Articles i altres publicacions
Què han fet els clústers catalans per fer front a la COVID-19? Com han reaccionat i sumat esforços els seus membres? Durant l'emergència sanitària, els clústers han aprofitat les eines, els productes i les tecnologies de les empreses que en formen part per impulsar projectes transformadors.
L’emergència sanitària provocada per la COVID-19 ens ha obligat a col·laborar per poder reaccionar amb rapidesa. Com és habitual, els clústers catalans han seguit sumant esforços per desenvolupar i posar en marxa diversos projectes, en aquest cas, per pal·liar les conseqüències d’aquesta situació excepcional.
Alguns clústers han impulsat propostes per fer front l’emergència sanitària. És el cas del Clúster de materials avançats que ha coordinat empreses i equips d’impressió 3D per a l’elaboració de materials de protecció; o del projecte Respirem, un respirador de campanya autònom en el que hi han col·laborat els Clústers d’il·luminació, energia solar i tecnologies intel·ligents. El Clúster d’equipament de la llar i el contract ha treballat per facilitar la protecció del personal sanitari col·laborant en el projecte J-Box, una caixa de plàstic protectora i el Clúster de moda ha impulsat la producció de mascaretes i bates identificant les capacitats de fabricants catalans per reorientar l’activitat productiva.
Un altre àmbit en el que s’han bolcat els clústers és el de la desinfecció. Els clústers d’il·luminació i de tecnologies de la llum, coneixedors de les propietats desinfectants de la llum ultraviolada han impulsat projectes en aquest sentit. El Clúster d’il·luminació ha elaborat una guia pràctica d’ús i instal·lació de llum ultraviolada mentre que el Clúster de tecnologies de la llum ha aglutinat les solucions Deep Tech, oferint sistemes d’esterilització amb llum ultraviolada. En aquest mateix camp de la desinfecció, el Clúster de la bellesa ha potenciat el Beauty Connecting Business Marketplace per connectar ofertes i demandes vinculades, sobretot, als gels hidroalcohòlics.
Un tercer front d’actuació ha anat dirigit a pal·liar els efectes del confinament i l’adaptació a les noves circumstàncies. En aquest àmbit, el clúster TIC educació ha esdevingut l’altaveu de les iniciatives del sector tecnològic educatiu per donar suport a la comunitat educativa i ha elaborat l'informe del Marc de Digitalització (document .PDF), una eina de suport, reflexió, identificació i millora de la innovació educativa als centres educatius. El clúster de productes infantils ha impulsat la campanya #Jugarenfamília per apropar els jocs educatius a les cases durant el confinament. En el marc de les actuacions per pal·liar els efectes del confinament, el Clúster de salut mental ha coordinat un consorci per millorar el benestar dels adolescents de les residències d’estudiants. Per la seva banda, el Clúster foodservice ha impulsat la plataforma One Click del projecte No Loss per millorar el control de l’aforament i les cues als establiments de restauració i també ha col·laborat en la campanya Salvem els nostres restaurants amb bons de prepagament per consumir passat el confinament. Finalment el Clúster ferroviari ha enfortit les capacitats del sector en ciberseguretat, per ajudar a les empreses en la prevenció, detecció i resposta davant d’incidents cibernètics i també ha analitzat els impactes i recomanacions en la garantia d’ús del transport ferroviari en la situació actual a través del Grup de Treball en el Nou Interiorisme del clúster.