Idees d'experts Eudald Camprubí
ISKRA és una start-up que forma part del Pla Embarca de Start-Up Catalonia a la Catalunya Central.
És una agència tecnològica especialitzada en aplicacions web i mòbil, i comercialitzen Intranetum, un gestor de coneixement que utilitza tècniques de machine learning i big data per afavorir l'economia del coneixement dins de les organitzacions.

Eudald Camprubí, a l'esquerra
1. A ISKRA solucioneu problemes complexos, cert?
Bé, no només solucionem problemes complexos, però és cert que part de la nostra feina consisteix a buscar solucions tecnològiques a problemàtiques concretes. Aquestes solucions van des de l'adaptació i la integració de software fins a desenvolupaments concrets.
2. Com quins?
Per exemple, la gestió del coneixement dins de les organitzacions a través de tècniques d'intel·ligència artificial. Avui en dia, ja no n'hi ha prou amb tenir "molta informació"; el que cal és tenir accés fàcil i intuïtiu a la informació que busques i ser capaç de tractar-la de manera que et pugui generar coneixement nou.
3. Qui té aquests problemes?
Una mica tothom... Però sobretot les organitzacions mitjanes i grans: des de les administracions locals fins a les grans corporacions. Gestionar la informació i el coneixement d'una manera eficient és una problemàtica molt generalitzada. D'aquí en surt el concepte d'economia del coneixement. Des del nostre punt de vista, només seran competitives aquelles organitzacions capaces de classificar, gestionar, compartir i fer evolucionar el seu coneixement d'una manera eficient i utilitzant la tecnologia.
"Amb Intranetum, som capaços d'extreure semànticament el significat d'un text o pdf"
4. Així, veneu coneixement i la gestió del coneixement propi?
Sí, de fet venem el nostre coneixement, la nostra experiència i també sistemes de gestió del coneixement global. Per exemple, amb la nostra plataforma Intranetum, som capaços d'extreure semànticament el significat d'un text o pdf, i som capaços de classificar-lo automàticament. Automatitzant aquesta extracció semàntica, som capaços de fer clústers d'informació, crear un sistema de recomanació a través de cerques utilitzant llenguatge natural i, fins i tot, fer regressió, és a dir, "predir" què passarà en una situació determinada.
5. Espectacular! Això és gràcies a ser una agència tecnològica experta en Python? No era un grup d'humoristes?
Ha! ha! ha! De fet el nom del llenguatge de programació prové precisament dels Monty Python. El seu creador era un gran fan dels Monty i va decidir de batejar-lo amb el seu nom.
6. Seguint amb el grup d'humoristes britànics, penses que els emprenedors "Always look on the bright side of life"?
Aquesta cançó s'enganxa molt! Ara ja em passaré tota la tarda cantant-la! No som gaire amics de la mística, la literatura i la "pantomima" que hi ha al voltant del concepte d'emprenedor. De fet, el nostre país sempre ha estat un país de gent inquieta, amb ganes de tirar endavant projectes i molt lluitadora. Potser nosaltres som hereus d'aquesta manera de fer. És obvi que per començar un projecte de bell nou cal una visió optimista de les coses. La crítica constant i la negativitat no ajuden gens, però també és cert que nosaltres som d'una generació que ens ho hem trobat "tot" fet: hem pogut estudiar, hem tingut totes les necessitats cobertes... Emprendre en aquestes condicions és "fàcil". Malgrat aquestes facilitats, també cal dir que tenir el teu propi projecte suposa un munt de maldecaps, nits sense dormir, molts nervis, molts sous sense cobrar..., però també una satisfacció enorme!
7. Intranetum, nou producte estrella d'ISKRA?
Sí! És la nineta dels nostres ulls. L'hem estat desenvolupant durant molts i molts mesos, i per fi ja té forma i ja tenim el primer cas d'èxit: una gran empresa multinacional del sector de la robòtica, present en 37 països, l'està fent servir i amb molt d'èxit. Esperem que la nostra plataforma pugui ajudar moltes més organitzacions! Estem convençuts que la gestió intel·ligent del coneixement serà imprescindible!
8. En un mercat global, la ubicació física de l'empresa és important?
Sí i no. Depèn del servei o producte que ofereixis. En el nostre cas, el fet de ser de Manresa (i no de Barcelona) ens ha ajudat i perjudicat a parts iguals. Sí que és veritat que si les coses ens van bé i hem d'obrir altres oficines, les obrirem en alguna gran capital europea. Això és important, sobretot de cara als clients del nord d'Europa.
9. Mireu el món des de Manresa?
És un dels nostres pilars! No moure'ns de Manresa i intentar que el nostre equip estigui format per gent del Bages. Certament, al principi d'Iskra, ens van insistir (bastant) que anéssim a altres llocs. Fins i tot ens pagaven el lloguer... Però som "nacionalistes manresans" i creiem que, des de Manresa, també es pot fer tecnologia i capdavantera.
10. Vosaltres treballeu amb grans empreses. Això és bo o dolent?
Una pregunta interessant..., però molt difícil de contestar. D'una banda, treballar amb grans empreses és un aval per presentar nous projectes o que d'altres empreses t'escoltin. Però les grans empreses són molt exigents. Sovint per treballar-hi necessites múscul financer per poder fer el projecte. I no sempre és fàcil... Un dia hauríem de parlar dels bancs i de com es comporten, però ara potser no és el moment.
En resum, a nosaltres ens agrada molt treballar per a grans empreses. Ens agraden la pressió i els nervis, però estem segurs que no a tothom li agradaria.
11. Què us emporteu del pas per Start-Up Catalonia?
Doncs moltes coses: coneixements, contactes, punts de vista nous... Però el més important que ens emportem és la nova visió del negoci que tenim un cop hem acabat el programa!