ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Sorigué crea un paviment fotovoltaic sostenible que permet circular-hi mentre es genera energia elèctrica

El projecte, que ha fet servir vidre i residus plàstics reutilitzats, es pot implementar en entorns urbans i amb 50 m2 pot generar l’energia necessària per a tres llars catalanes l’any

Sorigué crea un paviment fotovoltaic sostenible que permet circular-hi mentre es genera energia elèctrica
  • La companyia, que ja ha fet una prova pilot a la ciutat de Barcelona, vol adreçar el projecte a corporacions i ens locals però també a edificis o a zones residencials.
  • Sorigué serà un dels ponents de la primera edició del Cluster Day, organitzat per ACCIÓ, una jornada que busca posar el valor compartit al centre de l’estratègia empresarial.

El grup empresarial Sorigué ha desenvolupat un paviment fotovoltaic que capta la llum solar i la transforma en energia elèctrica. Es tracta d’una superfície modular que consta d’una placa fotovoltaica recoberta d’un vidre resistent i antilliscant amb aparença de llambordes urbanes sobre les quals es pot caminar i fins i tot circular. El paviment, que està fabricat amb vidre i plàstic reciclat, s’ha desenvolupat seguint criteris de sostenibilitat i es pot integrar a l’espai urbà sense necessitat de crear cap estructura específica.

El paviment desenvolupat per Sorigué, actualment en fase de prova pilot a la ciutat de Barcelona, està distribuït amb mòduls que -en la seva fase de demostració- ocupen una superfície total de 50m2. Aquesta superfície pot generar 7.560 kWh/any, l’equivalent al consum energètic de tres llars catalanes durant l’any. D’aquesta manera, es genera energia neta i s’estalvien 2.722 kg d’emissions de diòxid de carboni a l’any. El projecte va destinat sobretot a corporacions municipals i ens locals perquè es pot col·locar a voreres i carrers urbans, però també en edificis i zones residencials.

Segons Joan Pons, director d’Innovació de Sorigué, “per desenvolupar aquest paviment hem aprofitat elements que ja existeixen a l’entorn urbà per convertir-los en generadors d’energia, aplicant criteris de sostenibilitat, eficiència energètica i baix impacte ambiental”. Pons afegeix que “calia aprofitar la calor que genera la llum solar en els paviments urbans i transformar-la en energia”.

Pons explica que “per desenvolupar aquest paviment hem comptat amb el talent i la creativitat de la startup hongaresa Platio. Aquesta col·laboració ha estat molt enriquidora per a les dues parts i ha generat intercanvi de coneixement, treball en equip i noves sinergies empresarials”.

La companyia, amb seu a Lleida, està treballant en dos projectes més per trobar nous sistemes de generació d’energia elèctrica en paviments, carreteres i altres mescles asfàltiques. Sorigué és un grup empresarial fundat l’any 1954 especialitzat en el desenvolupament de solucions basades en la innovació per als sectors de la construcció, els serveis, els materials i la tecnologia i enginyeria de l'aigua. El grup compta amb més de 20 societats i 3.800 treballadors en plantilla.

Sorigué serà un dels ponents en la primera edició del Cluster Day que tindrà lloc el pròxim dimecres, 22 de setembre. Una iniciativa organitzada per ACCIÓ- l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball- a través del programa Catalunya Clústers, on es debatrà sobre la importància que les empreses situïn el valor compartit al centre de la seva estratègia i model de negoci. Es tracta de conscienciar a les companyies perquè incorporin nous objectius socials i mediambientals, més enllà dels criteris estrictament econòmics. Sorigué, a través del Clúster de l’Aigua, ha estat de les primeres empreses catalanes a participar en els projectes de valor compartit impulsats per ACCIÓ.

Primera edició del Cluster Day: Valor Compartit

La primera edició del Cluster Day, on hi participaran més de 500 empreses, comptarà amb ponents de referència internacional, com Jay Cohen, cofundador de BCorp, i Nicholas Allen, Traceability Manager de Patagonia.

Inaugurarà l’acte Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat, a les 9:30 hores. Posteriorment es compartiran casos empresarials de valor compartit impulsats des dels clústers catalans, a través de les intervencions de Joan Martí, director de la Unitat d'Estratègia Empresarial d'ACCIÓ, i de representants d’Original Buff (Clúster Moda); Grup Enplater (Clúster Packaging), Sorigué (Clúster de l’Aigua) i del Kid’s Cluster.

Tot seguit, Nicholas Allen de Patagonia parlarà d’Una nova onada d’empreses sostenibles: les empreses activistes. Patagonia s’ha convertit en un dels líders mundials en el camp de la sostenibilitat i és reconeguda com a empresa activista per les seves polítiques socials i mediambientals.

De la seva banda, Jay Cohen parlarà sobre el El model BCorp com a referència del valor compartit. El certificat BCorp és l’eina que acredita a una empresa l’acompliment dels criteris de valor compartit. Cohen és considerat un referent global en l’impuls d’un nou paradigma de model econòmic, on la generació de beneficis a curt termini sigui substituït per la creació de valor a llarg termini.

La companyia lleidatana, a través del Clúster de l’Aigua, ha estat de les primeres empreses catalanes a participar en els projectes de valor compartit impulsats per ACCIÓ