El 1996 els governs de Catalunya i el Quebec van formalitzar les seves relacions amb la signatura de l’Acord de Cooperació amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi cultural, econòmic i social
- La consellera Victòria Alsina i el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, han participat a l’esdeveniment “International Intercluster Québec & Catalonia” juntament amb la viceministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia quebequesa, Sylvie Barcelo, i la delegada de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Isabelle Dessureault.
Els governs de Catalunya i el Quebec han donat el tret de sortida a la commemoració del 25è aniversari de la signatura del seu acord de cooperació bilateral amb una trobada de 39 clústers empresarials dels dos territoris. Es tracta de la 6a edició de l’International Intercluster Meeting, organitzat conjuntament per ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Treball, i el Ministeri d’Economia i Innovació del Quebec.
L’objectiu de les jornades, on han participat un total de 39 clústers, 18 de catalans i 21 de quebequesos, és fomentar noves col·laboracions i aliances estratègiques entre aquests actors empresarials, generar sinergies i crear noves oportunitats de negoci. L’esdeveniment ha comptat amb la participació, per la part catalana, de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i del director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero; i, per la part quebequesa, de la viceministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia del Govern del Quebec, Sylvie Barcelo, i de la delegada de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Isabelle Dessaureault. Posteriorment a l’acte, la consellera Alsina i la viceministra Barcelo han mantingut una reunió de treball.
Aquesta és la primera de diverses activitats programades al llarg del pròxim any en el marc dels 25 anys de la formalització de la relació bilateral entre els dos governs, que acabaran el juny del 2022 coincidint amb la festa nacional del Quebec. La consellera Alsina ha destacat que el Quebec és “un soci prioritari i d’interès estratègic” per a Catalunya, tant a escala global com específicament a l’Amèrica del Nord, "tal com corrobora la nostra relació històrica".
Amb motiu de la commemoració, Alsina ha refermat la voluntat del Govern de "mantenir i enfortir la relació bilateral sòlida, de confiança i de cooperació efectiva" per afrontar "els reptes de futur i els interessos globals comuns", com ara la recuperació després de la pandèmia de la COVID-19, la crisi climàtica, la promoció a l’exterior dels valors i la cultura propis, la digitalització o la igualtat de gènere, entre altres àmbits.
Per la seva banda, la delegada de l’Oficina del Quebec a Barcelona, Isabelle Dessureault, ha afirmat que, "des de la signatura de l’Acord de Cooperació entre el Quebec i Catalunya el 1996, hem aconseguit promoure el desenvolupament econòmic, contribuint a consolidar una sòlida relació econòmica i empresarial bilateral". A més, Dessureault ha afegit que "al llarg d’aquests anys hem fomentat una històrica complicitat entre el Quebec i Catalunya impulsant l’intercanvi cultural i lingüístic".
Les relacions entre Catalunya i el Quebec es remunten a fa gairebé 40 anys, quan al 1982 es va començar a preparar un acord de cooperació en diversos àmbits d’interès, com ara les polítiques lingüístiques, la diversitat cultural i l’educació. El 1996, les relacions es van formalitzar amb la signatura de l’Acord de Cooperació amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi cultural, econòmic i social entre els dos territoris. Posteriorment, la cooperació s’ha ampliat a d’altres àmbits, com la ciència i la tecnologia, la indústria, la sanitat i l’administració pública.
Reforçar les relacions comercials i estratègiques
Després de l’impacte de la pandèmia en l’economia global, actualment la cooperació entre el Quebec i Catalunya centra els seus esforços en el sector econòmic i de la innovació. Precisament en aquesta línia s’ha desenvolupat la trobada entre clústers celebrada entre ahir i avui, on s’han compartit bones pràctiques i s’han fomentat noves col·laboracions empresarials entre Catalunya i el Quebec. Amb l’objectiu de reforçar les relacions comercials i estratègiques, una quarantena de clústers empresarials han participat conjuntament en sessions plenàries, grups de treball paral·lels i reunions bilaterals vinculades a l’àmbit de la transició digital, la transició verda i la resiliència empresarial.
Durant l’acte, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, ha destacat que "volem seguir afavorint les relacions comercials entre les empreses catalanes i les del Quebec a través dels clústers, perquè són uns grans generadors d’iniciatives empresarials". Romero ha afegit que "a Catalunya som pioners a escala mundial en fer que els clústers siguin impulsors de projectes i generadors de connexions internacionals estables".
Per part de Catalunya, els clústers que hi han participat són Railgrup (mobilitat i logística multimodal); CataloniaBIO & HealthTech (biotecnologia i tecnologies de la salut); Packaging: FEMAC (mitjans de producció agrícola); CWP (aigua); Audiovisual; Indescat (esport); Cenfim (equipament de la llar); CEEC (energia eficient); TIC Turisme; Hàbitat; Bioenergy (energia); Salut mental; Gurmet; Innovacc (càrnies); Kids (productes infantils), Foodservice, Beauty Clúster, Modacc (moda) i CMAV (materials avançats).
A Catalunya, la política de clústers va començar fa prop de 30 anys. El programa Catalunya Clústers impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ promou l’agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. El clúster és, doncs, un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. Actualment, 24 clústers estan acreditats per aquest programa, agrupant un total de 2.300 empreses amb una facturació agregada de 69.000 milions d’euros.
L’objectiu de les jornades és fomentar noves col·laboracions i aliances estratègiques entre aquests actors empresarials, generar sinergies i crear noves oportunitats de negoci