Amb més de trenta anys d’experiència professional, Caballero es considera afortunat de poder combinar la seva passió pel desenvolupament analític amb el seu desig d'ajudar les persones a trobar el seu camí professional

Explica'ns breument la teva trajectòria professional...
Sóc llicenciat en Ciències del Treball, diplomat en Relacions Laborals i tinc un màster en Dret Laboral. A més, sempre he procurat formar-me en tot allò que m’ha estat necessari per a la meva feina, com són formacions d’economia i empresa. La meva trajectòria professional va començar treballant en petites i mitjanes empreses, on em vaig encarregar de la gestió fiscal i comptable. Aquesta experiència em va portar a l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (l’ICAB) el 1999 i, el 2007 se'm va encomanar la tasca de transformar la Borsa de Treball en un servei d'Ocupació i Emprenedoria. Des de llavors, acompanyem i assessorem les persones en el procés de trobar feina o crear i consolidar els seus propis negocis en totes les fases del seu desenvolupament.
Què feu des de l’ICAB per fomentar l’emprenedoria?
Des de l’ICAB sempre hem impulsat l’emprenedoria, ja que l’advocacia és un sector on molts professionals treballen per compte propi en despatxos unipersonals o de petita dimensió. No obstant això, va ser el 2014 quan vam començar a formar part de la Xarxa Emprèn. El programa d'acompanyament EmprènCat ens ha permès organitzar-nos millor, establir connexions amb altres entitats de la xarxa i crear sinergies entre diferents organitzacions, la qual cosa ens ha enfortit.
Destacaries algun programa o servei en concret?
El servei d’Advocacia Emprenedora on oferim suport a la ciutadania, al teixit empresarial i a l’advocacia professional-empresarial, ajudant a analitzar la viabilitat de les idees de negoci, consolidar-les, créixer i adaptar-se contínuament. Acompanyem les persones emprenedores des de la fase inicial fins a la creació de l'empresa i el seu creixement. També comptem amb un programa de mentoria per donar suport als joves que s’inicien en l’exercici de l’advocacia. A més, publiquem guies professionals de normativa bàsica en diferents matèries per donar a conèixer les seves obligacions per exercir la professió d’advocat.
Quines tendències detectes entre els professionals de l’advocacia que fan el pas d’emprendre?
Els advocats i les advocades cada vegada més decideixen emprendre i establir els seus propis despatxos o negocis jurídics. Molts opten per especialitzar-se en àrees com legaltech, dret digital, protecció de dades, dret de startups, dret ambiental o els MASC (Mitjans Alternatius de Resolució de Conflictes), la qual cosa els permet diferenciar-se en un mercat competitiu. L’ús d’eines digitals és clau per a aquestes persones emprenedores, que aprofiten programaris de gestió, automatització documental, signatura electrònica i fins i tot intel·ligència artificial per millorar l'eficiència i reduir costos. També detectem una tendència cap a l’assessorament preventiu, on els professionals ajuden els clients a evitar litigis a través d'una bona planificació legal. A més, moltes persones emprenedores de l'advocacia utilitzen estratègies de branding personal, SEO, xarxes socials i blocs especialitzats per atraure clients. També s'estableixen sinergies amb altres professionals com economistes o consultors per oferir serveis més complets.
Recordes algun projecte emprenedor amb impacte que hagi comptat amb el vostre acompanyament?
El primer que m’ha vingut al cap és un projecte que es va diferenciar pel seu enfocament innovador en el disseny legal, ja que utilitza la combinació de disseny gràfic, tecnologia i coneixement jurídic. Es tracta del projecte de l’emprenedora Carlota Albanell, advocada i CEO de Pictolex, una empresa especialitzada en legal design que té com a objectiu simplificar el llenguatge jurídic i fer-lo més accessible a tothom. Aquesta iniciativa contribueix a la democratització de la informació jurídica i promou la transparència i comprensió per part de la societat. Pictolex ha obtingut diversos reconeixements, com el premi Santander Explorer 2021, el premi Start-UPFlama i el premi Emprenedor Alt Empordà 2023.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
Un dels principals reptes és adaptar els nostres serveis a les necessitats úniques de cada persona emprenedora, oferint assessorament en àrees diverses com finançament, estratègia, legalitat i màrqueting. Un altre repte important és fomentar connexions efectives entre persones emprenedores i el teixit empresarial, mitjançant esdeveniments de networking i accions transversals grupals que organitzem regularment per treballar de forma teòrica-pràctica un àmbit en concret.
