Pau Garcia-Milà no necessita presentació. El seu nom és sinònim d’emprenedoria i escoltar-lo sempre és com una font d’inspiració. Hem volgut passar-li el nostre particular test “EmprènCat” i una mica més...

Pau Garcia-Milà (Barcelona, 1987) és un emprenedor en sèrie i un gran comunicador. Va fundar la seva primera empresa als 17 anys, EyeOs, que va ser adquirida posteriorment per Telefònica. També va ser nomenat Innovador de l'any al 2011 per la prestigiosa publicació MIT TR-35 i és guanyador del premi FPdGI Princesa de Girona.
També va ser fundador d'Ideafoster, consultora especialitzada en innovació disruptiva que el 2018 va ser adquirida per Canvia (empresa del grup Advent International), i de Founderz, escola de negocis digital creada per formar a les professions amb més futur.: emprenedoria, blockchain... i de la qual confessa que “n’estic molt orgullós”.
Paral·lelament, també ha escrit llibres, el podem escoltar el moltes conferències i dona classes a ESADE on és part de l'equip del Màster en Digital Business. És reconegut com a Linkedin Top Voices 2022.
N’ets conscient de tot el que has fet amb 35 anys?
Ja, ja, ja, soc conscient de tot el que ha sortit bé, però també de tot el que ha fallat. Són 17 anys muntant (i trencant) coses al món digital. I, de fet, els dividiria en dues etapes: la vida d’emprenedor ABANS de tenir fills i DESPRÉS. Recordo que fa 10 anys el projecte del moment ho era tot. Afectava directament a si dormia bé o no, si estava content o enfadat.
En canvi, a partir del moment de ser pare, de mica en mica vaig aprendre a diferenciar entre l’urgent i l’important, i dins del grup important, diferenciar entre l’important i el realment important. En resum: emprenedors, tingueu fills per aprendre a gaudir de la vida!
De quin projecte empresarial n’estàs més orgullós…
De l’actual, de Founderz. Estem creant una escola de negocis online, que busca democratitzar l’accés a una educació de molta qualitat en temes de negoci, sense que impliqui un preu desorbitat.
N’estic enormement orgullós perquè, ara que ja portem una mica més d’un any, comencem a veure els fruits que està donant: l’impacte que té en les persones que passen pels nostres programes i el feedback que ens donen.
Has inspirat i continues inspirant a molta gent... Quin és el truc?
Jo també m’ho pregunto! Mai no va ser la meva intenció, ja, ja, ja. Sí que és cert que la comunicació sempre ha estat un món que m’apassiona. Des de petit, col·laborant amb la ràdio del meu poble (Olesa Ràdio) i després des d’altres mitjans, sempre he estat lligat en la divulgació del món emprenedor. I espero poder-ho seguir estant.
Què cal tenir per ser un emprenedor/a d’èxit? Quines són les qualitats que ha de tenir un bon emprenedor/a?
Penso que un bon emprenedor/a ha de ser resilient i tenir una bona capacitat d’adaptació al canvi i a la incertesa. La resta de qualitats serien específiques per cada projecte que creïn, i, per tant, no són tan rellevants.
Quantes hores estàs davant de l'ordinador al dia?
Intento no estar-hi més de 8. Però a vegades la realitat i el dia a dia forcen que siguin més. Tot i així, fa temps que vaig decidir que passés el que passés, faria tot el possible per tenir una balança equilibrada entre feina i família. Per això, per exemple, faig un horari estrany: treballo fins a les 4 de la tarda per poder passar a buscar els nens a l’escola i després a la nit segueixo a partir de les 21.00, quan ja dormen. No és l’ideal, però almenys puc passar amb ells la tarda, i això val or.
Quan vas decidir fer-te emprenedor?
Mai no ho vaig decidir. Va passar. Jo volia aprendre a programar i muntar un projecte, i un dia de cop i volta em vaig adonar que això volia dir ser emprenedor.
Al seu dia, a part dels teus estudis, et va assessorar alguna entitat, acompanyar, etc?
No vaig parar mai de formar-me. Primer amb programes curts però intensos, com el programa Ignite del Judge Business School de Cambridge. Després amb un programa a ESADE d’un any, i així fins avui.
L’emprenedor neix o es fa?
Es fa, 100%. Vingui d’on vingui i tingui les qualitats que tingui.
Manquen més emprenedors i emprenedores?
No diria que en faltin més. Al final, hem de posar la catifa vermella a qui vulgui emprendre un projecte, perquè és difícil i dur, però l’hem de posar també de la mateixa manera a qui no vol emprendre i prefereix treballar per una empresa o entitat, estudiar una oposició o retirar-se a un monestir. El que no hem de fer és cedir a pressions per fer alguna cosa que no volem.
Què en penses dels/les “influencers”?
És una nova forma de fer negoci per moltes empreses. Qui transforma en “influencer” a un creador de contingut és la seva audiència i les empreses que el contracten.
Et consideres un emprenedor amb sort?
Sí. La sort, ens agradi o no, intervé en molts moments de la vida d’un emprenedor. Si no hagués fet aquell projecte petit, si no hagués conegut per “accident” a aquella persona en aquell viatge, no hauria passat allò que va provocar allò altre que va fer que el projecte tingués èxit. També passa a la inversa: si no hagués passat allò potser hauríem tingut èxit en un projecte que va fracassar.
Si tornessis a néixer, tornaries a ser emprenedor? Què estudiaries?
Probablement, estudiaria el mateix i em dedicaria al mateix. És l’única cosa que ser fer i m’agrada. I aquesta combinació penso que és una gran sort.
Recomana’ns una persona emprenedora que cal seguir a les xarxes... ;)
Didac Lee i Gloria Gubianas.
Per què t’hem de seguir a les xarxes?
Comparteixo diàriament unes "píldores" curtes de divulgació de diferents temes (“En 1 minuto”), que a vegades poden ser útils. I per engrandir el meu ego, ja,ja,ja. No, és broma. No m’heu de seguir. Però si us agrada el que publico, hi sou molt benvinguts!
Quin món es trobaran els nostres fills i filles?
Espero que una societat que hagi après d’una vegada la importància que cal donar al canvi climàtic. I que sigui més tolerant amb les decisions individuals de cadascú.
En quin projecte que et presentés un emprenedor series el seu business angel?
En molts! Però en general tot el que tingui a veure amb innovació dins l’educació o el futur de les persones m’atrau.
Cap on va el futur de l’emprenedoria i innovació?
Ai, si ho sabés… en tot cas, penso que avancem cap a un moment on emprendre serà més barat, i més ràpid, el que farà que s’obrin les portes a molta gent que fins ara no ha pogut provar-ho.
Què en penses de la IA/ Metavers...?
L’hi veig molt de futur en alguns camps (educació, sanitat…), però cal diferenciar el soroll dels projectes interessants. I ara mateix hi ha molt soroll en aquests camps.
Qui és el Pau amb els amics i la família? Quins hobbies tens?
Ja, ja,ja, no és tan diferent del Pau de la pantalla, però probablement és més reservat del que sembla. Sobretot quan té a veure amb els meus fills.
Quina pregunta no t’hem fet i t’hauria agradat que et féssim?
Si penso que el Barça guanyarà la lliga aquest any. I evidentment que sí.
"Un bon emprenedor/a ha de ser resilient i tenir una bona capacitat d’adaptació al canvi i la incertesa"
Enllaços relacionats
- Web del Pau Garcia-Milà (Obre en una nova finestra)
- Founderz (Obre en una nova finestra)
Escola de negocis digital.