El contingut i els recursos formatius segueixen la metodologia design thinking i es divideixen en 7 blocs de contingut: empatia, definició, ideació, prototipatge i recursos específics, testeig, Lean canvas i comunicació

Un mes després de la seva posada en funcionament, l'iFest Bootcamp ha captat l'atenció de més de 700 estudiants i docents, la qual cosa reflecteix l'interès creixent per aquesta iniciativa que pretén apropar el pensament innovador i emprenedor als joves.
El focus principal d'aquest Bootcamp és preparar els i les participants per a la propera iFest Challenge Competition, on els projectes desenvolupats en el marc d’aquest Bootcamp seran posats a prova. En aquest sentit, a la web hi ha vídeos i material descarregable com les activitats, a més, de manera setmanal s’ofereixen masterclass en línia per fer seguiment dels equips que hi participen. És una oportunitat perquè els participants puguin plantejar i resoldre els seus dubtes amb l’assessorament d’un equip expert en emprenedoria.
Més de 80 centres educatius han fet la seva petició per rebre un taller centrat en alguna de les fases del design thinking, els quals ja s’estan impartint durant aquest mes de febrer. Aquests tallers són una altra oportunitat perquè els estudiants adquireixin coneixements fonamentals que resultin d’utilitat per encarar millor la resolució dels reptes escollits per cada equip. Els centres que ja han participat són: l’Escola Tècnica de Girona, l’Escola Xalest, l’Institut Carles Vallbona, l’Institut Francesc Macià i el Col·legi Claret de Barcelona.
La metodologia del design thinking és un enfocament innovador per abordar problemes i generar solucions creatives. Consisteix en cinc fases: Empatia, Definició, Ideació, Prototipat i Test. En la fase d'Empatia es busca comprendre profundament les necessitats i perspectives dels usuaris, mitjançant entrevistes, observacions i empatia activa. La Definició implica sintetitzar allò que s’ha copsat durant l’Empatia per definir el problema de manera clara i específica. A la fase d'Ideació, es generen múltiples idees sense limitacions, fomentant la creativitat i la innovació. Seguidament, en la fase de Prototipat, es desenvolupen representacions tangibles de les solucions seleccionades. Finalment, es realitza la fase de Test, en la qual els prototips es posen a prova amb els usuaris per obtenir retroalimentació, tancant el cercle iteratiu del procés, la qual cosa permet ajustar i millorar la solució.
L’ús d’aquesta metodologia dona peu a treballar tota una sèrie de competències clau que s’inclouen en els currículums educatius actuals, com la competència emprenedora (CE), la comunicació lingüística (CCL), la competència digital (CD), la competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria (CMCCTE) i la competència personal, social i d’aprendre a aprendre (CPSAA), entre altres.
Tot plegat es fa a través dels reptes que plantegen els patrocinadors, que són el fil conductor de l’iFest. La gran varietat de reptes disponibles fa que els joves que volen participar en la competició puguin escollir aquell que més s’adapti als seus interessos. A més a més, pels participants de la categoria sènior, el “repte lliure” és l’opció perfecta per competir amb un problema i solució pròpia.
Pels volts de març s’obrirà el període d’inscripcions per a la iFest Challenge Competition. Mentrestant, el Bootcamp continuarà com recurs obert a disposició de la comunitat educativa i dels i les emprenedores joves durant el que queda de curs, sent una eina d’acompanyament en el desenvolupament de les seves idees innovadores.
L’iFest, el programa que fomenta l’emprenedoria i la innovació entre el jovent, està organitzat per la Generalitat de Catalunya, a través del lideratge dels Departaments d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Cultura, Educació, Empresa i Treball, i Recerca i Universitats.
Podeu trobar tota la informació relativa a l’iFest, què inclou i a qui es dirigeix, a la seva pàgina web.
Una vuitantena de centres han sol·licitat tallers a les aules sobre la metodologia de design thinking