ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

EUA firma amb Espanya la pau per la 'taxa Google'

Alertes de comerç internacional

Alerta de comerç internacional: Els EUA han firmat la pau comercial amb Espanya, França, Itàlia, Àustria i el Regne Unit, països que havien adoptat una taxa digital que, segons l'Administració nord-americana, es carregava a les multinacionals tecnològiques del seu país.

01/10/2021
Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

Segons l'acord anunciat ahir, l'executiu de Joe Biden ha decidit no aplicar l’augment d'aranzels a productes d'aquests països a canvi de dues condicions:

  1. Aquests països es comprometen a derogar les seves respectives taxes Google en el moment en què es posi en marxa la nova fiscalitat internacional per a multinacionals, segons la qual ja existeix un acord entre 136 països promogut per l'OCDE.
  1. Quan es posi en marxa la nova fiscalitat per a multinacionals, a cada una d'aquestes se’ls ha de tornar el que hagin pogut pagar de més des de l'1 de gener del 2022 per la diferència entre la nova fiscalitat (encara per dissenyar) i les actuals taxes digitals.

Està previst que la nova fiscalitat internacional es posi en marxa el 31 de desembre del 2023, com a molt tard. L'acord estableix que es tornarà a les multinacionals el que han pagat de més en el període transitori entre l'1 de gener del 2022 i quan entri en vigor el nou impost. Per a això, a partir de 2024 s'avaluarà la diferència.

Antecedents

  • La taxa Google o l'impost sobre determinats serveis digitals és un impost per gravar aquelles grans tecnològiques sobre els ingressos derivats de serveis de publicitat en línia, intermediació en línia i transmissió de dades. Afecta empreses com Google, Amazon, Facebook i Apple. Totes elles multinacionals americanes.
  • El 16 de gener de 2021, Espanya, juntament amb altres països de la UE, va decidir posar-la en vigor.
  • Això va provocar mesures de represàlia per part dels Estats Units sobre certs productes espanyols, agroalimentaris, tèxtils, etc.
  • Al juny de 2021, Estats Units expressa la seva intenció d’incrementar un 25 % els aranzels a una llista de producte espanyols, però immediatament en suspèn la seva aplicació durant 180 dies a l’espera d’assolir un acord.
  • Després de mesos de negociacions i mesos de treva, finalment sembla que la UE i els Estats Units arriben a un acord en el marc de l’OCDE, a l’octubre de 2021.

Enllaços d’interès

 

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional

Pàgines relacionades