ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Shaun Fitzgerald: "Hi ha moltes oportunitats en innovació i tecnologia per fer front al canvi climàtic"

Idees d'experts   Shaun Fitzgerald, Center for Climate Repair

Shaun Fitzgerald, director del Center for Climate Repair, veu la innovació com un element imprescindible per mitigar els efectes del canvi climàtic. Juntament amb experts i empreses nacionals i internacionals va participar a la sessió Marketplace Innoclima d'ACCIÓ.

17/12/2021
Shaun Fitzgerald, Center for Climate Repair

Shaun Fitzgerald

Shaun Fitzgerald, director del Center for Climate Repair de la Universitat de Cambridge, aposta per impulsar la innovació i la tecnologia per lluitar contra el canvi climàtic.

El desenvolupament de solucions per reduir emissions és fonamental per a un planeta sostenible, com ara accelerar l'ús de les bateries i l’hidrogen, o afavorir la construcció d'edificis ecològics.

El Dr. Fitzgerald va participar al Marketplace Innoclima, on experts internacionals i empreses catalanes van presentar reptes i oportunitats per afrontar l'escalfament global. No et perdis l'entrevista:

 

Quines són les principals oportunitats en tecnologia i innovació per lluitar contra el canvi climàtic?

N’hi ha moltes. Des del desenvolupament de noves maneres de reduir les emissions, a la captura de gasos d'efecte hivernacle en origen abans que s'alliberin a l'atmosfera. També hi ha maneres que ens permeten utilitzar menys energia; és a dir, ser més eficients.

Hi ha oportunitats importants en el desenvolupament de tecnologia per eliminar els gasos d'efecte hivernacle de l'atmosfera. Aquests inclouen el desenvolupament d'instal·lacions de captació directa d'aire que poden permetre eliminar el diòxid de carboni de l'atmosfera i injectar-lo en vells dipòsits de petroli o gas, o aqüífers salins profunds.

No obstant això, per a moltes empreses és útil mirar oportunitats que poden tenir sentit des del punt de vista empresarial, independentment d'elements com l'augment de l’impost sobre el carboni. Per exemple, fer que un sistema sigui més eficient energèticament es traduirà en factures energètiques més baixes.

La investigació sobre el canvi climàtic s’està convertint en oportunitats de negoci prou ràpid? Necessitem més mecanismes per ajudar a que sigui així?

La investigació sobre el canvi climàtic, i específicament el desenvolupament de tecnologies en oportunitats de negoci, no s'està produint prou ràpid.

Quan mirem la crisi climàtica actual i les projeccions actuals d'emissions, veiem que no anem bé: si ara mateix hi hagués oportunitats perquè les empreses marquessin la diferència a l'escala que necessita el clima, les empreses realment les assumirien.

Per tant, hem d'examinar per què i què hem de fer de manera diferent. En primer lloc, cal que hi hagi molt més finançament governamental per a la investigació i el desenvolupament no només en la reducció d'emissions, sinó també en l'eliminació de gasos d'efecte hivernacle i en la gestió de la radiació solar.

En segon lloc, cal que hi hagi esquemes que ajudin les empreses a desplegar les tecnologies provades a gran escala; això podria ser en forma d'incentius fiscals, com les tarifes que es van utilitzar per estimular la indústria fotovoltaica.

I, finalment, cal que hi hagi fórmules que també incentivin els clients. Això és especialment important en àmbits com la rehabilitació d'habitatges, on no només es tracta del cost, per exemple, sinó de les dificultats que s’hauran de suportar mentre es duu a terme l'obra. Cal investigar més què necessiten les famílies per fer una reforma important al seu habitatge.

Les bateries i l'hidrogen són dos facilitadors per reduir les emissions. Quina és la situació actual en aquests dos sectors?

Les bateries i l'hidrogen són dos vectors d'emmagatzematge d'energia molt útils. Són força diferents i, en molts aspectes, complementaris. Les bateries tenen un paper important en els cotxes i altres dispositius petits, mentre que l'hidrogen pot tenir un paper destacat en el transport aeri del futur.

Tanmateix, l'hidrogen no és a primera vista una via raonable per a la calefacció de les llars, per exemple, quan es mira des d'una perspectiva d'energia primària.

Si la font d'energia original és l'energia eòlica, aleshores la conversió a electricitat per impulsar una bomba de calor és molt més eficient que la producció d'hidrogen verd i el seu ús posterior a una llar per oferir els mateixos beneficis.

L'emmagatzematge és una característica important i l'hidrogen es pot emmagatzemar (en un dipòsit, per exemple), mentre que l'electricitat necessita una bateria o una altra forma d'emmagatzematge. Per tant, depenent de la consideració del sistema, pot haver-hi llocs on l'hidrogen pugui suportar la transició energètica fins i tot amb calefacció.

Quines són les oportunitats per innovar en edificis amb emissions reduïdes?

L'oportunitat més important per reduir les emissions als edificis és millorant l'aïllament i la minimització de les fuites incontrolades.

També és crucial examinar el sistema de ventilació d'un edifici. Eliminar la ventilació no desitjada i descontrolada és positiu, però eliminar-la del tot no ho és. La crisi actual de la Covid-19 ha augmentat la consciència general de la importància d'una ventilació adequada.

Depenent dels guanys de calor d'un edifici en relació amb l'ocupació, hi pot haver raons molt sòlides per considerar la instal·lació de sistemes de recuperació de calor de ventilació mecànica (MVHR) per a l'hivern. A menys que hi hagi grans guanys de calor en relació amb els nivells d'ocupació d'un edifici, sol ser quan un sistema MVHR és aconsellable en temps fred.

Aquest sistema utilitza electricitat per impulsar els ventiladors, però l'energia de calefacció estalviada és important.

 

ACCIÓ posa al teu abast el programa ProACCIÓ Green que engloba serveis, ajuts i activitats d’ACCIÓ per situar la sostenibilitaT com un dels eixos estratègics de la teva empresa a través d'una innovació responsable.

Recupera la sessió Marketplace Innoclima

Serveis relacionats

ProACCIÓ Green

Innovació empresarial per combatre el canvi climàtic