Idees d'experts Núria Betriu, directora general de Pastisart
Pastisart, fabricant i distribuïdor de brioixeria i pa ultracongelat, ha digitalitzat els processos de la seva fàbrica per prendre decisions en temps real.
“La indústria 4.0 és una estratègia que ha vingut a la nostra empresa per quedar-s’hi”, afirma Núria Betriu, directora general de Pastisart. La companyia, amb seu a Terrassa i una nau de 17.000 m² a Roda de Berà, fabrica més de 20.000 tones de pa i brioixos cada any que ven als mercats local i internacional.
Per on van començar a aplicar la indústria 4.0? “Volíem tenir les eines necessàries per captar les mesures que necessitem a la fàbrica: el pes de les peces, la incorporació de greix als croissants o la temperatura de congelació”, explica Betriu. “El procés anterior era totalment manual: estava molt ben treballat, però portava a errors perquè som humans”.
Una de les prioritats era poder accedir a la informació en temps real. “Abans, havíem d’esperar a la fi d’un torn de producció per veure les dades i prendre decisions sobre el següent torn”, diu Núria Betriu. “Ara, podem fer els canvis al moment”, emfasitza.
Fer fàcil la tecnologia
Pastisart ja comptava amb un sistema de planificació (ERP, en les seves sigles en anglès), i la direcció no volia canviar-lo. “Vam creure que per poder treballar en un entorn de digitalització no era necessari canviar l’ERP, perquè haguéssim tardat dos anys a fer-ho i volíem ser més ràpids”, diu Betriu. “Vam buscar una solució fàcil, àgil, que s’integrés amb el nostre sistema i que fos escalable”.
Actualment, la companyia compta amb sensors a la línia de producció que controlen mètriques com el percentatge de greix, la temperatura, el pes de les caixes, la minva o el registre de les parades de línia.
Quines millores han obtingut? “Hem millorat el procés de traçabilitat, que és crític en la indústria alimentària: abans el fèiem en dues hores i ara només tardem entre 5 i 8 minuts”, explica la directiva. Els errors s’han minimitzat amb la digitalització i també ha millorat la seguretat alimentària.
Implicar els treballadors, clau per a l’èxit
Implicar tota la plantilla en l’aplicació de la indústria 4.0 ha estat clau: “Tothom s’hi ha de bolcar, des de la direcció, recursos humans, finances i producció”, diu Betriu. “Aquest serà el cost més important que tindrà l’empresa, però els canvis no són fàcils i s’han d’explicar adequadament perquè la gent entengui com i per què es fan”, afegeix.
Ara, la fàbrica té pantalles on els operaris poden veure torta la informació al moment: “Això és imprescindible perquè se sentin corresponsables de les decisions i resultats que estem obtenint”, diu Betriu.
Digitalitzar l’empresa de la mà de IN²
Pastisart ha comptat amb la consultora IN² com a soci tecnològic en aquest procés, que l’ha assessorat en la planificació, l’anàlisi i la implantació de la digitalització a l’empresa. Xavier Picó, Director de Transformació Digital, Industria 4.0 i IoT de la consultora, té molt clar que es comença per “incloure la transformació digital a l’agenda de l’empresa: ha de ser un impuls de la direcció”.
Després s’inicia la fase d’anàlisi: tant del producte, del procés productiu, com de la relació amb clients i proveïdors, l’equip humà i la tecnologia. Amb això, s’ha d’elaborar un pla d’actuació “que no quedi al calaix” i que s’executi “amb passos ferms i mesurables”.
A Pastisart ho tenen tan clar que ja estan implantant la fase 2 del procés: “A partir de tots els paràmetres que recollim, volem veure com afecta el consum de matèries primeres o d’energia per minimitzar-los”, diu Núria Betriu. “És un no parar per aconseguir que el model de negoci estigui integrat a la indústria 4.0”, conclou.