Articles i altres publicacions
L’institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ens presenta algunes idees per millorar l’eficiència energètica a la indústria en un moment més necessari que mai i en el marc del cicle "Innovació 4.0 pels reptes de la Indústria".
7 idees per una millor eficiència energètica a la indústria
Reduir la contaminació, mitigar les pèrdues energètiques o disminuir el cost de l'energia consumida, són alguns dels grans reptes energètics de la indústria. Tots ells obliguen a avançar cap a les energies renovables o a una gestió més eficient del consum a través de la digitalització i la implantació de tecnologies de la indústria 4.0 com la IoT.
Per exemplificar el llarg camí que la indústria té per davant, resulta indispensable revisar-ne les xifres: el percentatge actual de l'ús d'energies renovables a la indústria per a la generació elèctrica és del 38% i cal arribar al 74% abans del 2030. Aquestes xifres les exposava Joan Ramon Morante, director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), una de les entitats TECNIO, en una de les sessions d'Innovació 4.0 en els reptes de la indústria i dedicada a l'ús eficient de l'energia, organitzada per ACCIÓ i la Fundació per la Indústria. No et perdis la propera sessió dedicada a la sostenibilitat i l'economia circular amb Eurecat.
Un dels grans reptes de la indústria recau en aplicar tècniques d'estalvi i d'eficiència energètica a través de les innovacions tecnològiques actuals. "La millor eficiència energètica la té aquella energia que no es gasta o que no es perd", apuntava Morante. Avui ja hi ha molts mètodes per reduir el consum energètic com són les certificacions, la regulació dels processos, el control de la temperatura o la recuperar de la calor, entre d'altres. A continuació, hem seleccionat 7 idees de l'IREC per a una millor eficiència energètica:
- Tenir un política energètica pròpia. Crear un conjunt de normes que inclouen estratègies i mesures per a l'estalvi energètic amb l'objectiu d'establir metes, revisar dades o mesurar resultats, entre d'altres.
- Realitzar auditories energètiques. Una auditoria energètica periòdica ajuda a descobrir pèrdues d'energia, les zones on se'n consumeix més o les accions necessàries per reduir el consum.
- Autoconsum industrial. L'ús d'energies renovables, com l'eòlica o la solar, s'està tornant imprescindible. En instal·lacions industrials també pot ser una font d'estalvi de costos i permet guanyar autosuficiència energètica. És important, a més, avançar cap a la implementació de l'autoconsum industrial aprofitant les teulades de les plantes industrials, ja sigui de manera individual o a través de comunitats energètiques locals.
- Cicle de cogeneració de l'energia. Moltes indústries ja tenen un procés de calefacció o refrigeració que, en lloc de malgastar la calor produïda, la reutilitzen per generar electricitat o proporcionar calefacció en un altre lloc. És el cas de les plantes de cicle combinat: són altament eficients, redueixen les pèrdues d'energia i permeten estalviar costos de combustible.
- Atenció als sistemes de calefacció i refrigeració (HVAC): Un ús eficient del HVAC permet consumir menys energia. Habitacions segellades, finestres intel·ligents o mantenir netes les reixetes d'aire permeten estalviar energia.
- Controlar la il·luminació. Morante proposa il·luminar la nau de manera intel·ligent a través de llums led i controlats a través de sensors. De fet, la spin-off de l'IREC LedMotive ja hi treballa i aporta intel·ligència i control en la il·luminació.
- Gestió de la demanda: Una de les més importants. Es basa en la implementació de mesures destinades a flexibilitzar el consum d'energia per una gestió més eficient i sostenible del sistema elèctric. A través de mètodes intel·ligents o smart grid, es treballa per aconseguir una reducció del consum durant les hores punta i, a la vegada, aprofitar les hores vall per augmentar l’ús energètic i carregar equips. Una altra spin-off de l'IREC, Bamboo Energy, ajuda als agregadors energètics i minoristes independents a administrar de manera eficient l'energia a través d’una plataforma basada en intel·ligència artificial.
A banda d'aquests 7 elements, cal tenir en compte els excessos d'electricitat que es poden produir en certs processos de generació energètica. Actualment, les bateries són molt costoses i tenen problemàtiques, i ja hi ha iniciatives europees que fan servir aquest excés d'energia per la producció d'hidrogen amb l’objectiu d’emmagatzemar-lo.
En aquesta sessió també hi van participar les empreses Alternative Energy Innovations i el Grup Gomà-Camps així com els proveïdors tecnològics en indústria 4.0 Jordi Cabau, del Grup Saltó, i David Quintana de Tecmant.
No et perdis la propera sessió del cicle Innovació 4.0 en els reptes de la indústria dedicada a la sostenibilitat i l'economia circular i comptarà la intervenció d'Eurecat. Inscriu-t'hi ara!