Idees d'experts Xavier Riba, soci fundador i director de l’oficina de Catalunya d’INNOVAE
Xavier Riba, de l'empresa INNOVAE, explica les aplicacions de la realitat virtual i augmentada a la indústria: des de formació virtual, tasques de manteniment a distància o eines que faciliten el muntatge i el control de qualitat.
La imatge d’una persona movent els braços a l’aire i amb unes ulleres de realitat virtual (RV) posades ja no s’associa només a l’entreteniment. Sectors com la salut, l’educació o la indústria s’han sumat a una tecnologia que multiplica constantment les seves aplicacions per portar l’univers virtual al món físic i facilitar els processos de treball. Xavier Riba, soci fundador i director de l’oficina de Catalunya d’INNOVAE, ha protagonitzat un nou Esmorzar d’innovació d’ACCIÓ on ha mostrat solucions reals en realitat virtual i realitat augmentada (RA) a la indústria.
L’empresa INNOVAE fa anys que treballa donant solucions en realitat virtual i augmentada amb més de 350 projectes a l’esquena. “La introducció d’aquesta tecnologia és un gran canvi que millora la relació de les persones i les màquines. Hi ha molta feina feta, i molta més per fer. Existeixen eines estandarditzades que costen molt poc d’iniciar, eines senzilles que milloren molt els processos i la percepció dels clients cap a l’empresa”, apunta Riba.
Aquestes tecnologies, tan associades a la indústria 4.0, les ha presentades en quatre àmbits diferents dins el sector industrial: formació virtual, manteniment i assistència tècnica remota, digital twin i muntatge i control de qualitat. Abans de tot, però, ha deixat clara la importància que hi tenen els treballadors: “Tot plegat va de persones que han de saber fer servir la tecnologia, entendre-la i que puguin treure tot el rendiment de les novetats tecnològiques”, apunta.
La formació virtual industrial
Una aplicació destacada de la realitat virtual a la indústria és en la formació dels treballadors, sobretot en entorns de risc on aquesta tecnologia s’utilitza per garantir la seguretat. “Apliquem allò que fa anys que els pilots d’avió fan en els simuladors”, explica Riba. Així, l’objectiu és el d’oferir virtualment un entorn i una experiència igual que la que els operaris es trobaran un cop siguin al lloc de treball. “Avui en dia les barreres tecnològiques s’aminoren, la interacció és molt natural i real. Ara, fins i tot, hi ha olors i sons per millorar l’experiència”, diu.
Alguns exemples d’aplicació és en l’ús de grans grues en entorns perillosos, la manipulació de quadres elèctrics o en els treballs en altura. Aquestes formacions virtuals permeten que els treballadors avancin al seu ritme i puguin seguir la seva evolució a través d’un dashboard personalitzat.
Manteniment i assistència tècnica remota
La utilització de realitat augmentada en tasques de manteniment industrial és una oportunitat de millora perquè permet guanyar eficiència i conseqüentment estalviar costos. La seva utilització ajuda als operaris amb processos guiats de manteniment a través d’informació i estadístiques que pot visualitzar a la mateixa planta amb unes ulleres intel·ligents o una tauleta.
A tall d’exemple, un dels productes d’INNOVAE permet que a través d’un dispositiu mòbil els operaris puguin identificar un quadre elèctric complex i mostrar en pantalla tots els seus components per facilitar-ne la manipulació.
Un dels reptes per aconseguir el funcionament òptim d’aquesta tecnologia és que tota la informació ha d’estar digitalitzada i ser apte per ser consultada davant el lloc de treball. “Per treballar amb garanties amb la realitat augmentada cal fer bé el treball de digitalització: abans d’arribar a les ulleres s’han de crear les bases de coneixement. D’aquesta manera també s’evita que el coneixement depengui d’una sola persona i permet resoldre millor les incidències”, apunta.
Per altra banda, sovint les empreses troben que s’han de desplaçar per resoldre una incidència en una màquina. L’assistència tècnica remota permet a l’operari compartir la seva visió amb un expert. Així, es poden fer indicacions en temps reals a un operari a través d'una plataforma molt intuïtiva que permet escriure-hi, dibuixar-hi o penjar-hi imatges i documents per veure a través del dispositiu.
Digital Twin, visualització de dades
Un digital twin o bessó digital és la representació virtual d’una màquina o fins i tot d’una planta sencera. El seu objectiu, és el de monitoritzar processos de producció, fer servir models per implementar dades, simular diferents escenaris o fer-ne el seguiment.
“Amb una tauleta es pot gestionar una màquina des de qualsevol lloc, accedir a les dades en temps real o introduir incidències; un fet que suposa un estalvi d’hores en implementació. A més, a través de la realitat augmentada es pot reconèixer la màquina a distància”, explica Riba.
Muntatge i control de qualitat
Els controls de qualitat o els processos de muntatge poden ser lents i feixucs: a la indústria de l’automòbil, per exemple, s’han de controlar infinitat d’elements. A partir de la RA, els usuaris tenen al seu abast una guia pas a pas per fer els muntatges o revisar-ne l’estat a partir de sistemes de suport virtuals a les ulleres. “La clau és que les mans sempre estiguin lliures i que les guies que apareixen a les ulleres siguin clares i eficaces”, reconeix Riba.
INNOVAE ha permès a les fàbriques de Mercedes accelerar el control de qualitat dels punts de soldadura dels vehicles. “Fins el moment era una tasca que s’executava en diferents passes, amb la RA es simplifiquen passes, ja que la ullera identifica el punt a revisar i alhora el marca visualment”, apunta.