ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'emprenedoria tecnològica a Catalunya

Idees d'experts   Xavier Ferràs

Xavier Ferràs, director del Centre d'Innovació Empresarial d'ACC1Ó, reflexiona sobre la importància de disposar d'un ecosistema d'emprenedoria de base tecnològica a Catalunya, per consolidar un model competitiu basat en el coneixement, la innovació i la tecnologia. En aquest sentit, avança importants inversions en projectes d'innovació per part de la Unió Europea fins al 2020.

19/10/2012

Idees Força

Un emprenedor és algú que engega un projecte i s’hi vincula emocionalment. Calen xarxes d’activistes i emprenedors vocacionals al nostre país.

Hi ha projectes empresarials innovadors que poden sorgir aïllats (Telepizza, Inditex, Tous) ja que per condicions de mercat o pel tipus d’innovació que aporten (de model de negoci, de producte), poden créixer ràpidament en solitari.

L’emprenedoria de base tecnològica, però, necessita d’un clúster, un ecosistema d’incubació amb infraestructures, recursos, talent, recerca científica, coneixement, competència. L’administració té el rol de facilitar l’existència d’un cluster que proveeixi dels instruments que aquest tipus de projectes necessiten per néixer i créixer. Aquest tipus d’innovació tecnològica impacta més positivament en la societat amb llocs de treball més qualificats, diversos i de futur.

Els propers anys a Europa veurem un creixement de fons dedicats més a projectes d’innovació i tecnologia i menys a infraestructures de desenvolupament territorial.

Els darrers 10 anys, el programa de creació d’empreses d’ACC1Ó ha generat 400 start-ups d’àmbits científics. Tenim el substrat necessari per seguir generant projectes. El repte és aconseguir un percentatge major de projectes start-up que assoleixin dimensions molt rellevants a nivell mundial.

Perfil digital