Treballeu en col·laboració amb altres entitats per tal de fomentar la cultura emprenedora?
Sí, l’ICAB manté col·laboracions amb diverses entitats relacionades amb l’emprenedoria per donar suport a la creació i consolidació de projectes professionals en l’àmbit jurídic. Col·laborem amb la Federació d’Associacions de Joves Emprenedors i Empresaris de Catalunya (FAJEEC) especialment en esdeveniments com la trobada internacional "The Value of Young Professionals". També treballem amb la Jove Cambra Internacional de Catalunya (JCI) i amb ACCIÓ. Som membres de Bizcommunity i participem activament al Bizbarcelona. A més, tenim acords amb diverses universitats per rebre alumnes de Dret i sensibilitzar-los sobre la cultura emprenedora. A través de la nostra associació amb la Intercol·legial, de la qual formem part, també hem signat un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per atendre persones asilades i immigrants derivades pel Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats.
En aquest sentit, com valores el fet de ser membres de la Xarxa Emprèn?
Com deia abans és fonamental per a l’ICAB, ja que ens permet accedir a recursos, suport especialitzat i eines clau per a les persones emprenedores. Ens facilita connectar amb altres actors de l'ecosistema emprenedor i generar sinergies que beneficien els projectes que assessorem. La Xarxa Emprèn també ens ofereix oportunitats de finançament i formació, i fomenta la col·laboració entre professionals i entitats, cosa que enforteix l'ecosistema emprenedor.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Crec que és un dels pilars fonamentals de l’economia actual. La creació de noves empreses fomenta la competitivitat, genera llocs de treball i impulsa la generació de riquesa. Es tracta d’un món ple d’oportunitats, però també amb necessitats importants de suport, formació i col·laboració per afrontar els reptes de creixement a llarg termini.
Quins problemes hi identifiques?
Malgrat l’evolució positiva del sector, les persones emprenedores encara s’enfronten a reptes com l’accés limitat al finançament, la incertesa sobre la demanda dels seus productes o serveis i la competència en un mercat saturat. A més, moltes persones emprenedores poden sentir-se aïllades o aclaparades pel pes de les decisions crucials, i sovint se subestima la importància del suport emocional per gestionar l’estrès, la frustració i els fracassos.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
De petit volia ser artista (pintor), però no m'anava gaire bé. Afortunadament, els meus pares em van orientar cap a una carrera en què realment tenia talent i capacitats. Això em va permetre dedicar-me a allò que millor sé fer: ajudar les persones a fer realitat els seus somnis.
Amb més de trenta anys d’experiència professional si hagués de triar un negoci per emprendre, optaria per una iniciativa vinculada a la tecnologia i la innovació amb un fort component de sostenibilitat, com per exemple solucions d’IA per a petites empreses, negocis basats en energia renovable i eficiència energètica, o bé aplicacions de benestar personalitzat. Crec que la tecnologia, la sostenibilitat i la millora de la qualitat de vida de les persones, seguiran sent claus en els pròxims anys.
Ens vols explicar alguna cosa més?
Crec fermament que les col·laboracions són la clau per a l’èxit en qualsevol projecte. Si no compartim coneixements, experiències i sinergies, no podrem avançar. Per tant, la nostra tasca com a comunitat emprenedora hauria de ser sempre col·laborativa, ja que només així aconseguirem millorar el nostre teixit empresarial i social.
“Crec fermament que les col·laboracions són la clau per a l’èxit en qualsevol projecte. Si no compartim coneixements , experiències i sinergies, no podrem avançar”