ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Inversió estrangera directa a Catalunya i Barcelona 2017

Informes d'anàlisi econòmica

Catalunya i Barcelona s’han consolidat entre les regions europees més destacades en l’atracció de projectes d’inversió estrangera directa.

26/01/2018
La inversió estrangera a l'àrea de Bacelona i Catalunya

La inversió estrangera a l'àrea de Bacelona i Catalunya

Catalunya i Barcelona són regions capdavanteres a Europa en captació d’Inversió Estrangera Directa (IED). Una realitat que s’ha traduït en xifres rècord el 2015 (4.936M€) i 2016 (5.052M€). Aquest informe analitza el volum i els motius de la IED tant a Catalunya com a Barcelona en particular.

De fet, Catalunya és la primera destinació d’IED a Espanya i ha atret el 35% dels projectes entre 2010 i 2016. Una inversió que ha generat 50.000 llocs de treball i una inversió de capital de 20.000 milions d’euros.

Els cinc principals països que inverteixen a Catalunya són Alemanya, França, el Regne Unit, els Estats Units i el Japó. Precisament destaquen les inversions d’origen asiàtic, que són les que més valoren l’atractiu de Barcelona i Catalunya.

Entre 2010 i 2016, un 2,2% dels projectes d’IED a la UE s’han fet a Barcelona, que és una de les cinc ciutats del continent més atractives per a la IED juntament amb Londres, París, Düsseldorf i Dublín.

Més enllà dels diners, és especialment destacable que la inversió busca a Catalunya un lloc on dur a terme projectes innovadors.

La IED, clau de creixement mundial

En el període 2010-2016 s’han creat al món 14 milions de llocs de treball gràcies als projectes d’IED. Uns projectes que, en el 65% dels casos, es realitzen amb l’objectiu principal d’accedir a nous mercats.

A l’hora de decidir el destí de les inversions, el factor clau és el mercat (mida, obertura i potencial de creixement), seguit pels factors institucionals i els costos. Cada cop més, però, hi influeix la possibilitat de disposar de talent, un àmbit on Catalunya i Barcelona hi tenen molt a dir.

Consulta l’informe complet d’anàlisi de la Inversió estrangera directa a Catalunya i Barcelona.