El conseller Torrent ha anunciat aquest dilluns que mitjançant l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball s’ha atret 94 projectes d’inversió estrangera (un 14% més que el 2021) que han suposat la creació de 3.464 nous llocs de treball (un 11% més)
- El 85% de la inversió estrangera atreta el 2022 ha estat de tipus industrial, mentre que els principals països inversors han estat Alemanya (16% del total), Estats Units (11%) i França (10%).
- Un 44% dels projectes d’inversió han estat ‘greenfield’, és a dir, d’empreses estrangeres que fins ara no estaven establertes a Catalunya.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa que la Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIO -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, ha captat 620 milions d’euros d’inversió estrangera el 2022. Es tracta d’un 1,2% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l’any 1985. A l’acte també hi ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.
Volum d’inversió estrangera captada per ACCIÓ, en milions d’euros (2018-2022)
FONT: ACCIÓ
Es tracta del balanç de la unitat Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’ACCIÓ responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat de Catalunya. En total, durant el 2022 s’han materialitzat 94 projectes d’inversió d’empreses estrangeres, un 14% més que l’any anterior i superant per primera vegada els 90 projectes. Aquestes inversions han suposat la creació de 3.464 llocs de treball, un 11% més que el 2021.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que "en una situació econòmica complexa, la Generalitat de Catalunya assoleix el millor resultat en atracció d’inversió estrangera, xifres que ens consoliden com a país tractor de talent i obert al món, preparat per rebre projectes a escala europea i també global”. Torrent ha explicat que la ”inversió estrangera és generadora de llocs de treball estables i de qualitat, que fomenta el reequilibri territorial, impulsa la reindustrialització del país i contribueix a la transformació social, econòmica i verda que requereix el país”. “Projectes de multinacionals amb un fort efecte tractor per a la resta del teixit productiu, sobretot per a empreses catalanes proveïdores d’aquestes companyies, i que ens posicionen com un país obert al món i al talent”, ha subratllat.
Si s’analitza en períodes més amplis per evitar l’efecte volàtil de les inversions estrangeres, el volum d’inversió estrangera atreta pel Govern en els últims cinc anys (2018-2022) se situa en prop de 2.400 milions d’euros, un 65% més que el quinquenni anterior (2013-2017). En aquests darrers cinc anys s’han creat més de 20.000 llocs de treball gràcies a les inversions de multinacionals a Catalunya, un 59% més que el quinquenni anterior.
Més inversió industrial i més diversificada
Aquest 2022 el 85% de la inversió estrangera captada per la Generalitat de Catalunya (527 milions d’euros) ha estat de tipus industrial, una de les principals prioritats del Departament d’Empresa i Treball, ja que les economies industrials són més innovadores, estan més internacionalitzades, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat. Sectorialment, destaquen els projectes d’inversió d’empreses de l’àmbit de les TIC-tech (22% del total), la química (14%), l’alimentació (10%), la indústria farmacèutica (7%) i l’automoció - mobilitat (6%). Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, “és molt positiu que la indústria concentri el 85% del volum d'inversió captada durant el 2022, un percentatge més alt que l'any anterior, que demostra que l'estratègia del Govern, que es recull al Pacte Nacional per a la Indústria, està tenint bons resultats".
En total s’han atret inversions provinents de 28 països diferents, la xifra més elevada de la sèrie, fet que demostra la capacitat de Catalunya per diversificar les fonts de nous projectes. Encapçalen la llista Alemanya (amb el 17% del total de projectes), els Estats Units (11%), França (10%), l'Argentina (10%), el Regne Unit (6%) i Suïssa (7%).
D’altra banda, dels 94 projectes d’inversió estrangera que s’han materialitzat a Catalunya el 2022 a través d’ACCIÓ, un 44% són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. El 56% restant són empreses que ja estaven establertes al país i que han ampliat o han fet noves inversions. Per Castellanos, “aquest equilibri és molt positiu perquè demostra el potencial per continuar atraient nous inversors i, al mateix temps, la confiança que tenen en Catalunya les multinacionals que ja hi són presents”.
Des d’ACCIÓ, mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment, s’assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.
Per cada euro públic de pressupost destinat a aquesta àrea el 2022 s’han atret 222 euros d’inversió privada per part de companyies internacionals. En total, el 37% dels projectes que s’han materialitzat a Catalunya s’han captat a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món.
Pel que fa a les previsions de futur, actualment ACCIÓ està treballant amb una cartera de gairebé 600 projectes d’inversió. De fet, segons Castellanos, “el 50% de les empreses que han invertit a Catalunya el 2022 amb l’assessorament d’ACCIÓ asseguren que preveuen tornar a invertir-hi en el futur”.
El 37% dels projectes que s’han materialitzat a Catalunya s’han captat a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya