Col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que finança el programa amb 48.000 euros, i ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement
- A Catalunya hi ha 9.632 empreses de l’economia social amb 188.231 persones treballadores.
La Generalitat, a través d'ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, del Departament d’Empresa i Coneixement- i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han posat en marxa el servei Economia social internacional, que té per objectiu assessorar una trentena d’empreses d’aquest àmbit per impulsar-ne la seva internacionalització.
Finançat amb 48.000 euros pel Departament de Treball, Afers Social i Famílies, aquest servei va dirigit a empreses d’economia social amb establiment operatiu a Catalunya que vulguin internacionalitzar un producte, un servei o rebre assessorament per identificar fons i programes europeus que les ajudin a ser més competitives a nivell internacional. En concret, poden acollir-se a aquest servei aquelles empreses d’economia social que ja disposin d’un producte o servei que puguin internacionalitzar a altres mercats. A més, aquestes empreses han de tenir un compromís amb la governança democràtica.
Des del 2016, la Generalitat dona suport específic a empreses d’economia social amb projectes d’internacionalització, inicialment a través del programa Aracoop internacional, que ara se substitueix per aquest nou servei, que acompanyarà una trentena d’empreses fins al maig de 2021. A través del programa Economia social internacional, aquestes empreses podran impulsar els seus projectes d’expansió a altres mercats amb el suport de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya sense cost per a l’empresa.
En el marc del programa, les empreses d’economia social catalanes podran gaudir de fins a 120 hores de consultoria personalitzada segons les seves necessitats. Entre d’altres, el servei preveu suport en la identificació i selecció de comercialització; l’elaboració d’estudis de mercat d’adequació de productes; la cerca de distribuïdors i socis en el nou mercat; la selecció de personal en destinació i la implantació a l’exterior. D’altra banda, també s’ofereix suport i acompanyament en els processos d'accés a finançament de la Unió Europea i d’organismes multilaterals (com el BID i el Banc Mundial) per augmentar la competitivitat a nivell internacional.
L’economia social a Catalunya
Formen part de l’economia social les cooperatives, les mutualitats, les fundacions i associacions del tercer sector social amb activitat econòmica, les societats laborals, les empreses d’inserció, els centres especials de treball, les confraries de pescadors i les societats agràries de transformacions. A Catalunya hi ha 9.632 entitats de l’economia social amb 188.231 persones treballadores.
Des de l’any 2016, la Generalitat ha acompanyat una cinquantena de projectes de 40 empreses d’economia social a través del programa Aracoop internacional, que ara se substitueix per al nou servei d’Economia social internacional.
Des de l’any 2016, la Generalitat ha acompanyat un cinquantena de projectes de 40 empreses d’economia social