Informes sectorials
Les 471 empreses que formen el sector de les smart cities a Catalunya ja generen més del 4% del PIB del país amb incidència en múltiples àmbits com l'entorn urbà, la mobilitat o el medi ambient. Totes les dades es recullen en aquest informe sectorial elaborat per ACCIÓ.
![El sector smart cities a Catalunya](/.content/bancconeixement/imatges/2022/ACCIO-sector-smart-cities-a-catalunya.jpg)
El sector smart cities a Catalunya
Barcelona ocupa un lloc ben destacat en els rànquings mundials de les ciutats intel·ligents o smart cities: la capital catalana és considerada la primera ciutat intel·ligent d’Europa el 2022 i la tercera a nivell mundial (Juniper Research), un fet que situa Catalunya com una de les àrees amb més projecció en aquest sector.
Així ho confirmen les dades de l’informe de l'àmbit de les Smart Cities a Catalunya (document .PDF), que recull les principals xifres i oportunitats de la indústria. Aquest nou estudi destaca que aquest sector ha crescut un 7,3% des d’abans de la pandèmia i ja compta amb 471 empreses que hi treballen i que facturen 10.445 milions d’euros, un 7,5% més.
Les smart cities tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, a través d'iniciatives sostenibles, inclusives, transparents i participatives que faciliten una gestió urbana eficient a partir de l'ús de la tecnologia, la innovació i la creació de coneixement.
El sector el formen totes les empreses que ofereixen solucions intel·ligents per a les ciutats. Unes solucions que poden tocar àmbits tan diversos com la salut, l’enllumenat, la gestió i manteniment d’instal·lacions, el govern electrònic, el medi ambient, la mobilitat, els residus, la seguretat o el turisme.
El sector de les ciutats intel·ligents a Catalunya
Segons dades de 2022, a Catalunya hi ha 471 empreses que operen en el sector de les smart cities, un increment del 7,3% respecte el 2018. Es tracta d’un sector amb companyies madures, atès que el 64,9% tenen més de 10 anys de vida. A més, un 88,5% són pimes i un 76,2% es concentren a l’àrea de Barcelona.
En el mateix 2022, totes aquestes companyies han facturat 10.455 milions d'euros (xifra que representa el 4,3% del PIB català) i que ha incrementat un 7,5% respecte les darreres dades de 2018. Totes aquestes empreses donen feina a més de 46.000 persones.
Per àmbits, a Catalunya els que tenen més pes en nombre d'empreses dins de les smart cities són l'entorn urbà, la mobilitat, el medi ambient i la qualitat de vida. Pel que fa al seu rol, es tracta d’empreses fabricants de productes (23,1% del total), desenvolupadores de software (22,5%), proveïdores de serveis (14,6%) i consultories (10,8%), principalment.
Mirada internacional
El de les smart cities a Catalunya és un sector obert al món. No en va, el 56,7% de les empreses catalanes que hi treballen són exportadores i el 28,5% ho fan de manera regular. Moltes d’elles aprofiten algunes de les oportunitats de negoci internacional que ofereix el sector en l’àmbit de les TIC i la digitalització de la indústria, la mobilitat o l’energia en països com el Japó, Hong Kong, els Estat Units, Brasil, Alemanya, Noruega o Ghana, entre d’altres.
L’aparador més gran del món
Prova del bon posicionament smart city de Barcelona i Catalunya, és l'organització a la capital catalana de l'Smart City Expo World Congress que, des de la seva primera edició l’any 2011, s’ha convertit en l'esdeveniment més rellevant a nivell internacional dedicat a les ciutats intel·ligents.
Consulta aquestes i moltes més dades a la píndola Smart Cities a Catalunya (document .PDF).