L’empresa emergent ha creat un programa basat en els seus propis algoritmes d’intel·ligència artificial que identifica en temps real i amb alta precisió atacs als receptors de sistemes de navegació dels telèfons mòbils, els cotxes o els drons
- Circe ha rebut un ajut directe de 100.000 euros d’ACCIÓ de la línia Startup Capital, destinada a impulsar el creixement d’empreses emergents amb un alt potencial tecnològic.
- El ‘software’ de la startup es troba actualment en fase pilot, però esperen començar a comercialitzar-lo aquest 2023 a empreses del sector de l’automoció o de l’àmbit de la seguretat.
La startup catalana Circe Smart Navigation Solutions ha desenvolupat un software que detecta interferències en els senyals de geolocalització, com ara el GPS amb l’objectiu de millorar-ne la seguretat. El programari de l’empresa emergent, basat en algoritmes d’intel·ligència artificial, és capaç d’identificar amb alta precisió i en temps real atacs als receptors dels sistemes de navegació d’ús comercial com els dels telèfons mòbils, els automòbils o els vaixells.
Circe ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, destinat a impulsar el creixement de startups tecnològiques i deeptech en fase inicial. En concret, l’empresa emergent ha rebut 100.000 euros.
D’acord amb Sadiel de la Fe, CTO de la startup, “els senyals dels sistemes de navegació per satèl·lit (GNSS) comercials, com el GPS, no són prou segurs i és relativament fàcil interferir-hi, hackejar-los, per amagar la posició real d’un dispositiu o per calcular-ne una de falsa”. “Ens vam adonar de la importància d’aquesta bretxa de seguretat, ja que la immensa majoria de dispositius que utilitzem quotidianament fan servir sistemes de navegació, com és el cas dels mòbils, els cotxes o els drons”, explica. “Vam trobar un nínxol de mercat en la millora de la seguretat dels dispositius comercials, d’ús quotidià, un camp poc explorat fins ara”, destaca de la Fe.
Per això, l’empresa emergent està treballant en el desenvolupament d’un software, actualment en fase pilot, que detecta quan un receptor GNSS rep senyals d’interferències i emet una alerta perquè l’usuari en sigui conscient. La tecnologia de Circe parteix d’algoritmes d’intel·ligència artificial desenvolupats pel seu propi equip, una xarxa neuronal que identifica aquestes interferències en diferents sistemes de navegació (GPS, Galileo...). “En una propera fase preveiem que el nostre software sigui capaç també d’eliminar les interferències per poder recuperar la seva posició real, malgrat que ara mateix és possible activar altres sensors de navegació que tenen els telèfons mòbils, per exemple, que poden fer-se servir mentre es desconnecta momentàniament el receptor GNSS”, afirma de la Fe.
La startup preveu acabar les proves pilot del seu software, que en aquesta primera versió té una precisió del 94%, durant aquest 2023 per poder centrar-se en la fase de comercialització del producte. Circe destina la seva tecnologia al sector del transport, incloent-hi l’automoció (tant la tradicional com al vehicle autònom i connectat), la mobilitat urbana o els vaixells. També està començant a treballar en projectes de col·laboració amb universitats i amb l’administració en l’àmbit de la seguretat i específicament, de la prevenció de la violència de gènere.
Fundada el 2021 i amb seu a Barcelona, Circe compta amb un equip de cinc persones actualment, entre doctors i especialistes en enginyeria electrònica, experts en software, criptografia i ciberseguretat, a més de desenvolupament del producte i impuls del negoci. L’empresa emergent formarà part d’un programa europeu d’acceleració de startups de l’Agència Espacial Europea des de la seva seu de Barcelona, per al qual rebrà una subvenció de 50.000 euros.
L’empresa emergent formarà part d’un programa europeu d’acceleració de startups de l’Agència Espacial Europea