Casos d'empresa Zobele i Touchland
Una activitat tan quotidiana com rentar-se les mans es pot fer de manera més sostenible gràcies a la tecnologia IoT (Internet de les Coses).
Ho han aconseguit la multinacional Zobele i la startup catalana Touchland amb el disseny conjunt de Smart KUB, un dispositiu intel·ligent que redueix despeses i fomenta l'estalvi energètic.
Els actes tan quotidians com rentar-se les mans es poden fer de manera més intel·ligent i sostenible. És el que han aconseguit la multinacional Zobele i la startup catalana Touchland amb la creació de Smart KUB, un dispositiu intel·ligent d’higienitzant de mans que es planteja com una alternativa al tradicional rentat de mans amb aigua i sabó.
Per primer cop, i gràcies a la integració de la tecnologia IoT (Internet de les Coses), el dispensador controla a distància i en temps real el nivell de producte que s’està usant i la bateria del dispositiu. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduir despeses, fomentar l’estalvi energètic i oferir una millor experiència en manteniment.
La col·laboració entre les dues empreses farà possible la industrialització i posterior comercialització d’aquest dispositiu, en què Zobele aporta la seva capacitat productiva i Touchland el disseny de producte i l’estratègia comercial. El nou Smart KUB es començarà a comercialitzar el pròxim novembre als Estats Units.
L’acord entre una multinacional i una startup és singular: Zobele, multinacional del sector del gran consum, assumirà el desenvolupament, industrialització i fabricació del producte, i aconsegueix amb l’acord ampliar la seva cartera de clients. Per la seva banda, Touchland pot industrialitzar la producció amb plenes garanties en la cadena de proveïment.
Col·laboració entre grans empreses i startups
Touchland és una startup ubicada a Sant Quirze del Vallès que confia que l’acord li permeti escalar el negoci. “És un acord estratègic molt bo, que ens permet créixer i guanyar mercat, ideal per a qualsevol startup que dissenya productes de gran consum com nosaltres”, assegura Andrea Lisbona, CEO de Touchland. Lisbona destaca la bona entesa que han mantingut amb Zobele: “Ha sigut increïble treballar amb ells, pel seu know-how i professionalitat”.
Per la seva banda, Zobele és una multinacional italiana amb més de 4.500 treballadors a tot el món, i que té la seva seu mundial d’innovació a Barcelona. “Volem estar al cas d’oportunitats dins i fora de l’empresa i incorporar la innovació al nostre procés productiu”, explica Roberto Camarero, responsable del programa d’innovació corporativa de la multinacional italiana.
És precisament en aquest punt on entra la col·laboració amb les startups. “Els oferim serveis interns d’enginyeria de producte, capacitat productiva i accés a la nostra xarxa pròpia de clients”, afegeix Camarero. A canvi, Zobele s’assegura incrementar el seu volum de vendes permetent que els projectes innovadors de les startups surtin al mercat.
El programa Innovar a través de startups
Les dues empreses han format part del programa Innovar a través de startups d’ACCIÓ, que impulsa la col·laboració entre grans empreses i empreses emergents. Inclou diferents tipus d’actuacions com sessions de sensibilització i formació, ajuts per al disseny i implementació d’estratègies de col·laboració, suport en la identificació de startups, acompanyament en el procés de negociació i una línia de finançament a través de l’Institut Català de Finances (ICF) per a startups en co-inversió amb inversors corporatius.
Idees Força
La multinacional italiana Zobele i la startup catalana Touchland han desenvolupat Smart KUB, un dispositiu intel·ligent d’higienitzant de mans que, gràcies a la tecnologia IoT (Internet de les Coses), controla a distància i en temps real el nivell de producte que s’està usant i la bateria del dispositiu.
Aquest és un exemple col·laboració entre una gran empresa i una startup, amb els beneficis que es deriven per a cada entitat. En aquets cas, Touchland aporta el disseny del producte i l’estratègia comercial i Zobele assumeix la capacitat productiva.
Les dues empreses han format part del programa Innovar a través de startups, que inclou diferents tipus d’actuacions per a la col·laboració entre empreses emergents i grans companyies com sessions de sensibilització i formació, ajuts per al disseny i d’estratègies de col·laboració i suport en la identificació de startups.