ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup Fregata Space crea un software que detecta la contaminació de l’aigua a través de dades rebudes per satèl·lit

La startup Fregata Space crea un software que detecta la contaminació de l’aigua a través de dades rebudes per satèl·lit
  • La startup ha estat seleccionada per l’acceleradora holandesa PORTXL per fer un estudi sobre el nombre d’agents contaminants al Port de Rotterdam.
  • Fregata Space ha rebut un ajut directe de 75.000 euros de la línia Startup Capital d’ACCIÓ per a empreses tecnològiques en fase inicial i ha comptat també amb el suport de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Amsterdam.

L’empresa catalana Fregata Space ha creat un software que, a través de tècniques basades en el Big Data, el Machine Learning i noves tecnologies espacials, facilita informació sobre el grau de contaminació de l’aigua de diferents zones de la Terra. El programari descodifica –mitjançant algoritmes basats en la intel·ligència artificial– imatges de satèl·lit procedents de 20 constel·lacions (més de 100 nano satèl·lits) que faciliten informació sobre el grau de toxicitat de l’aigua que es vol analitzar. Aquesta tecnologia es pot aplicar a ports, embassaments, llacs interiors o desembocadures de rius, així com a zones costaneres de platges o a l’aigua del mar.

Fregata Space ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. La startup ha rebut 75.000 euros a fons perdut que pot destinar a finançar actuacions en l’execució del pla d’empresa o cobrir despeses de personal. També ha rebut l’ajuda d’ACCIÓ a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Amsterdam.

La startup catalana, a més, ha estat seleccionada recentment entre 200 empreses per participar al programa holandès d’acceleració de startups PORTXL, l’acceleradora especialitzada en ports marítims. Fregata Space durà a terme un estudi sobre el nombre d’agents contaminants presents a l’aigua del Port de Rotterdam, el més gran d’Europa. El resultat d’aquesta anàlisi es presentarà a finals d’any.

Segons la fundadora de Fregata Space, Maria Fernanda Gonzáleznomés tenim accés a l’1% de l’aigua del planeta”. “Cada vegada més-afegeix- les ciutats de tot el món s’exposen a tenir menys aigua i més contaminada; per tant, és imprescindible reaprofitar la poca que tenim”. “Per fer-ho, calen mecanismes que analitzin la seva qualitat perquè després es puguin trobar sistemes per descontaminar-la”.

González valora “molt positivament” l’ajut rebut des d’ACCIÓ “ja que amb la seva xarxa d’oficines en tot el món permet que petites empreses com nosaltres puguem obrir-nos a nous mercats i internacionalitzar-nos”, per això és necessari “anar de la mà d’un partner local que conegui el territori i ACCIÓ ens ajuda a contactar-hi”.

El programari de Fregata Space va destinat a entitats i a administracions públiques responsables de la gestió de l’aigua, però també a empreses privades com ports navilieres, companyies càrnies, petrolieres i centrals nuclears, entre d’altres. La startup es va fundar el juny de 2020 a Barcelona i actualment compta amb 10 treballadors. Aquest 2021, Fregata Space preveu tenir una facturació total de 170.000 euros i la seva previsió de creixement és arribar als 980.000 euros el 2022.

Actualment, l’empresa està present a 10 països, principalment d’Amèrica Central i Europa, i també té contactes al Japó on té previst fer un estudi de l’aigua en zones pesqueres. L’empresa, a més, ofereix de manera gratuïta el seu software a diverses ONGs com Proactiva (Panamà), Mareaverde (Panamà), Ecoislas (Colombia) o Ecomar a l’estat espanyol, entre d’altres.

Actualment, l’empresa està present a 10 països, principalment d’Amèrica Central i Europa, i també té contactes al Japó on té previst fer un estudi de l’aigua en zones pesqueres