Articles i altres publicacions

L’Oficina tècnica de barreres a la internacionalització ja resol de forma ràpida i eficaç moltes consultes d’empreses catalanes en els seus processos per fer negoci al món; ho fa a través d’un equip d’experts i de la mà del Catalonia Trade Portal, un web que ja és la principal font d’informació online sobre internacionalització.
En bona part d’aspectes a la vida la diferència la marquen els detalls. També en la internacionalització de les empreses, un procés on resulta complicat tenir-ho tot sota control. Documentació, permisos, llicències, normatives... Sempre pot aparèixer algun imprevist, un moment pel qual resulta especialment útil l’Oficina tècnica de barreres a la internacionalització d’ACCIÓ. “Ara comencem a exportar a Colòmbia i tenia molts dubtes en els temes burocràtics”, reconeix Núria Ferrer, responsable de vendes dels vins Castell de Pujades. Dubtes que es van esvair de seguida a través de la consulta que va realitzar a l’Oficina després de navegar pel Catalonia Trade Portal. “Vaig enviar el correu i pensava: si em contesten bé, i si no ja m'espavilaré. Però en un o dos dies ja em van trucar, va ser tot molt ràpid”, agraeix.
La seva consulta pretenia “confirmar si les llegendes són obligatòries o es realitzen mitjançant sticker, complementari o d'origen”. Bàsicament, explica, “es tractava de saber què s'ha de posar a l'etiqueta”. Ferrer destaca que després de resoldre ràpidament els dubtes “ara ja hem entregat tota la documentació i hem fet els registres corresponents per poder començar a exportar a Colòmbia aquest octubre”. Es tracta de la primera experiència a Sud-Amèrica per a uns vins del Penedès que ja han tastat a Bèlgica o a Anglaterra.
Núria Ferrer (Vins Castell de Pujades): "En dos dies l'Oficina de Barreres a la Internacionalització van contestar el meu dubte, va ser tot molt ràpid"
“Segur que si tinc algun dubte repetirem. Com que estic sola amb el tema de papers em va molt bé tenir un lloc on poder consultar, trobar adreces d'importadors i molta informació útil”, afegeix Núria Ferrer.
Informació a l’abast d’un clic amb Catalonia Trade Portal
I és que el teixit empresarial català, majoritàriament format per empreses petites, ben sovint està obligat a afrontar el negoci internacional amb pocs recursos. En aquest context, tota la informació que reuneix el Catalonia Trade Portal resulta un suport de gran utilitat. Ho ha estat per a Francesc Ramírez, un dels tres socis d’Ekinox i actual administrador únic d’una empresa innovadora que produeix vestits d’electroestimulació global per a cavalls. “És l’únic que existeix actualment al món. Permet la prevenció, rehabilitació i millora de les capacitats físiques dels cavalls”, explica.
En el seu cas, l’interès d’un agent comercial per portar el seu producte a Colòmbia, Equador i Perú requeria conèixer totes les dades aranzelàries per fer el pressupost. Unes dades que va poder trobar en un Catalonia Trade Portal que “també em va anar bé per veure quins eren els aranzels als Estats Units i quins els documents necessaris per a l'exportació”.
La voluntat d’obrir nous mercats també ha estat la motivació de MuchMore per posar-se en contacte amb l’Oficina de Barreres a la Internacionalització. “Volem començar a pensar en el mercat exterior. Vam ser a la fira Alimentària i vam veure interès de possibles clients de la Xina i els Estats Units”, explica Núria Palau. Aquesta marca de suplements alimentaris creada pel xef Nandu Jubany i el nutricionista Toni Solà ha creat tota una gamma de productes (proteïnes, barretes, etc.) “que vénen de gust menjar-te’ls. Són bons, agradables, orgànics i el més free possible: sense lactosa, ou, etc.”.
Núria Palau (MuchMore): "Ens han obert la finestra a la Xina, un mercat molt complicat i tancat"
El seu és un “producte que no és gaire normal, una cosa més complicada, i per tant han tingut feina a fer recerca. Tota la informació i ajuda que m'han donat ha estat molt útil”, valora Palau. “Ens han obert la finestra a la Xina. Si bé els Estats Units són un país on l'idioma és més fàcil i trobes més informació, la Xina és un mercat molt complicat i tancat”. Palau agraeix especialment de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització que “s'han mogut molt, m'han donat molta informació i quan he continuat tenint dubtes han seguit fent recerca”.
Més val prevenir que curar
Més enllà de resoldre dubtes i aclarir qüestions burocràtiques, la tasca de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització també pot ser de gran ajuda quan les empreses topen amb situacions com la que ha viscut Emelcat. Aquesta cooperativa del sector energètic, que desenvolupa i promociona l’emmagatzematge elèctric, compta amb una majoria de proveïdors estrangers, per exemple en productes com les bateries.
“Un possible proveïdor holandès ens demanava, per donar-nos la informació que volíem, un acord de confidencialitat on es deia que en cas d'incompliment caldria anar a un tribunal local seu”, explica la presidenta d’Emelcat, Montserrat Mata. Per tal de trobar una alternativa en algun tribunal internacional van contactar amb l’Oficina de Barreres a la Internacionalització. “Ens van donar tres opcions, les vam presentar als holandesos i ens vam posar d’acord”, celebra.
En el cas de Ballarà, una empresa de Puig-reig dedicada a la pastisseria industrial des de fa gairebé 100 anys, l’Oficina de Barreres a la Internacionalització ha estat una eina per evitar prendre una mala decisió. “Ens havia contactat un possible client des d’Israel, que s’havia interessat per fer la distribució dels nostres productes”, recorda el product manager de l’empresa, Joan Ricart.
Joan Ricart (Ballarà): "Tenim les nostres eines per començar a treballar els contactes, però arriba un punt que et falta informació i necessites ajuda"
“Nosaltres tenim les nostres eines per començar a treballar els contactes i possibles clients, però arriba un punt que et falta informació i necessites ajuda”, reconeix. Per això van contactar amb l’Oficina de Barreres a la Internacionalització, que juntament amb l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Tel Aviv, “ens van alertar que altres empreses s'havien trobat amb estafes amb aquest client. Ja no és que el projecte no hagi sortit, sinó l'estalvi del problema que ens podria haver ocasionat”, explica alleugerit Joan Ricart.