ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les exportacions catalanes del 2019

Informes d'anàlisi econòmica

Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes assoleixen el novè any consecutiu de rècord històric i ja superen els 73.800 milions d'euros; alhora, també s'assoleix un nou màxim d'empreses exportadores regulars. Consulta i descobreix totes les dades en aquest informe.

05/06/2020
Anàlisi de les exportacions catalanes del 2019

Per novè any consecutiu, les exportacions catalanes assoleixen un nou rècord històric. Els 73.853,5 milions d’euros del 2019 marquen un nou màxim que supera en un 3,1% l’assolit l’any 2018. En el mateix període, Catalunya també ha assolit una xifra inèdita pel que fa a les empreses exportadores regulars: 17.309. Aquest informe de la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ (document .PDF) t’ofereix totes les dades del comportament de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes.

Aquestes xifres es tradueixen en un clar lideratge català en les exportacions d’Espanya, en les quals les catalanes representen el 25,5 % del total. Una tendència que també es manté en les empreses exportadores regulars: Catalunya és líder amb un 32,7% del total.

Nou rècord d’empreses exportadores regulars

Per tercera vegada les empreses exportadores regulars catalanes han superat les 17.000 i assoleixen un nou rècord per setè any consecutiu. Així doncs, són 17.309 les empreses catalanes que acumulen almenys quatre anys seguits de vendes a l’exterior. Pel que fa al nombre total d’empreses exportadores, aquestes han crescut un 1,1% respecte l’any anterior, una xifra que permet escalar fins a les 48.428 empreses.

Per trams d’exportació, el creixement de les xifres de vendes a l’exterior s’explica en bona part pels registres de les grans empreses. Les empreses que exporten més de 250 milions d’euros expliquen el creixement de les exportacions el 2019 i que representen una tercera part del total.

Els sectors més rellevants

Com és habitual, els sectors catalans més exportadors són el de la química (16,3%), l’automoció (14,8%) i l’alimentació (12,2%). Si a tots aquests hi sumem el pes de les vendes exteriors en productes farmacèutics, tèxtil i maquinària, tot plegat representa dues terceres parts de les exportacions catalanes el 2019.

També destaquen les exportacions d’alt contingut tecnològic, que baten rècord per quart any consecutiu i ja arriben als 8.745 milions d’euros. Tot i així, la gran majoria d’exportacions tecnològiques segueixen sent les d’un nivell mitjà-alt (45,7 %).

La UE, destí principal

La Unió Europea es manté com el destí principal de les exportacions catalanes. No en va, en concentra el 64,9 %. I si el mercat favorit és la UE, ampliant el focus es constata que França, Alemanya i Itàlia segueixen sent els destins preferits de les exportacions catalanes. A més, les vendes a l'Àsia baten un rècord històric i ja representen el 7% de les exportacions totals de Catalunya.

Barcelona, capital exportadora

L’informe també analitza la distribució provincial de les exportacions catalanes en aquest 2019. Un àmbit on Barcelona segueix dominant en volum exportat (77,4%); seguida de lluny per Tarragona (11,9%), Girona (7,8%) i Lleida (2,9%).

Amplia i consulta totes les dades amb l’informe complet d’Anàlisi de les exportacions catalanes 2019 (document .PDF).