Idees d'experts Francisco Badia, Managing Partner de Grow Venture Partners
Francisco Badia reflexiona sobre les barreres d’entrada que es troben les empreses emergents que desenvolupen projectes de tecnologies profundes que han sorgit com a empresa derivada (spin off) d’alguna universitat
Els 4 reptes als quals s’enfronten les startups ‘deep tech’
De startups n'hi ha moltes i molt diferents, però el que totes tenen en comú és la seva definició: segons l’Economipedia una startup és una “empresa petita de recent creació que té un alt potencial innovador i tecnològic amb possibilitats d’escalar i aconseguir un creixement exponencial”. Per tant, quan pensem en startups hem de tenir al cap tres conceptes bàsics: petita, emergent i tecnològica. En l’edició del juliol dels Esmorzars de finançament d’ACCIÓ, Francisco Badia, Managing Partner de Grow Venture Partners, ha explicat quines són les necessitats i barreres a les quals s’enfronten unes determinades empreses emergents: les startups deep tech que han sorgit com a empresa derivada (spin off) d’una universitat.
Les startups ‘deep tech’ i els fons de capital risc
Aquesta tipologia d’empreses emergents respon fàcilment a la traducció literal del seu nom. Quan parlem de tecnologies profundes, fem referència al descobriment de tecnologies innovadores arran de la investigació i l’estudi, així, per tal que una persona o un conjunt de persones creïn una startup deep tech, primerament hauran de passar molt de temps investigant, testant i demandant capital per desenvolupar la idea que tenen al cap.
És aleshores quan els fons de capital risc entren en joc. Com la idea que volen desenvolupar les startups és innovadora, i d’alguna manera disruptiva, és necessària una gran quantitat de diners, però com que els projectes són d’alt risc, el finançament és difícil d’aconseguir. Grow Venture Partners actua com a impulsor d’aquestes, ja que, segons Badia, per ells l’important és “que les persones que segueixen projectes significatius són molt més apassionades, resilients i tendeixen a tenir idees contràries, per això, és més probable que aquestes persones i les seves idees transformin el món".
A més, per Grow Venture Partners, un dels trets que busquen per invertir és que els projectes i tecnologies s’hagin desenvolupat en una universitat, és a dir, que aquestes startups sorgeixin com a spin offs d’algun centre universitari. En el marc de la sessió organitzada per ACCIÓ, Badia ha exposat quins són els 4 reptes principals als quals s’enfronten les startups deep tech en què inverteixen:
- Punt d’inici: el procés de creació d’una empresa comporta diverses implicacions. En el cas d’aquestes startups és necessària l’aprovació d’una universitat i l’espera pot arribar a trigar un any. A més, cal determinar tots els punts que concerneixen els acords de transferència de tecnologia i les reparticions entre inversors, socis i universitat.
- Equip: moltes vegades les persones que es posen al capdavant de les empreses emergents no són les que han tingut o desenvolupat la tecnologia perquè es té la creença que no poden compaginar les dues tasques. Per l’equip de Grow Venture Partners, la tecnologia és un requisit, però la diferència la fan els equips, així, el seu objectiu és que els investigadors puguin i vulguin evolucionar a gestors d’empreses, treballant la formació i l’apoderament.
- Mercat: l’accés al mercat és un tret rellevant que pot apropar o allunyar els compradors, una empresa que no és capaç de vendre el seu producte no tindrà èxit. Per això, Badia opina que el contacte constant amb el mercat és indispensable per tota empresa, encara que no tingui la tecnologia acabada. S’ha de buscar constantment on es pot encaixar o ajudar, i qui pot ser un potencial client.
- Finançament: una de les grans barreres per tota empresa. Quan es crea una startup, és molt complicat tenir vendes durant els primers anys de vida, així com és molt difícil trobar finançament més enllà de rondes petites. La intenció de Grow Venture Partners és donar aquest impuls inicial a projectes en què confien, per aconseguir que signin acords rellevants que els permetin augmentar les vendes.
Sistema d’inversió de Grow Venture Partners
Ja sabem què busca Grow Venture Partners, però com actua una vegada decideix en quins projectes invertir? Cal partir de la base que el fons de capital risc és petit, d’uns 5 milions, i que, per tant, la política d’inversió està dissenyada d’acord amb aquest. Així, la inversió del fons de Badia en un projecte es divideix en tres fases: (1) l'scouting i suport, on donen consells gratuïts a partir de programes d’acceleració; (2) el pre-seed, on fan una inversió d’aproximadament 100.000 euros amb rondes curtes per fomentar l’inici de les empreses; i (3) el follow on seed, on ja amb un pressupost de 200.000 euros poden actuar en rondes de mig milió d’euros en les que es dona confiança a la resta d’inversors. I és que per l'equip de Badia, el més rellevant és invertir en projectes on l’equip implicat tingui una gran passió pel que està fent.
Busques finançament? Descobreix el Recomanador de finançament alternatiu d’ACCIÓ: troba l’eina de finançament més adient a la teva empresa en només 5 clics!