Segons càlculs d’ACCIÓ, es tracta de la millor xifra de la sèrie històrica i un resultat que posa de manifest la fortalesa de l’activitat exterior de les empreses catalanes tot i la complexitat del context internacional
- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que “el sector exportador català creix malgrat les dificultats en un context global complex, una gran notícia des del punt de vista de l’estructura econòmica de país i del potencial per als propers anys”.
- Aquest 2022, s’han registrat 17.469 empreses catalanes exportadores regulars, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 2,2% més que l’any anterior.
Les exportacions catalanes han crescut un 17,9% el 2022 i han assolit els 94.927 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a partir de les dades publicades avui pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Exportacions catalanes 2012-2022
FONT: ACCIÓ en base a ICEX-Estacom
D’aquesta manera, les vendes de Catalunya a l’exterior lideren el conjunt de les exportacions de tot l’Estat espanyol, amb el 24,4% del total. Aquest 2022 s’han registrat 17.469 empreses catalanes exportadores regulars, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 2,2% més que l’any anterior.
Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, “el sector exportador català creix malgrat les dificultats evidents en un context global molt complex, això ens fa ser més resilients i optimistes de cara al futur”. Per Torrent, “assolim la xifra més alta de la sèrie històrica pel que fa a les vendes a l’exterior i augmentem també la base d’empreses exportadores: és una gran notícia des del punt de vista de l’estructura econòmica de país i del potencial per als propers anys”. El titular d’Empresa i Treball ha assegurat que “hem de seguir treballant durant el 2023 per continuar apuntalant aquestes xifres, des d’ACCIÓ i en col·laboració amb tots els agents a la internacionalització del nostre país”.
De fet, el creixement de les exportacions a Catalunya durant el 2022 ha estat superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%.
Per sectors, destaca el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior en els productes químics (+19,8%), alimentació i begudes (+15,2%) i béns d’equip (+12,5%). Les exportacions el 2022 han anat destinades principalment a França (amb un creixement interanual del 26,8%), Alemanya (+16,4%), Itàlia (+16,2%), Portugal (+20,6%), Suïssa (+18%), el Regne Unit (+5,1%) o els Estats Units (20,7%).
Per demarcacions, les vendes de Catalunya a l’exterior també augmenten a tot el territori: Girona (7.787,5 milions d’euros, +21,2%), Barcelona (73.751 milions d’euros, +19,6%), Lleida (2.901 milions d’euros, +15,6%) i Tarragona (10.487, +5,4%).
Si s’analitza un període de temps més llarg, en els darrers 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda, només amb l’excepció del 2020 a causa dels confinaments provocats per la pandèmia. Així, al llarg d’aquesta darrera dècada, les vendes de Catalunya a l’exterior s’han incrementat un 61%.
Anàlisi de riscos i tendències per al 2023
Les empreses catalanes hauran de fer front l’any vinent a un conjunt de riscos internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. Segons l'estudi d’ACCIÓ 'Anàlisi de riscos i tendències globals 2023', destaquen amenaces com la weaponització del comerç mundial, el desacoblament digital entre regions, el dèficit tecnològic de la UE, la greenflation o el perill d’estagflació. Aquests riscos s’emmarquen en un context de regionalització de les cadenes de valor globals, la polarització entre regions mundials, l’emergència climàtica i la guerra a Ucraïna.
El creixement de les exportacions catalanes ha estat superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%