ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El canvi climàtic com un dels elements clau en el turisme del futur

Articles i altres publicacions

Aquest article analitza els efectes que pot tenir el canvi climàtic sobre el turisme, un dels principals pilars de l’economia catalana. Alguns destins turístics (atractius per la seva cultura, gastronomia, naturalesa, etc.) es poden veure amenaçats.

El canvi climàtic com un dels elements clau en el turisme del futur

El canvi climàtic com un dels elements clau en el turisme del futur

L'informe explica que França, Espanya, els Estats Units, la Xina, Itàlia, Anglaterra i Mèxic van ser alguns dels principals destins turístics del 2005. Els experts alerten que els aspectes mediambientals poden canviar l’ordre dels principals destins a escala mundial. Algunes atraccions turístiques Patrimoni de la Humanitat s’hauran de tancar o tindran un accés restringit per tal d’evitar danys irreparables.

Identifica alguns dels espais amenaçats. Les altes temperatures oferiran nits caloroses i humides difícils de suportar a Grècia (especialment a Creta) i a la Costa d’Amalfi de la Toscana (Itàlia), que aniran acompanyades d’escassedat d’aigua i un major risc d’incendis. Ni la Costa Dàlmata (Croàcia) ni la gran barrera de coral (Austràlia) sobreviuran a les gran quantitats de turistes. Si no si posa fre, la Vall de Kathmandú (Nepal) s’acabarà convertint en una estació d’esquí. Aposta per limitar el nombre de visitants, bé encarint el preu de l’entrada, amb impostos addicionals o sortejant les entrades.

Els Everglades de Florida (EUA) estan en risc a causa d’un augment del perill d’huracans, i Goa (Índia) patirà erosions i ciclons més forts creixeran la probabilitat d’inundacions. La pujada del nivell del mar comportarà erosió costera de les Maldives, destruint la barrera de coral Taj.

Augura algunes de les conseqüències dels canvis mediambientals. Per exemple, les pistes d’esquí hauran de fabricar més neu artificial, mantenir les platges serà més car. Afirma que els canvis en el flux de turistes produiran canvis en l’estacionalitat dels turistes i un augment de turistes en altres èpoques de l’any —principalment evitant l’estiu. Els turistes estaran més conscienciats mediambientalment. Creixerà la demanda d’ecoturisme i el turisme basat en la natura.