Idees d'experts Núria Bosch
Núria Bosch és tutora de Start-up Catalonia. Experta en finances i en educació. La seva experiència li ha permès conèixer el món del negocis i les finances des de diferents angles: la banca, la gestió i les finances corporatives.
Avui lidera Sophia Education Funds, una empresa que té com a objectius canviar el sistema educatiu a través de la pedagogia sistemàtica que pretén contribuir al desenvolupament dels més petits.
Núria Bosch, tutora de Start-up Catalonia
Seria un error parlar amb tu només de finances.
Tampoc li parlis només de finances a un possible inversor en el teu projecte.
Però és que amb tu podria parlar de tota mena de finances.
He fet finances de tot, és cert. Però no sóc gens quadrada, eh? (riu). He fet “finances d’actiu” (en l’entorn bancari, que és per deixar préstecs); de "passiu", també anomenades gestió de patrimonis, control de gestió (controller); i he fet finances corporatives on he tingut diverses fases, des d’organitzar instruments de finançament de la innovació fins a gestionar Fons d’Inversió i Fons de Fons. Ah! I porto 6 anys al private equity.
Els projectes que mentores destaquen de tu la teva faceta més emocional, personal i, fins i tot, mística.
Perquè als CEO sempre els dic que si no es lidera des de l’ànima no es pot liderar.
Com ha de gestionar un líder?
Ser humil però ferm, amb sentit de l’humor però sense lleugeresa, amb molta resiliència però sense cremar-se, i amb sentit de l’harmonia però sense rigidesa.
I com juga l’ànima a aquí?
Trobar-se des de l’ànima farà avançar molt més ràpid els projectes. Concebo les relacions personals com un aspecte clau per avançar. Si et vols relacionar amb una altra persona només per un propòsit o per uns interessos propis i que no tenen a veure amb els seus propòsits difícilment arribareu a bon port.
"Un emprenedor requereix de molt autoconeixement"
Un emprenedor ha de saber controlar les seves emocions constantment, oi?
Un emprenedor requereix de molt autoconeixement i també d’autocontrol. Saber comptar fins a 10 en determinats moments, però sense restringir el sentir de l’emoció, que de vegades ‘tallem’.
I la passió és indispensable?
Un bon emprenedor és un còctel de coses. La passió i la ira són els dos motors fonamentals per tirar endavant un projecte. La ira entesa com a disconformitat l’ajuda a buscar una forma diferent de fer les coses, perquè veu que no li agrada com funcionen actualment.
En quin moment et trobes ara? Quins plans de futur tens?
Com diuen els castellans, de les finances “me estoy quitando”.
I cap a on vas?
Cap a la pedagogia sistèmica. Amb ànim de contribuir al fet que els adults ens posem les piles per no limitar els nens i deixar que aflorin els seus talents... i, d'aquesta manera, poder personalitzar-los l’educació.
Molt interessant. Potser això ajudarà a augmentar la ràtio de joves emprenedors en el futur.
No ho sé, però si el sistema adoptés la pedagogia sistèmica des de petits i entenguéssim el paper dels nens a la infància, ens estalviaríem molts problemes en l’edat adulta com ara dèficits d’atenció, poca comprensió lectora, poc coneixement d’un mateix i poca maduresa emocional... ja veurem.