L’empresa emergent ha realitzat amb l’asseguradora una prova pilot del seu sistema, basat en algoritmes propis que avaluen biomarcadors de la veu i poden identificar automàticament trastorns de la salut mental, a més de malalties com la depressió i l’Alzheimer
- Per dur a terme el projecte, Accexible ha comptat amb el suport d’ACCIÓ amb l’obtenció de prop de 15.000 euros de la línia d’ajuts a projectes de disrupció empresarial.
- Fundada el 2018, la startup es dirigeix als professionals mèdics per ajudar-los a realitzar el seu diagnòstic amb la seva tecnologia, disponible en català, castellà i anglès.
La startup catalana Accexible ha col·laborat amb la companyia d’assegurances mèdiques DKV per validar la seva tecnologia, que permet detectar malalties automàticament i de manera precoç mitjançant l’anàlisi de la parla. L’empresa emergent i la companyia d’assegurances mèdiques han impulsat una prova pilot del sistema, que permet identificar i fer el seguiment de trastorns vinculats a la salut mental (com ara la depressió o l’ansietat) i al deteriorament cognitiu (demències com l’Alzheimer, entre d’altres).
Per poder portar a terme aquest pilot, Accexible ha rebut el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- per mitjà d’un ajut de prop de 15.000 euros per a projectes de disrupció empresarial, destinat a incentivar la col·laboració entre startups i corporacions.
La tecnologia d’Accexible es basa en la identificació i avaluació de diferents biomarcadors digitals a través de l’estudi del discurs d’una persona. “Analitzem tant què diu el pacient (els aspectes lingüístics i semàntics) com la manera com ho diu (el seu to, el titubeig o la prosòdia)”, explica la CEO i cofundadora d’Accexible, Carla Zaldua Aguirre. La startup desenvolupa els seus propis algoritmes de manera que la seva solució acaba essent una “intersecció entre la medicina, la lingüística i les matemàtiques”, en paraules de la seva CEO.
La solució de l’empresa emergent es dirigeix als professionals mèdics per ajudar-los a dur a terme els seus diagnòstics. “Estem treballant en assajos clínics en què el metge explora el pacient en profunditat i li realitza les proves que considera pertinents, i en paral·lel, utilitza la nostra tecnologia per tenir una segona validació del seu diagnòstic”, afirma Zaldua. D’aquesta manera, el professional captura la veu del pacient mitjançant només el software, que s’emmagatzema al núvol, i un micròfon, i en qüestió d’un minut obté un resultat a partir dels algoritmes d’Accexible. Els indicadors que s'aconsegueixen amb la seva tecnologia són altament precisos, explica la CEO de l’empresa, ja que “coincideixen amb l’opinió del doctor en més d’un 90% dels diagnòstics”.
Durant la prova desenvolupada conjuntament amb DKV, es van realitzar trucades telefòniques automatitzades per poder comprovar l’estat de les funcions cognitives en la població assegurada per la companyia i, concretament, per detectar problemes cognitius de forma precoç. Actualment, Accexible i l’asseguradora estan treballant també en la validació de la tecnologia per a pacients amb símptomes de depressió.
Mitjançant aquesta prova pilot, la startup pot "validar diferents casos d’ús de l'eina i veure si té sentit o no treballar amb un client potencial", segons Zaldua. I per la seva banda, les corporacions poden avaluar la integració d’una tecnologia que pot ser útil per al seu negoci però que no tenen capacitat de desenvolupar internament.
El 2018 els germans Carla i Javier Zaldua van fundar Accexible, que té la seva seu al Pier01 de Tech Barcelona. Actualment, l’empresa compta amb una plantilla de 9 treballadors de perfils tècnics i està treballant en la internacionalització de la seva tecnologia, disponible en català, castellà i anglès.
Actualment, Accexible i l’asseguradora estan treballant també en la validació de la tecnologia per a pacients amb símptomes de depressió