Articles i altres publicacions
Importadors i distribuïdors de Rússia, Azerbaidjan, Turquia, Romania i el Perú busquen a Catalunya la tecnologia avançada que els permeti millorar el coneixement i les solucions per a les seves grans extensions agrícoles.
A Catalunya, el sector dels mitjans de producció agrícola compta amb 133 empreses que generen l’1% del PIB. Companyies dedicades a la fabricació de maquinària, de fertilitzants o fitosanitaris són algunes de les principals en un sector que ha apostat per la internacionalització. No en va, el 70% de les seves empreses són exportadores i el 10% tenen filial a l’estranger. Aquest potencial no passa desapercebut en països amb grans extensions agrícoles però amb un accés reduït a tecnologia avançada. Per contrarestar-ho, importadors i distribuïdors de Rússia, Azerbaidjan, Turquia, Romania i el Perú seran a Catalunya el 22 (Barcelona) i 23 (Lleida) d’octubre de 2018 en una Missió Inversa organitzada per ACCIÓ i el clúster FEMAC.
Les empreses catalanes interessades a presentar el seu coneixement i solucions poden gaudir gràcies a la Missió Inversa de reunions amb distribuïdors que ja han mostrat interès en la seva companyia concreta a través del catàleg realitzat des les Oficines Exteriors d’ACCIÓ. En dos dies, doncs, les empreses catalanes del sector agritech podran fer contactes amb distribuïdors de fins a cinc països sense moure’s de casa.
La demanda exterior a l’alça de Perú
El sector agrícola del Perú viu en la dualitat entre l’agricultura de subsistència i la industrialitzada. La majoria de productors conformen el primer grup, amb un baix nivell productiu, una dèbil articulació al mercat, una limitada capacitat d’adaptació al canvi climàtic i un aprofitament poc sostenible dels recursos naturals. Tanmateix, alhora s’està desenvolupant una agricultura mitjana i moderna amb un millor accés a mercats i factors de producció que es tradueixen en companyies agra exportadores.
Salvador Esteve, director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Lima, assenyala que “el Perú exporta per un total de 6.255 milions de dòlars l’any 2018. Amb el suport del Govern i d’institucions internacionals, ara fa front a una fase d’increment de la productivitat i de millora de la competitivitat amb una inversió prevista d’uns 1.000 milions d’euros”.
Cal tenir en compte que només el 36% de la superfície agrícola peruana compta amb sistemes de rec, del qual el 88% és per gravetat, el menys tecnificat. El Ministeri d’Agricultura i Rec (MINAGRI) tracta d’impulsar el sector a través de diversos programes com els d’implantació de sistemes moderns de rec.
Proveir d’infraestructures de rec i protecció climàtica modernes, així com de maquinària agrícola i de processos són les principals oportunitats que ofereix el mercat peruà a les empreses catalanes.
Mecanitzar l’agricultura romanesa
El director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Zagreb, Jorge Salgado, recorda que “Romania és el segon país de la UE amb més superfície conreable, només per darrere de Polònia”. Aquest enorme potencial, però, pateix una escassa modernització que l’acaba fent dependre de les condicions atmosfèriques i dels sistemes agrícoles tradicionals amb una baixa productivitat.
Així doncs, renovar un equipament obsolet que permeti mecanitzar i automatitzar en major grau la seva producció és un dels principals reptes de l’agricultura romanesa. Per fer-ho, el país compta amb fons multilaterals importants. “Entre 2015 i 2018 haurà destinat 4.100 milions d’euros a projectes agraris amb el suport de fons de la UE”, recorda Salgado. A més, el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 compta amb un pressupost de 9.500 milions d’euros.
Rússia i la dependència d’importacions
Rússia viu un auge del sector agrícola. Des del 2013 acumula un creixement de l’11% i ja representa el 4% del PIB. “Rússia augmenta tant la producció com les exportacions de productes agrícoles cada any”, assenyala Elena Palaguina, directora de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Moscou.
Tot i així, el país "manté una forta dependència de les importacions de maquinària i equipament, llavors i productes agroquímics, fertilitzants o productes veterinaris amb quotes que sovint superen el 80%", destaca.
Així doncs, les oportunitats catalanes en aquest mercat passen per aprofitar aquesta dependència i aportar-hi tant llavors com tecnologia de selecció i producció. Alhora, els productes fitosanitaris també hi poden tenir una bona entrada atès que Rússia n’importa el 100%.
Turquia, el primer productor agrícola europeu
Amb 25 milions d’hectàrees de terra agrícola i 5,1 de llaurable, el sector de l’agricultura és un referent a Turquia, on el 20% de la població s’hi dedica. Ali Kahvecioglu, director de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Istanbul, destaca que “Turquia, amb 61.000 milions de dòlars al 2014, és el primer productor agrícola d’Europa i el vuitè mundial”.
Tot i així, el país otomà afronta el repte de renovar l’equipament i la maquinària amb tecnologia d’última generació; així com aconseguir equipaments per a hivernacles i fertilitzants específics que vagin més enllà dels estàndards.
Altres oportunitats en el mercat turc fan referència als sistemes de rec i als de processat de fruites i verdures. Alhora, Turquia també pot ser una porta d’entrada i plataforma logística per accedir als mercats regionals que l’envolten.
No s’entén l’Azerbaidjan sense agricultura
Des de l’Oficina Exterior d’ACCIÓ a Istanbul també es dóna servei al mercat de l’Azerbaidjan. El director d’aquesta Oficina, Ali Kahvecioglu, destaca que “l’agricultura és el segon sector exportador més important del país, només per darrere del petroli”. No en va, el 57,7% de la superfície de l’Azerbaidjan és agrícola i el sector genera el 6% del PIB.
Els principals reptes de l’agricultura a la L’Azerbaidjan són satisfer la demanda interna en aquests productes, aconseguir una major diversificació de la producció i reduir la dependència del petroli amb l’augment de les exportacions agrícoles.
Catalunya hi pot aportar la maquinària adient per a la diversificació de cultius amb l’afegit de poder replicar els models productius per la similitud dels climes en ambdós països.