Casos d'empresa
La startup Time is Brain ha creat un aparell que facilita el diagnòstic i l’assistència que ha de seguir una persona que ha tingut un ictus de manera ràpida i precisa. L’empresa serà una de les startups presents a l’estand d’ACCIÓ del 4YFN.
L’ictus és la primera causa de discapacitat a nivell mundial. Com en d’altres malalties, una ràpida actuació i la tria del millor tractament en l’etapa inicial és elemental per reduir el seu impacte posterior. La startup catalana Time is Brain ha creat un dispositiu mèdic preparat per monitoritzar el funcionament elèctric del cervell durant la fase aguda i més delicada d’un ictus: des del moment que una persona té el primers símptomes fins que rep un tractament.
BraiN20, tal i com s’anomena el dispositiu, ofereix dades útils i ràpides per decidir el millor tractament que ha de rebre la persona, permet conèixer com serà la seva recuperació i té la capacitat de guiar l’estratègia mèdica durant el mateix tractament.
Es tracta d’un dispositiu portàtil dissenyat perquè pugui ser utilitzat en una fase prehospitalària, ja sigui en una ambulància o en un centre d’atenció primària, oferint informació útil durant el procés assistencial.
Una recerca de tres neuròlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol
Time is Brain sorgeix el 2020 a partir de la recerca de tres neuròlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol: Alicia Martínez, Antoni Dávalos i Jaume Coll. El 2018 van començar un estudi que volia demostrar que una senyal elèctrica del cervell tenia la capacitat de mesurar l’estat d’un pacient i de predir les probabilitats de recuperació.
Aquesta recerca, finançada per la Marató de TV3, va corroborar que les dades obtingudes per aquest biomarcador superava eines d’avaluació com el TAC i les ressonàncies, unes proves que s’han de fer a l’hospital i poden provocar retards en les decisions.
“Vam veure que havíem de fer un dispositiu mèdic menys complicat, més petit i accessible i que fes una lectura automàtica i no invasiva. BraiN20 cobreix aquest gap, monitoritza l'activitat elèctrica del cervell i fa que els processos de decisió siguin més precisos i ràpids”, explica la CEO i cofundadora, Alicia Martínez.
BraiN20 funciona a l’estil d’un electrocardiograma. El dispositiu il·lustra l’activitat elèctrica neuronal en forma d’ona de manera continua i, a la vegada, l’algoritme que han desenvolupat desgrana aspectes com les probabilitats de recuperació del pacient.
“Els metges sentim frustració quan veiem que el percentatge de recuperació plena és baixa i que costa molt de capgirar. Això t’impulsa a buscar solucions a les situacions viscudes a diari”, reconeix.
Preparen una ronda de finançament sèrie A
Actualment, l’empresa disposa de dues patents i ja estan preparant la segona fase del prototipatge de l’aparell i que tenen previst acabar-lo a finals d’any. La comercialització final no serà fins a la segona meitat del 2023 després de passar la validació clínica.
Time is Brain serà una de les startups presents a l’estand d’ACCIÓ del 4YFN 2023 amb l’objectiu de guanyar visibilitat i començar a preparar la ronda de finançament sèrie A prevista per l’any vinent. Fins el moment ja han tancat una ronda inicial amb la que han captat 1,4 milions d’euros.
Time is Brain és una de les 36 startups catalanes que presentaran les seves propostes tecnològiques a l'estand d'ACCIÓ del 4 Years From Now (4YFN). Concretament, Time is Brain comptarà amb un estand a la fira els dies 28 de febrer i 1 de març. Descobreix el llistat complet de les startups del Barcelona & Catalonia Startup Hub que hi seran presents!