart cities.
- SmartCTClusters (Clúster Digital): el projecte es basa en la creació d’una xarxa col·laborativa entre cinc clústers europeus de l’àmbit de les smart cities per crear noves oportunitats de negoci entre les empreses que en formen part, sobretot en els sectors de la mobilitat, l’energia, el medi ambient i les TIC.
- EXXTRA (Railgrup): 17 clústers europeus de l’àmbit de la mobilitat ferroviària que representen conjuntament 2.000 pimes de tot Europa compartiran bones pràctiques a escala internacional per traslladar-les a les empreses de cada regió d’aquest sector, entre les quals hi ha les catalanes. L’objectiu és fomentar la cooperació tecnològica entre pimes de diferents països i impulsar l’accés d’aquestes empreses a oportunitats d’innovació i contractes internacionals.
- SmartSports4GoodLife (INDESCAT): projecte coordinat per INDESCAT i amb la participació d’altres clústers i entitats europees per permetrà més de 50 intercanvis entre 100 empreses i agents de la indústria esportiva de Catalunya, França, Hongria i els Països Baixos per promoure acords de col·laboració i noves oportunitats de negoci. La iniciativa se centra en fer front als reptes de la indústria esportiva dels propers anys, com la digitalització o la sostenibilitat, mitjançant la interacció de l’esport amb la tecnologia, l’eficiència energètica, el turisme o la salut.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball.
Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa està impulsada d’acompanyar els clústers catalans per ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres iniciatives.
Els sis clústers catalans que han accedit a aquests fons formen part del programa Catalunya Clústers d'ACCIÓ