Idees d'experts Danielle Joseph, Investment Officer de Closed Loop Ventures
Donar una nova oportunitat als recursos naturals no només contribueix a la salut del planeta, també és beneficiós per a les empreses que s’hi dediquen i pot ser un sector d’interès per als fons d’inversió que busquen projectes innovadors i internacionals.
Danielle Joseph, Investment Officer de Closed Loop Ventures
Danielle Joseph és la responsable de Closed Loop Ventures, un fons d’inversió dels Estats Units centrat en startups i projectes innovadors primerencs de l’àmbit de l’economia circular. Joseph ha visitat Barcelona recentment per conèixer com és el seu ecosistema d’economia circular, de la mà de les experiències del Packaging Cluster i el Clúster de Materials Avançats de Catalunya. El fons d’inversió que gestiona Joseph forma part de Closed Loop Partners, un grup més ampli especialitzat en el foment d’aquest sector econòmic que compta amb diferents eines d’assessorament i finançament de projectes. De fet, Closed Loop Partners és una de les empreses amb qui es va reunir la delegació de 16 clústers catalans que a finals del 2018 va participar a la VII Strategic Training Week organitzada per ACCIÓ a Nova York.
La tasca d’aquest organisme es basa en un pilar: l’economia circular no només ens permet ser més responsables amb els nostres recursos, també pot ser una font de beneficis. I per aconseguir-ho, el més important és la col·laboració entre els diferents actors implicats en una activitat i fer-ho des de l’excel·lència. Per això, Closed Loop Ventures inverteix en cada etapa de la cadena de valor de l’economia circular, des de la recollida de residus, la seva classificació i el seu processament fins al disseny i producció de nous béns de consum.
Per què invertir en economia circular?
Personalment vaig començar la meva carrera professional dedicant-me a la inversió en tecnologies ambientals i, en concret, a l’energia neta. Va començar a entusiasmar-me molt la idea d’entendre la inversió com una manera d’influir en el món de manera positiva. Em vaig interessar per entendre el funcionament dels mercats financers i com utilitzar-los millor per crear el tipus de canvi positiu que volia veure. Aquest camí em va portar a treballar per Closed Loop Partners, després d’altres experiències prèvies en l’àmbit de l’eficiència energètica, la revalorització dels residus, l’aigua i els serveis ambientals, que tenen molt a veure amb l’economia circular.
Què ha de tenir un projecte per captar el vostre interès i rebre el vostre suport financer?
Busquem aquest benefici mediambiental, de manera que totes les empreses que analitzem han de treballar en algun aspecte de l’economia circular. A banda, com que som un fons d’inversió, també busquem, lògicament, el retorn financer. Hem de ser capaços de veure que les empreses en què invertim ens podran retornar, amb beneficis, els diners que hi hem dipositat durant els següents 5 o 7 anys. Busquem productes que resolguin un problema real al consumidor i que aquest tingui la capacitat de pagar-lo, és a dir, que existeixi un mercat real (encara que sigui nou) que permeti fer créixer aquest negoci.
Una empresa no només ha de resoldre un problema, sinó que sovint aquesta decisió es redueix a l’equip. Ens atrau un equip que conegui la indústria i el problema que té intenció de resoldre, que hi estigui implicat i que busquin ser els millors a l’hora de solucionar-los. Com que invertim majoritàriament en projectes early stage, la tecnologia sovint no està del tot desenvolupada i el mercat no està completament definit, però tot i així, ha de tenir sentit. Tot s’acaba reduint a l’equip i la seva capacitat per resoldre un gran problema.
Quins són els principals reptes de la inversió en economia circular?
Des de Closed Loop Partners treballem principalment als Estats Units i Europa, on l’economia circular es troba amb reptes de cara a la millora de les infraestructures, el processament i el disseny i fabricació de materials. Però a escala mundial, estem veient grans macrodinàmiques socials, com ara el creixement de la classe mitjana, especialment en economies emergents, i l’increment del seu consum. I això crec que és una oportunitat per a l’economia circular, que ha de saber adaptar-s’hi i incorporar les estratègies de globalització sense perdre el punt de vista local. Hi ha grans reptes que poden generar moltes oportunitats per a la creació de llocs de treball i per repensar els processos i els materials que emprem.
Closed Loop Partners ja ha invertit en una empresa catalana, Natural Machines. Per què us va interessar aquest projecte?
De fet Closed Loop Partners va invertir en Natural Machines abans que jo comencés a treballar amb ells, però és un molt bon projecte. Si parlem de malbaratament d’aliments, en el 85% dels casos (com a mínim, als Estats Units), aquests residus es produeixen al canal retail, als restaurants i a escala del consumidor. La pregunta és què podem fer per reduir aquests residus? Una manera de transformar el nostre consum seria imprimir el nostre menjar en 3D, produint exactament allò que necessitem, com ja està passant per exemple en el sector dels plàstics. Aquesta és la proposta que ofereix Natural Machines.
Moltes empreses de restaurants o proveïdors d’aliments estan molt entusiasmades amb aquestes solucions, com també ho estan els consumidors. La idea de poder prémer un botó i demanar a una màquina que em prepari exactament el que vull és molt atractiva.
D’altra banda, Closed Loop Partners està molt interessada a invertir en tecnologia europea, no només americana, i Natural Machines n’és un bon exemple. Una empresa de Barcelona que es vol expandir als Estats Units pot ser perfectament un cas en què podríem invertir.
Què necessita un hub d’economia circular per funcionar? Catalunya compta amb aquestes condicions?
Crec que actualment hi ha una oportunitat increïble perquè els governs i les ciutats garanteixin o afavoreixin les condicions que necessita l’economia circular. El que estic veient en gran mesura aquí és que des de les administracions s’estan facilitant connexions per afavorir el desenvolupament de projectes en aquest àmbit. És molt interessant, per exemple, connectar empreses que ofereixen diferents serveis o que treballen materials diversos però que poden col·laborar entre si, més enllà del seu objectiu diari. Totes les empreses pensen en els seus àmbits d’actuació, però de vegades poden mirar més enllà i col·laborar per crear coses noves i ser més eficients. Sovint diem que no podem canviar el que no es mesura o el que no comprenem, de manera que la idea d’emprar la tecnologia per facilitar aquest coneixement ens permetrà fer-ho millor.