L’1 de gener es complirà un any de l’acord de lliure comerç entre el Regne Unit i la Unió Europea, que ha suposat l’aparició de barreres no aranzelàries com controls fronterers, la necessitat de certificats i nous requisits, entre altres mesures
- Les exportacions catalanes al Regne Unit creixen un 20,5% fins l’octubre de 2021 -per sobre del creixement registrat a països com Alemanya (19,2%)- tot i que encara no han recuperat els nivells previs a la pandèmia.
- Les principals consultes que ha rebut ACCIÓ mitjançant la Finestreta Brexit, posada en marxa l’any 2019, han estat relacionades amb les duanes, l’entorn país, la nova normativa tècnico-administrativa, la fiscalitat i la mobilitat.
La Generalitat de Catalunya ha donat port a 2.200 projectes i consultes d’empreses catalanes per adaptar-se a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). És el balanç de la Finestreta Brexit d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que es va posar en marxa l’any 2019 amb l’objectiu de preparar plans de contingència i mitigar els efectes del Brexit sobre el teixit empresarial català.
Aquest dissabte 1 de gener es complirà un any de l’entrada en vigor l’acord comercial entre el Regne Unit i la Unió Europea, que tot i no contemplar la posada en marxa d’aranzels sí que ha suposat l’aparició de noves barreres no aranzelàries i la fi de la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capitals entre la UE i el Regne Unit. Així, durant el 2021, les empreses han hagut de fer front a nous obstacles per exportar en aquest país, com els controls en frontera, la necessitat d’obtenir nous certificats, l’aparició d’inspeccions puntuals, el compliment de nous requisits tècnics i canvis en la gestió dels impostos, entre altres.
Segons la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas "les exportacions catalanes creixen més al Regne Unit que a països com Alemanya: l’empresa catalana s’ha adaptat a la nova manera de fer negocis en aquest país, que implica més complexitat i burocràcia". Segons Mas, "aquest fet posa de manifest la consolidació del sector exterior català i la resiliència que ha adquirit els últims anys". "Tot i que el Brexit ha afectat més els exportadors britànics, caldrà veure si el Regne Unit seguirà sent el cinquè soci comercial de Catalunya els propers anys i si dificulta que noves empreses catalanes s’introdueixen en aquest mercat", ha destacat. De fet, el Brexit es materialitzarà de manera definitiva aquest mes de gener amb l’entrada en vigor de tota la normativa, ja que per alguns aspectes s’ha aplicat una moratòria durant el 2021.
La majoria de consultes d’empreses adreçades a la Finestreta Brexit, que segueix oberta per a qualsevol necessitat de l’empresa catalana, van tenir lloc a finals del 2020 i l’inici del 2021 coincidint amb la formalització d’aquest acord comercial. A banda de l’assessorament personalitzat per preparar plans de contingència i la resolució de consultes, mitjançant aquest servei s’han organitzat 32 jornades arreu de Catalunya i online per donar a conèixer les implicacions que ha suposat la retirada del Regne Unit de la Unió Europea i s’ha ofert una eina digital per realitzar una autodiagnosi sobre el nivell d’exposició al Brexit. A més, s’ha assessorat les empreses per diversificar mercats en cas de considerar necessari augmentar la internacionalització en altres països mitjançant la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món.
Les principals consultes dirigides a la Finestreta Brexit d’ACCIÓ per part de les empreses catalanes han estat sobre les duanes i els aranzels (26,4% del total), la fiscalitat (23,6%), la normativa tècnico-administrativa (15,7%), l’entorn país (11,1%), la mobilitat i qualificació dels treballadors (5,5%), la normativa comercial (6%), la logística i transport (5%) i l’e-commerce (5%).
Recuperació de les relacions comercials
Les exportacions d’empreses catalanes al Regne Unit han assolit els 3.216 milions d’euros entre el gener i l’octubre de 2021 - últimes dades disponibles-, un 20,5% més respecte el mateix període del 2020, tot i que encara no han recuperat els valors del 2019 previs a la pandèmia (3.738 milions d’euros entre el gener i l’octubre). Des del punt de vista sectorial, el principal sector manufacturer que explica el creixement de les exportacions fins l’octubre d’enguany és l’automoció (que creix un 51,2% respecte el mateix període de 2020), seguit de la química (+5,7%), tot i que encara no recuperen els nivells del 2019. En canvi, alimentació, metal·lúrgia i maquinària ja creixen per sobre del període gener-octubre de 2019.
Actualment (dades 2020) hi ha 364 filials d’empreses catalanes al Regne Unit i 3.399 empreses catalanes que exporten al Regne Unit, 2.187 de les quals ho fan de manera regular, és a dir, els darrers quatre anys de manera consecutiva. Amb el 5% del total de les exportacions catalanes, aquest país és el 5è soci comercial de Catalunya.
Les exportacions d’empreses catalanes al Regne Unit han assolit els 3.216 milions d’euros entre el gener i l’octubre de 2021 - últimes dades disponibles-, un 20,5% més respecte el mateix període del 2020