França (13% del total), Alemanya (13%), Estats Units (12%), Itàlia (9%) i el Regne Unit (9%) són els països amb més empreses establertes a Catalunya
- 1.369 empreses estrangeres (16% del total) ubicades a Catalunya són de sectors tecnològics, un 21% més que el 2018.
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- ha identificat 8.900 filials d’empreses estrangeres ubicades a Catalunya (dades 2019), xifra que suposa un augment del 3% en relació amb l’any 2018.
Pel conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, “Catalunya compta cada vegada amb més presència d’empreses estrangeres: si l’any 2013 vam identificar per primera vegada 5.600 filials, ara en tenim identificades un 60% més”. Per Tremosa, “més presència d’empreses estrangeres es tradueix en creació de llocs de treball qualificats, més talent, més connexió internacional i més robustesa de la nostra economia”.
Els països amb més presència d’empreses estrangeres són França (amb el 13% del total), Alemanya (13%), Estats Units (12%), Itàlia (9%), Regne Unit (9%), Països Baixos (7%), Suïssa (5%), Luxemburg (4%), Dinamarca (3%) i el Japó (3%). Destaca el cas de la Xina, que el 2013 ocupava la posició número 33 del rànquing i que actualment és el 14è país amb més empreses. De fet, Tremosa apunta que “l’augment més rellevant per àrees geogràfiques és el d’Àsia-Pacífic, amb un creixement del 15% interanual en el nombre d’empreses”.
Segons les dades d’ACCIÓ, l’ecosistema de filials d’empreses estrangeres a Catalunya és dinàmic i alhora consolidat: un 18% de les filials d’empreses estrangeres a Catalunya s’ha creat en els últims 5 anys, mentre i un 63% té més de 10 anys. Amb aquestes dades, ACCIÓ identifica de manera exhaustiva la implantació a Catalunya de filials d’empreses estrangeres de tots els sectors de l’economia, entenent per filials aquelles en les quals el capital estranger és majoritari (50% o més). S’hi inclouen les empreses amb presència a Catalunya independentment d’on tinguin la seu social però no es comptabilitzen establiments sinó una empresa per cada NIF existent al registre mercantil.
Més empreses de sectors tecnològics
Un total de 1.369 empreses estrangeres ubicades a Catalunya (el 16% del total) pertanyen a sectors tecnològics, una xifra que ha augmentat un 21% en comparació amb el 2018. Es tracta de filials que es dediquen majoritàriament als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, el mobile, els videojocs i l’R+D.
Per sectors, si s’analitza per nombre d’empreses, les filials estrangeres establertes a Catalunya es dediquen a les infraestructures (11,5% del total), les TIC-transformació digital (7,7%) i la maquinària i béns d’equip (7,4%), un fet “clau des d’un punt de vista de transformació del model de la indústria catalana cap a la digitalització i la indústria 4.0, que aporta major valor afegit i capacitat per atreure talent tant local com internacional”, apunta el conseller d’Empresa i Coneixement.
Suport públic a la inversió estrangera
L’estratègia de captació d’inversions estrangeres es lidera a Catalunya des d’ACCIÓ mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment. Aquesta unitat treballa des de Barcelona i la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món per captar nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya al mateix temps que assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’inversió.
En aquest sentit, l’any passat ACCIÓ va captar 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019, un 13% més que l’any anterior. Aquests projectes d’inversió estrangera han suposat la creació de 5.757 llocs de treball (un creixement del 5,5% interanual) i el manteniment de 1.349 addicionals (+6,3%). Així, per cada euro públic de pressupost que la Generalitat ha destinat a l’atracció d’inversió estrangera s’ha aconseguit un retorn de 144 euros d’inversió per part de companyies multinacionals.
L’any passat ACCIÓ va captar 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019, un 13% més que l’any anterior