Articles i altres publicacions
En aquest informe és plantegen els canvis al voltant del model energètic.
Analitzant el model energètic actual, des del punt de vista de la utilització de l'energia en la producció; l'energia de la vida (l'alimentació dels éssers humans); l'energia que es consumeix a les llars explorant el consum domèstic d'altres països, i es parla de l'energia que s'utilitza en desplaçaments i transports per examinar les possibilitats futures.
Finalment, a manera de conclusió, es mostren les diverses oportunitats que el canvi de model energètic pot oferir a les pimes.
El model energètic del futur: l'eficiència energètica
L’actual transició cap a un altre model energètic suposa nombroses oportunitats de negoci per a les pimes catalanes, que amb els seus productes o serveis poden contribuir a reduir la demanda de combustibles i a frenar el canvi climàtic. Aquestes noves oportunitats de negoci es veuran impulsades per un consumidor més exigent i responsable en la utilització de l’energia.
Recorda que les pimes solen mancar de departaments de R+D i de personal especialitzat per detectar les «dianes mòbils» que comportarà la transició del model energètic. Per això, defensa que les pimes impulsin models de negoci articulats en xarxes col·laboratives que els permeti envoltar-se d’un entorn innovador.
En el sector industrial, les pimes poden oferir equipaments i instal·lacions que utilitzin tecnologies d’alta eficiència per reduir el consum energètic i les emissions de CO2. Moltes empreses poden estalviar diners reduint el seu consum d’energia, altres poden convertir-se en proveïdores d’energia, altres poden guanyar consumidors conscienciats en la lluita contra el canvi climàtic.
El sector de la construcció també trobarà noves oportunitats de negoci. Tot apunta a que es tendirà cap a llars connectades, digitalitzades, domòtiques, amb intel·ligència ambiental i d’arquitectura bioclimàtica. L’ecoeficiència també marcarà el sector del transport. Es buscaran combustibles alternatius com els biocombustibles, el gas natural comprimit i l’hidrogen per utilitzar en motors de combustió interna o en piles de combustible. Es dissenyaran noves tecnologies per capturar i emmagatzemar el CO2.
Senyala que en el futur no podrem entendre l’agricultura, la ramaderia, la pesca i la silvicultura sense la biotecnologia. Catalunya té importants fortaleses per a la seva aplicació que poden i han de facilitar el desenvolupament d’aquesta nova font de riquesa. L’oportunitat de negoci per a les pimes raurà en encertar en els mercats potencials de creixement i participar en cadenes de valor internacionals de biotecnologia verda aplicada a la producció d’aliments de manera sostenible.