Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 45 startups que ocupen 460 persones i es dediquen principalment als sectors de la salut, els serveis empresarials i el contingut digital
- Ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Treball en un acte amb 160 directius i directives d’empreses tarragonines per presentar els serveis i ajuts d’ACCIÓ per al teixit productiu per aquest 2023.
- Enguany el Govern destinarà 200 milions d’euros en ajuts i serveis a la indústria i la competitivitat, un 22% més que l’any passat.
El Camp de Tarragona compta actualment amb 45 startups (dades 2022), un 29% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. Aquestes empreses emergents generen 460 llocs de treball (un 92% més que el 2021) i es dediquen principalment als sectors de la salut, els serveis empresarials, el contingut digital, el comerç electrònic i l’alimentació.
Ho ha donat a conèixer aquest dilluns davant de 160 empreses el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc l’acte ‘ACCIÓ ON. Fem avui l’empresa del demà’ a l’Auditori Caixafòrum de Tarragona per presentar al teixit empresarial els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2023. La jornada també ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, i les empreses Iberinsect, Synkotech Biocompatible Materials i Kriskadecor.
El conseller Torrent ha subratllat “el potencial del teixit productiu del Camp de Tarragona per impulsar el procés de transformació arreu del país” i ha posat per exemple “l’ecosistema de startups en creixement, centres tecnològics de referència i una completa oferta formativa amb universitats i cicles formatius”. El titular d’Empresa i Treball ha destacat també “l’alt pes industrial per sobre de la mitjana de Catalunya, una situació logística estratègica i el lideratge del Port de Tarragona”. En aquest sentit, ha anunciat que “ACCIÓ va captar l’any passat gairebé 300 milions d’euros d’inversió estrangera al Camp de Tarragona, un 40% més que l’any anterior”.
Torrent també ha posat en valor “el dinamisme exportador de les empreses tarragonines”. En aquest sentit, ha explicat que, segons dades d’ACCIÓ, “actualment al Camp de Tarragona hi ha 1.631 empreses exportadores, un 14% més que l’any 2019, l’últim any abans de l’afectació de la pandèmia de la Covid-19”. Les exportacions amb origen a Tarragona es dirigeixen principalment a mercats com el de França, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica i Itàlia, mentre que els sectors amb més presència internacional són l’automoció, la química i plàstics, l’alimentació, la logística de mercaderies i el packaging.
Més suport al teixit productiu
En el marc de la jornada el conseller Torrent ha donat a conèixer que, “a través d’ACCIÓ, el Govern destinarà enguany 200 milions d’euros en ajuts, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que l’any 2022”. El conseller ha assegurat que aquests ajuts es materialitzaran en àmbits com la internacionalització o la innovació, “que són clau per la competitivitat de les empreses, a escala individual, però també de manera agregada per al conjunt del país”.
Per la seva banda, Castellanos ha anunciat que “enguany s’activen 5 noves línies d’ajut amb un pressupost de 13 milions d’euros per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica per part d’empreses catalanes, la promoció internacional, l’obertura de filials a l’estranger, el creixement de startups deeptech i l’accés als fons europeus de l’Horizon Europe”. El secretari i conseller delegat d’ACCIÓ ha explicat que des de la creació d’ACCIÓ, des de l’agència s’ha “ajudat a crear 100.000 llocs de treball, mobilitzat 4.300 milions d’euros en projectes d’R+D industrial, acompanyat fins a 17.000 projectes d’internacionalització a través de la xarxa d’Oficines Exteriors i captat fins a 4.500 milions d’euros d’inversió estrangera a Catalunya”.
Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts, serveis i programes d’ACCIÓ per aquest 2023, l’agència ha organitzat jornades de presentació de l’acte ‘ACCIÓ ON. Fem avui l’empresa del demà’ a Barcelona, la Seu d’Urgell, Tarragona, Tortosa, Lleida, Vilafranca del Penedès, Girona i Manresa.