Alertes de comerç internacional
El 6 d’octubre de 2022 el Departament de Cultura i Turisme d’Abu Dhabi va publicar una circular sobre el nou reglament de venda i distribució de begudes alcohòliques.
Alerta de comerç internacional
La nova llei del Departament de Cultura i Turisme d’Abu Dhabi (DCT-Abu Dhabi) inclou diversos requisits tècnics sobre la manipulació, els ingredients, l’etiquetatge i el transport, entre d’altres, de les begudes alcohòliques. A més, s’inclouen especificitats concretes que cal complir per determinades begudes, en concret, el vi i la cervesa. De moment aplica només a Abu Dhabi, tot i que s’espera que s’estengui a la resta del país.
Aquestes pautes s’han desenvolupat per garantir la seguretat, tant dels consumidors de begudes alcohòliques com dels proveïdors, a més de millorar els estàndards de qualitat en la indústria del turisme.
En què consisteix el nou reglament?
Les botigues minoristes i empreses de distribució són les que han de complir el nou reglament. El DCT-Abu Dhabi concedeix sis mesos a partir de la data de publicació de la circular perquè aquestes empreses s’adaptin a la normativa. Per tant, serà de compliment obligatori a partir del 6 d’abril de 2023.
1. Normativa per les begudes alcohòliques en general
1.1 Composició i ingredients
- El grau alcohòlic mínim ha de ser del 0,5%.
- L’alcohol etílic i els destil·lats utilitzats en l’elaboració de begudes alcohòliques seran exclusivament d’origen agrícola i no inclouran alcohol d’origen sintètic ni cap altre alcohol d’origen no agrícola.
- El producte ha de ser preparat i manipulat sota condicions sanitàries adequades, que permetin mantenir la integritat i qualitat del producte.
- Els residus de plaguicides en el producte final no han d’excedir els límits màxims permissibles de residus per aliments definits per la Comissió del Codex Alimentarius o per altres referències internacionals.
- El producte ha d’estar lliure de microorganismes patògens, així com de les seves secrecions, en quantitats que puguin ser perjudicials per la salut del consumidor.
- El producte haurà d’estar lliure de metanol i d’altres alcohols tòxics.
1.2 Normativa de producció, embalatge, transport i emmagatzematge
- El producte es fabricarà segons U.A.E/GSO 1694: Principis generals d’higiene alimentària.
- Les begudes alcohòliques s’envasaran en recipients nets i apropiats que les protegeixin de la contaminació, danys i conservin les seves característiques naturals. Els materials utilitzats en aquests embalatges hauran de complir amb els requisits establerts a les especificacions pertinents dels Emirats Àrabs Units.
- El transport i la manipulació hauran d’estar adequadament protegits de la pluja, la llum solar i altres fonts de calor excessiu, olors no desitjats i altres fonts de contaminació.
- Les begudes alcohòliques s’emmagatzemaran a locals secs i ben ventilats, a temperatures entre 21 i 23ºC, lliures d’olors indesitjables i ben protegides d’insectes i rosegadors.
1.3 Normativa d’etiquetatge
La informació de l’etiqueta s’indicarà en àrab o en anglès -a banda de qualsevol altra idioma- i haurà d’incloure:
- El nom del producte.
- El país d’origen.
- En cas de begudes de fruita fermentades, s’haurà d’indicar el tipus de fruita concret, excepte en cas de vi elaborat amb raïm. No es permet utilitzar el nom “vi” a la beguda que no s’hagi elaborat exclusivament amb raïm.
- El període de maduració o envelliment.
- Nom, adreça i marca comercial del fabricant, proveïdor o importador (si s’escau).
- Percentatge d’alcohol per volum o grau alcohòlic.
- Volum net de contingut, el qual, ha de situar-se entre ±3% del volum indicat a l’etiqueta.
- Vida útil, d’acord amb les especificacions estàndard aprovades.
2. Normativa específica pel vi
- Estarà lliure d’olor i gust de vinagre.
- La concentració màxima de diòxid de sofre total no excedirà de 400 mg per litre.
- La concentració máxima de metalls pesats no excedirà de:
- 0,2 mil·ligrams per litre per l’arsènic i el plom.
- 0,01 mil·ligrams per litre pel cadmi.
- Estarà lliure de colorants artificials.
- L’acidesa volàtil màxima, calculada com a àcid acètic, serà d’1,5 grams per litre després d’excloure el diòxid de sofre.
3. Normativa específica per la cervesa
- La concentració de contaminants minerals no pot superar els següents límits:
- 0,1 mil·ligrams per litre d’arsènic.
- 0,2 mil·ligrams per litre de coure.
- 0,02 mil·ligrams per litre de plom.
- 0,2 mil·ligrams per litre de ferro.
- 250 mil·ligrams per litre d’estany.
- La concentració de diacetil no ha d’excedir els 0,2 mil·ligrams per litre.
- Estarà lliure d’edulcorants, gustos i colorants artificials, a excepció del caramel.
Enllaços d’interès
- Departament de Cultura i Turisme d’Abu Dhabi (DCT-Abu Dhabi).
- Distribution Companies and Retail Shop Managers (Document PDF).
- New alcohol rules in Abu Dhabi, businesses given six months to comply.
Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.