Idees d'experts Emprenedors
Com sorgeixen les iniciatives de crowdfunding? Quin objectiu tenen? En quins àmbits treballen? Els impulsors de tres alternatives de microdonacions, micromecenatge i finançament col·lectiu han explicat els seus projectes.

Col·laborar per finançar projectes és l'essència del crowdfunding
Teaming: solidaritat en equip per una bona causa
Jil Van Eyle idea el Teaming el 1998, quan neix la seva filla amb hidrocefàlia. Expert en el treball en equip, Van Eyle va observar les dificultats per obtenir donacions d’una sola persona o empresa. La seva idea consisteix en reunir microdonacions i canalitzar-les per donar suport a una causa amb una finalitat solidaria. Concretament, tots els treballadors d’una empresa que vulguin acollir-se, aporten un euro de la seva nòmina, i després entre tots decideixen en quin projecte solidari invertir els diners recaptats. Gràcies al suport de personatges públics com l’exentrenador del FC Barcelona, Frank Rijkaard, Van Eyle va aconseguir superar la desconfiança inicial per extendre el seu projecte, del qual no obté cap recompensa. Tan sols aporta la idea i aconsella sobre el seu funcionament.
Verkami: micromecenatge cultural
Encara no ha arribat a l’any de vida i Verkami, un projecte familiar de Joan Sala amb els seus fills, ja s’ha convertit en una referència del crowdfunding, aprofitant tot el potencial d’Internet i les xarxes socials, amb 114 projectes finançats. Es dedica a recolzar projectes creatius, finançant projectes culturals a base de donacions que obtenen una recompensa. El creador defineix el seu projecte, quants diners necessita i quines recompenses relacionades amb el seu projecte oferirà en funció de la quantitat de la donació (un disc o un llibre, l’entrada a una exposició, o fins i tot un concert privat). Cada projecte té 40 dies per aconseguir els diners, al tot o res. Al tractar-se de compromisos de donació, si no s’aconsegueix l’import mínim, aquestes donacions no es fan efectives. Tal com explica el cofundador de Verkami, Joan Sala, “és una bona eina per mesurar l’èxit de la idea”. A més a més, es tracta d’una altra manera de consumir cultura, on el públic s’implica més en el projecte.
The Crowd Angel: crowdfunding per a inversors
The Crowd Angel, iniciativa sorgida d’Inveready, és una plataforma que permet invertir online en una selecció d’startups, i t’acompanya en el posterior seguiment. L’objectiu és realitzar un filtratge rigorós dels projectes des de l’experiència del capital risc. El seu gerent, Ramon Saltor, explica que d’aquesta manera “passem del Business Angel al Corwd Angel”. Amb una participació mínima de 3.000 euros, des d’aquesta plataforma es vol transmetre la idea als inversors de que es poden fer aportacions més petites i en molts més projectes o bé donar l’oportunitat de realitzar inversions de menor import. A més a més, ofereix avantatges interessants pels emprenedors, als qui aquesta plataforma atorga una major visibilitat i redueix els costos de transacció.
Idees Força
El crowdfunding és una alternativa als models de finançament tradicionals per a tot tipus de projectes, inclosos els culturals o els solidaris.
S’aprofita plenament el potencial d’Internet i les xarxes socials, tant per la seva difusió com pel seguiment
Els models inicials consisteixen en retornar al donant una recompensa a canvi de la seva inversió, però s’estan creant algunes plataformes que ofereixen als inversors una estructuració de la inversió i la participació en els resultats.