El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ ha inaugurat la ‘X Jornada de canvi estratègic en clústers’, que organitza ACCIÓ en col·laboració amb IESE Business School per analitzar els processos de transformació de les empreses catalanes
- En la darrera dècada, al voltant de 3.000 alumnes d’IESE de tot el món han estudiat els casos d’èxit de transformació del model de negoci d’una vintena de companyies catalanes de diversos sectors.
Més de 250 directius d’empreses catalanes han assistit aquest dimarts a la ‘X Jornada de canvi estratègic en clústers’, organitzada per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, en col·laboració amb IESE Business School. L’objectiu de la sessió és analitzar els processos de transformació que han dut a termes empreses catalanes de diversos sectors per adaptar-se als canvis i reptes de l’entorn. Enguany, la jornada ha celebrat la seva desena edició amb una retrospectiva dels casos d’èxit de 17 empreses que hi han participat al llarg d’aquests anys.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha obert la jornada, on ha destacat que “els darrers anys, la necessitat de transformació s’ha accelerat, a conseqüència de la pandèmia, l’escurçament de cadenes de valor globals, la velocitat del canvi tecnològic o l’evolució geopolítica”. En aquest context, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha subratllat que “el canvi estratègic és una eina clau de competitivitat per a les empreses, que han d’adaptar-se a un entorn cada cop més canviant” i que “els clústers juguen un rol fonamental per ajudar les empreses a encarar aquests reptes i convertir-los en oportunitats”.
Castellanos ha recordat que aquestes jornades s’emmarquen en el programa Catalunya Clústers que la Generalitat impulsa, a través d’ACCIÓ, des de fa 30 anys, i ha assegurat que “el 68% dels clústers que en són membres han impulsat projectes de canvi estratègic entre els seus socis i que bona part de les empreses que en formen part han estat implicades en projectes candidats als fons Next Generation”. També ha destacat que l’any 2022, el Govern va destinar 6 milions d’euros a través d’ajuts per a projectes de transformació del model de negoci i de valor compartit, amb l’objectiu d’acompanyar l’empresa perquè “no només siguin un agent creador de riquesa, sinó que tinguin triple impacte i siguin també un agent transformador de l’economia i la societat, i això s’aconsegueix a través del valor compartit”.
La jornada també ha comptat amb una ponència del professor d’IESE José Luis Nueno, que ha analitzat les conclusions agregades que es desprenen dels projectes de transformació que han impulsat les empreses catalanes al llarg d’aquesta dècada. També hi ha participat el director d'Estratègia Empresarial d'ACCIÓ, Joan Martí, amb una ponència sobre el canvi estratègic en el marc de la política de clústers.
Els casos de transformació del model de negoci analitzats fins al moment en el marc d’aquestes jornades són de les 23 empreses: Avinent (membre del clúster CataloniaBio & HeatlhTech), Bella Aurora Labs (Beauty Cluster), Carinsa (Packaging Cluster), Circontrol (Clúster d’energia eficient), Comexi (Cequip), Costa Brava Foods (Innovacc), Curtidos Badia (Leather Cluster), Filmin (Clúster Audiovisual), Fluidra (Catalan Water Partnership), Frit Ravich (Foodservice Cluster), Guilera (Light Mobility Cluster), l’Hospital Sant Joan de Déu (Kid’s Cluster), ITA Salud Mental (Clúster Salut mental), Kave Home (Clúster Àmbit), Kibuc (Hàbitat Cluster), Llop (Indescat), Niubó (Clúster FEMAC), Promsa (Clúster MAV), Relats (Clúster CIAC), Salgot (Catalonia Gourmet), Sensofar (Secpho), Vallformosa (Clúster Innovi) i Voxel (Clúster Digital).
Al llarg d’aquesta dècada, prop de 3.000 alumnes d’IESE procedents de països com Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa, l’Argentina, Colòmbia, el Perú, o l’Índia han estudiat els casos de canvi empresarials que s’han donat a conèixer en aquestes sessions per analitzar dels reptes als quals s’han enfrontat les companyies catalanes i les oportunitats de negoci que han trobat a través de la participació en un clúster.
Els clústers a Catalunya
Un clúster és una agrupació d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen reptes. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat de les empreses a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts relacionats amb els reptes estratègics del sector.
A Catalunya, la política de clústers va començar fa 30 anys. El programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altre d’altres.
El programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros