ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

"S'entén el crèdit documentari de diferents maneres en funció de l'origen"

Idees d'experts   Francisco Javier Fornt

Les regles cal que recullin les noves practiques de bancs, transportistes i asseguradores, com per exemple el crèdit documentari. A la comissió bancaria de la cambra de comerç internacional es fan les regles en funció de com funciona el món. Hi ha tres maneres d'entendre el crèdit documentari: l'europea (una forma de pagament), l'asiàtica (una forma de finançament) i l'americana (una garantia).

19/12/2007

Idees Força

La Comissió Bancària està fent un important esforç per tal d'adaptar-se als nous reptes del mercat internacional. Aquest esforç abraça tots els àmbits: noves tendències del mercat, nous productes bancaris i noves tecnologies. “A la Comissió Bancària mai no fem unes regles perquè el món les segueixi, sinó que mirem què passa al món i després intentem regular-ho”.

El principal inconvenient d'aquesta normativa és que es tracta justament d'una recomanació sense caràcter legislatiu. “Aquestes regles són com un consell de com haurien d'operar tots els bancs del món; són una guia de procediments i conceptes, però no tenen caràcter de llei (...), són regles que poden ser bandejades o modificades pels bancs, però obliguen totes les parts, excepte en allò que quedi expressament modificat o exclòs”.

Hi ha una munió d'exemples que posen de manifest com les diferències culturals, sobretot entre occidentals, asiàtics i llatinoamericans, varen entorpir el procés de revisió de la UCP. Aquestes diferències –que sovint són malentesos, pràctiques o interpretacions diferents dels mateixos conceptes–, si no es coneixen, poden afectar les sol·licituds de crèdits documentaris i, fins hi tot, el bon fi de l'operació comercial. Aquí rau, doncs, la importància de la normativa, que pretén uniformar procediments a fi d'agilitar i facilitar la tramitació dels crèdits documentaris.