El Consorci per la promoció dels municipis del Moianès, integrat dins la Xarxa Emprèn, és el centre neuràlgic de l'emprenedoria d'una comarca que es va crear l'any 2015.

Consorci del Moianès
El Moianès és una comarca que es va crear l’any 2015 a través d’un procés participatiu en la qual s'integren deu municipis: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló. En total hi habiten poc més de 14.700 persones, de les quals 6.500 ho fan a la seva capital, Moià. Una població que es pot arribar a duplicar els caps de setmana i a l’estiu a conseqüència del gran nombre de segones residències.
Els deu pobles presenten una estructura econòmica molt similar, un fet que facilita el disseny d’una estratègia de dinamització econòmica territorial comuna. L’economia del Moianès s'ha terciaritzat molt en els últims anys, esdevenint en l’actualitat el sector serveis el de major pes sobre l’activitat econòmica, sobretot arran de les continuades crisis tèxtils i la pèrdua de pes del sector agrari. I, sense dubte, un dels principals recursos endògens del territori és la situació geogràfica i l’ampli ventall de recursos turístics de què disposa el Moianès, un fet que propicia moltes oportunitats de negoci que, juntament amb el desenvolupament d’una cultura emprenedora, ha permès generar noves iniciatives empresarials i nous llocs de treball.
L'any 1995 es va crear el Consorci per la promoció dels municipis del Moianès amb una aposta clara cap al desenvolupament d'un territori sostenible, basat en un model on convergissin els diferents sectors econòmics i portant a terme polítiques que potenciïn i dinamitzin els sectors definits com a emergents (serveis turístics, serveis a les persones, indústria alimentària i ecològica). A posteriori, amb el naixement el 2015 del Moianès, el Consorci es va integrar dins el Consell Comarcal, on actualment és la seva branca de promoció econòmica i està formada pels 10 ajuntaments que formen la comarca. Concretament, l’Oficina Empresarial del Moianès (OFEM) del Consorci és l’àrea que dona servei a empreses i a persones emprenedores del territori, oferint informació, assessorament i acompanyament en els projectes de creació, ampliació i diversificació.
L’OFEM ha esdevingut un espai de referència i ha consolidat projectes com la sensibilització a les escoles mitjançant el projecte 'Cultura emprenedora a l’Escola', programa de relleu dels negocis per evitar el seu tancament (Reempresa) i ofereix anualment un programa formatiu continuïtat i adaptat a les necessitats per proporcionar eines que ajudin a enfortir i millorar la competitivitat de les empreses.
Entre 2018 i 2022 han atès 467 projectes d’emprenedoria dels quals 153 han acabat creant una empresa.
Projecció
Durant els últims anys han nascut diferents projectes interessants, com per exemple el de la Narda Larrama (dissenyadora tèxtil moda sostenible) que ha creat el seu propi taller Ab-Orígenes; l’espai 'la Corona', un projecte d’en Pau i la Sonsoles que han creat una residència equina i que ja tenen més de 100 cavalls procedents de tot Europa.
Per últim, volem destacar el projecte Espelta Moianès per la seva particularitat de treball en xarxa, on tres empreses de la comarca es van alinear per crear un producte alimentari de quilòmetre zero: un agricultor amb el cultiu d’espelta, una fàbrica elaboradora de pastes (La Moianesa) i una distribuïdora d’alimentació ecològica. Jordi Soler, gerent de la Moianesa, forma part de la cinquena generació d'aquesta empresa amb més de 150 anys que fabriquen pasta seca i des de fa un temps s'han especialitzat en la de tipus d'espelta "la fem gairebé artesanalment com els mestres italians" ens confessa. En la seva petita fàbrica hi treballen tretze persones i ens reconeix que "que hem hagut d'innovar durant aquests anys per poder arribar a més públic, ja que els hàbits alimentaris de la gent han canviat molt. Fem pasta de llegums i vam ser dels primers a apostar per productes dietètics i ecològics". Actualment, fabriquen i fan cobranding amb diferents marques, tot i que explica que el seu pròxim objectiu és impulsar més la seva pròpia i recuperar els orígens. Avui en dia, mantenen una botiga al centre de Moià on originalment hi havia la fàbrica.
Sense dubte, la Moianesa és un clar exemple de 'pivotar' (escolteu el capítol 11 del pòdcast Emprèncat -enllaços relacionats).
El Consorci del Moianès és la branca de promoció econòmica del Consell Comarcal i està formada pels deu ajuntaments que formen la comarca.
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Moianès" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Programa Primer de preacceleració (Obre en una nova finestra)
- Consorci del Moianès (Obre en una nova finestra)
- Consell Comarcal del Moianès (Obre en una nova finestra)
- Pòdcast EmprènCat (Obre en una nova finestra)