El congrés ha reunit aquesta setmana a Barcelona empreses i enginyers del sector de l’automoció, el transport i la mobilitat de tot el món
- En el marc de l’esdeveniment, ACCIÓ també ha organitzat sessions de ‘pitch’ perquè startups catalanes donin a conèixer els seus projectes davant de grans corporacions, així com trobades entre empreses catalanes i una quarantena d’experts europeus en mobilitat elèctrica.
ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, a través d’Òptima, l’Oficina Pública per a la Transformació de les Indústries de Mobilitat i Automoció, ha organitzat al voltant de 180 reunions de negoci en el marc del FISITA World Congress, que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. Es tracta d’un dels principals congressos que uneix empreses i enginyers dels sectors de l’automòbil, el transport i la mobilitat procedents de tot el món. Creada el 1950, FISITA és la xarxa internacional d’enginyers de l’automoció, que reuneix fins a 200.000 persones de més de 35 països.
En concret, ACCIÓ ha organitzat un Brokerage Event, com a node a Catalunya de la xarxa Europe Enterprise Network (EEN) de la Comissió Europea, que consisteix en reunions preagendades de 20 minuts entre prop de 90 empreses, enginyers i centres tecnològics d’una desena de països com França, el Regne Unit, Alemanya, Suècia o la Xina. L’objectiu d’aquestes trobades és connectar l’ecosistema català de l’automoció i la mobilitat amb empreses i entitats d’arreu, per tal que accedeixin a contactes internacionals, trobin socis per desenvolupar projectes de recerca i innovació, i arribin a acords de cooperació. En aquest sentit, ACCIÓ també ha organitzat una sessió de pitch perquè 5 startups catalanes presentessin els seus projectes davant 7 grans corporacions i venture capitals internacionals amb la intenció de trobar socis per impulsar-los.
Durant la celebració del congrés, les empreses catalanes, de la mà d’ACCIÓ i Òptima, també han pogut assistir a les presentacions de nou entitats internacionals que busquen socis per impulsar projectes europeus en l’àmbit de l’automoció i la mobilitat. Aquests projectes reben finançament en el marc de programes com l’Horizon Europe, l’Agència Espacial Europea (ESA) o l’Agència de la Unió Europea per al Programa Espacial (EUSPA). A més, ACCIÓ també ha organitzat un taller sobre propietat industrial per al sector de l’automoció que ha reunit un centenar d’empreses catalanes, a banda d’experts internacionals en aquest àmbit.
D’altra banda, en paral·lel a la fira, Òptima també ha organitzat conferències i trobades entre una quarantena d’experts europeus en mobilitat elèctrica i representants d’institucions, uns actes que també s’han pogut seguir arreu d’Europa de manera virtual. Aquestes jornades, organitzades pel CDTI amb el suport d'ACCIÓ i IDIADA, s’emmarquen en el marc d’actuacions de 2ZERO i CCAM, dues associacions europees que defineixen les línies estratègiques d’innovació a escala comunitària per al sector del vehicle elèctric i autònom. Les trobades s’han centrat en l’anàlisi de tendències i reptes a què haurà de fer front la indústria de l’automoció i la mobilitat, en àmbits com les bateries, els motors elèctrics i l’electrònica de potència; la connectivitat i el sotfware dissenyat per a l'automòbil. L’objectiu és definir les prioritats per a l’impuls de projectes europeus en aquest àmbit. A més, també s’han celebrat dues visites a les instal·lacions de les empreses catalanes Ficosa i Circontrol.
Finalment, en el marc del programa Catalunya Meetings & Mobility, que impulsen ACCIÓ i el Catalonia Convention Bureau de l’Agència Catalana de Turisme, també s’ha organitzat un workshop amb una vintena d’agències d’esdeveniments de negocis per al sector de l'automoció a escala mundial.
ACCIÓ també ha organitzat un taller sobre propietat industrial per al sector de l’automoció