L’empresa emergent ha desenvolupat un pegat intel·ligent que s’adhereix a la pell de l’usuari, avalua la quantitat de sals que va perdent mentre realitza la seva activitat i li ofereix pautes d’hidratació personalitzades per evitar situacions de risc
- Sweanty, que estarà present al 4YFN, ha rebut un ajut directe de 100.000 euros de la línia Startup Capital d’ACCIÓ destinada a startups tecnològiques en fase inicial.
- L’equip de Sweanty està investigant altres aplicacions de la seva tecnologia, protegida sota patent, i ja ha treballat en una prova pilot per a la detecció de la fibrosi quística en nadons.
La startup catalana Sweanty ha desenvolupat un wearable que permet prevenir la deshidratació dels esportistes mitjançant l'anàlisi de la suor. Aquesta tecnologia pionera, protegida sota patent, consisteix en un pegat intel·ligent que s’adhereix a la pell de l’usuari i mesura la quantitat de sals que està perdent mentre realitza la seva activitat per tal d’alertar-lo del risc de deshidratació i oferir-li pautes d’hidratació específiques per prevenir-la.
La startup presentarà la seva tecnologia en el marc del 4YFN, la fira que se celebra en el marc del Mobile World Congres (MWC) adreçada a les startups i als inversors del sector tecnològic, que tindrà lloc entre el 27 de febrer i el 2 de març. Sweanty és una de les startups catalanes que comptaran amb un espai a l'estand d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- dins el 4YFN per donar a conèixer les seves novetats.
Per desenvolupar la seva tecnologia, Sweanty ha estat beneficiària de l'ajut Startup Capital d’ACCIÓ, destinat a impulsar el creixement de startups tecnològiques i deeptech en fase inicial. En concret, l’empresa emergent ha rebut 100.000 euros.
“Quan un esportista no està ben hidratat no pot rendir al màxim i va patint símptomes: sua de manera descontrolada, té rampes o, en el pitjor dels casos, un cop de calor el pot deixar inconscient”, explica la cofundadora de la startup, Anna Llorella. “La nostra tecnologia ens permet conèixer la quantitat de sals que es perden a través de la suor i a partir d’aquí, determinar la tendència a la deshidratació de l’esportista, que pot variar molt d’una persona a una altra segons el seu estat físic”, destaca.
El factor innovador d’aquesta tecnologia, segons Llorella, rau en “la seva senzillesa, ja que consisteix en un pegat format per una bateria de paper i molt pocs components electrònics, fet que facilita la seva escalabilitat i el seu baix cost, un fet molt important perquè es tracta de pegats d’un sol ús”. Aquest pegat rep energia de la mateixa suor, de manera que no necessita cap altra bateria externa per funcionar. D’acord amb Llorella, “no existeix cap altra mena de tecnologia igual” amb aquestes aplicacions.
En només 20 minuts el sistema realitza una primera lectura de la mostra de suor i ja pot classificar la tendència a la deshidratació que té cada esportista. Quan el sistema fa el seguiment de l’esportista al llarg d’un entrenament complet pot conèixer la seva situació més en detall i li ofereix una pauta amb indicacions sobre què ha d’ingerir abans, durant i després de l’exercici segons les seves necessitats específiques amb l’objectiu “d’evitar el risc de deshidratació abans que sigui massa tard, pensant en el moment en què participi en una competició més exigent”, apunta Llorella. En una propera fase el wearable es podrà connectar amb el mòbil gràcies a la tecnologia NFC. Mitjançant una aplicació, l’usuari podrà fer el seguiment del seu historial i rebrà pautes personalitzades.
L’empresa emergent dirigeix la seva solució a tota mena d’esportistes, tant amateurs com professionals, amb especial èmfasi en els qui practiquen esports de resistència, com els ciclistes o els triatletes, en què el risc de deshidratació és més elevat. Actualment, disposen d’un prototip funcional que preveuen poder començar a comercialitzar en els propers mesos si obtenen el finançament necessari per acabar de desenvolupar el producte. De fet, la startup preveu obrir una ronda de finançament pròximament.
D’altra banda, Sweanty està estudiant l’aplicació de la seva tecnologia a altres sectors, com el de la salut, i de fet ja ha realitzat una prova pilot de la mà de l’Hospital Sant Joan de Déu per a la detecció de la fibrosi quística en nadons que els ha permès validar la seguretat de la seva eina per a aquest àmbit, que preveu explorar en un futur.
El 2022 les enginyeres i emprenedores Anna Llorella i Laura Ortega van fundar la startup com a spin-off del CSIC, on van començar la recerca per desenvolupar la seva tecnologia quan eren investigadores d’aquest centre. Ubicada al Tecnocampus de Mataró, la startup compta amb tres socis més que treballen en el projecte a temps parcial.
Les enginyeres i emprenedores Anna Llorella i Laura Ortega van fundar la startup com a spin-off del CSIC, on van començar la recerca per a la seva tecnologia