Alertes de comerç internacional
L’Administración General de Ingresos Públicos de l’Argentina ha augmentat fins al 95% el pagament a compte sobre l’impost a les importacions de béns. Un canvi que significa que l’AFIP cobrarà un avançament de l’impost en lloc que s’aboni al moment del pagament de la importació.
Alerta de comerç internacional
En línia amb les mesures que han anat aplicant les autoritats argentines i el Banco Central de Argentina des de fa uns mesos, es continuen aplicant restriccions a les importacions per assegurar la disponibilitat de divises.
En aquest sentit, el 25 de juliol de 2023 es publiquen novetats respecte les importacions en el país, a través de la Resolución General número 5393, publicada al Boletín Oficial del País.
En què consisteixen aquestes novetats?
L’Administración General de Ingresos Públicos (AFIP), organisme similar a Hisenda, va fixar que el pagament a compte sobre l’impost a les importacions de béns (7,5% en general i 30% per als béns sumptuaris) serà del 95%. Això significa que en lloc que aquest impost s’aboni al moment del pagament de la importació, l’AFIP cobrarà un avenç del 28,5% en el cas de béns sumptuaris i del 7,125% per a altres béns.
"El pagament a compte es calcularà sobre el Valor FOB declarat a la destinació d’importació. En cas que s’hagués realitzat un pagament anticipat sobre l’operació assolida, l’importador haurà d’informar, com a dada addicional i amb caràcter de declaració jurada, l’import abonat anticipadament en dòlars nord-americans, per a descomptar-lo de l’esmentat valor FOB a fi del càlcul del pagament a compte", diu la Resolució.
L’AFIP destaca que "l’obligació d’ingrés del pagament a compte recau sobre l’importador, que l’haurà de complir al moment de l’oficialització de la destinació d’importació, juntament amb els aranzels, les taxes i altres tributs que graven la importació".
Es contemplen excepcions?
La norma aclareix que queden excloses de l’ingrés del pagament a compte les operacions d’importació que es registrin amb gir de divises per part d’un tercer i les que ingressin a través d’un prestador PSP/Courier.
El tributarista Sebastián Domínguez va explicar que "el fet imposable de l’impost PAIS es produeix quan es fa el pagament en pesos a l’exterior, en concepte de deutes en moneda estrangera. Per exemple, un importador pot fer la importació de la mercaderia avui i fer el pagament dins un termini de 180 dies. Tot i això, amb la implementació d’aquest nou règim de pagament a compte, el 95% de l’impost s’haurà d’abonar al moment de liquidar els tributs relacionats amb la importació".
En conseqüència, va afegir Domínguez, "l’importador haurà d’avançar el pagament de l’impost al moment de dur a terme la importació i no al moment del pagament del deute. Aquest canvi representa una càrrega financera addicional per als importadors, que puja al 28,5% en el cas de béns sumptuaris i al 7,125% per a altres béns de l’impost".
La Resolució de l’AFIP reglamenta el decret 377/2023, publicat dilluns al Butlletí Oficial, que detalla les mesures fiscals-canviàries anunciades pel Govern el cap de setmana passat. (notícia de Clarin del 25/07/23).
Enllaços d’interès
Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.
En cas de dubte, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització t'ofereix suport gratuït per resoldre qualsevol problemàtica referent a les teves operacions internacionals.