Idees d'experts Albert Ferrer, Invivo Capital
Albert Ferrer, és soci i cofundador d’Invivo Capital, un fons de capital risc dedicat a la inversió en fases inicials de les ciències de la vida. Ferrer ha participat en una nova edició de L'inversor respon, no et perdis el test!
Albert Ferrer: "Invertim per transportar projectes del laboratori al món corporatiu"
"Les nostres inversions tenen un impacte molt rellevant en la vida de molta gent", reconeix Albert Ferrer, soci i cofundador d’Invivo Capital, una firma dedicada a fer inversions en empreses d’àmbits tant especials com les teràpies avançades o la biologia sintètica.
A través dels dos fons creats durant els darrers 12 anys ha invertit en empreses com Sanifit, Integra Therapeutics o Versantis i ha viscut l’evolució en positiu de la indústria a Catalunya. "Durant els darrers anys l’ecosistema de les ciències de la vida ha millorat molt i no tenim res d’envejar a d’altres llocs d’Europa", apunta.
Després de respondre les preguntes d’emprenedors durant una nova edició de 'L’inversor respon', Ferrer s’ha sotmès al nostre qüestionari:
Quines característiques defineixen Invivo Capital?
Invivo Capital és una gestora de capital risc amb dos fons de gestió: Invivo Ventures, amb 60 milions, i Healthequity que en té 14 milions. Fem inversions en l’àmbit de les ciències de la vida centrades en les primeres etapes de recorregut d’un projecte. Ens agrada involucrar-nos en tot el que està relacionat amb la transferència de tecnologia i transportar els projectes des de l’acadèmia o el laboratori fins al món corporatiu. Fem inversions directes d’un milió a dos milions d’euros i després anem escalant fins arribar als 6 milions.
Quins són aquells altres criteris clau?
Ens agrada molt el món de les teràpies avançades o la biologia sintètica i tot el que és Pharma, Biotech o Medtech. Les nostres inversions les centrem a Espanya, amb molta presència a Catalunya, i després també invertim a l’exterior. Hem invertit en una empresa suïssa i en una de francesa. Tots són projectes que treballen amb molt bona ciència i cada vegada estem més oberts a treballar a nivell internacional.
Invertim en companyies que tinguin una prova de concepte sòlida a nivell experimental en fases preclíniques i una evidència científica amb un model animal rellevant. Sobretot, però, que tingui una necessitat mèdica evident i una tecnologia que sigui leading edge.
Per què una startup hauria d’acudir a vosaltres?
Donem suport a les empreses des de l’inici. Acompanyem a l’emprenedor des del laboratori fins a crear la spin-off. Hi estem molt acostumats i ens agrada arremangar-nos. Entenem el nostre paper com a companys de viatge perquè tot són projectes a llarg termini.
Portem un recorregut ampli i ja hem fet 14 inversions amb un historial molt rellevant i sostingut. Enguany tenim dues sortides molt bones amb Sanifit, que és la major venda del biotech espanyol, i Versantis, una companyia suïssa en la que vam participar en la seva fundació amb 20 milions d’inversió i que s’ha venut per 140.
Cal destacar que hem fet moltes co-inversions amb altres fons europeus. Amb Healthequity vam aixecar més de 200 milions d'altres fons del continent. Estem molt implicats a dins el sector i tenim molts contactes. Això ens dona capacitat d'actuar com a tractors i ser els primers a entrar sabent que ens podem recolzar amb companys que ja coneixem.
Quina de les vostres inversions destacaries?
Estem molt satisfets amb l'evolució de totes les companyies del portfoli. Podria destacar Arthex Biotech, dedicada als tractaments avançats amb teràpies RNA o Pulmobiotics que treballa en el desenvolupament de tractaments per malalties al pulmó, entre d’altres. D’altra banda, també cal posar en valor la feina feta amb Integra Therapeutics, una companyia que surt de la UPF i que ha creat una plataforma d'edició de gens per prevenir i curar malalties genètiques.
Què et va impulsar a ser inversor?
M’agrada el contacte amb el món emprenedor, la seva energia i les ganes d’impactar en positiu amb el pacient. Per exemple, tenim l’empresa Sanifit, que ja està en fase 3, i que quan arribi a mercat beneficiarà a molts pacients per la seva solució terapèutica relacionada amb desordres de calcificació on actualment no hi ha tractament. Aconseguir tirar endavant inversions com aquesta té un impacte molt rellevant en la vida de molta gent.
D’altra banda, el món de la inversió sempre m'ha agradat i sempre he estat amb temes de capital risc i en àmbits tecnològics. Fa 12 anys vaig conèixer el Luís Pareras i vam iniciar aquesta aventura d'aixecar els dos fons.
Quins reptes té l'ecosistema de startups de Barcelona en el sector de les ciències de la vida?
Ha avançat molt i molt bé, tenim una oportunitat fantàstica. Està en ple creixement, és molt dinàmic i molt important per a la ciutat. Actualment ens dirigim a una economia del coneixement: tenim molt bones universitats i centres de recerca i tenim una gran oportunitat de donar sortida a tot el que genera l'acadèmia.
És veritat, però, que l’ecosistema té molts reptes a nivell de recursos, d’experiència o d’augmentar el nombre de casos d'èxit. Tot i això, durant els darrers anys ha millorat molt i no tenim res d'envejar a d'altres llocs d'Europa. Som clarament un pol d'atracció i de funcionament a dins de l'Estat, aquí hi ha la majoria de fons del sector. És un imant.
Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quins tindrien més pes?
Nosaltres mirem que la ciència sigui molt sòlida i que tingui una prova concepte i una evidència científica. Això vol dir que hi hagi una millora substancial respecte l'estàndard de cura. Aquesta és la primera cosa que valorem. Si ens trobem amb una millora incremental d'alguna cosa que ja està solucionada igual no té sentit per nosaltres; però sí que ho té tot allò que ofereix millores rellevants en malalties que no tenen solució.
Coneixes el servei Mentoring express per a startups? Si ja formes part del Barcelona & Catalonia Startup Hub, accedeix a la comunitat de mentors que conformen el nostre ecosistema per plantejar-li tots els teus dubtes.Informa-te'n!