Idees d'experts Rubén Bonet i Artur Bardera, d'Abac Nest
Abac Nest és un fons de capital risc especialitzat en la inversió en startups en fases inicials. Dos dels seus membres, Rubén Bonet i Artur Bardera, expliquen les claus de les seves inversions on hi destaquen conceptes com la rigorositat i la importància l'equip que forma una startup.
Rubén Bonet i Artur Bardera són membres del fons de capital risc Abac Nest, especialitzat en la inversió en startups en fases inicials. Si una cosa es percep, és que tots dos tenen clar que la inversió en fases seed en cap cas està renyida amb la seriositat i la professionalitat. “Som molt rigorosos i estrictes i això és un filtre per conèixer quines mancances o aspectes poden millorar els emprenedors”, reconeixen. Prova d’això, són els quasi 1000 projectes que el fons ha analitzat per acabar invertint, fins al moment, en 10 startups privilegiades.
Bonet i Bardera compten amb una llarga experiència emprenedora i ens expliquen les claus de les inversions d’Abac Nest en una nova sessió L'inversor respon. Abans d'un acte ple d’inversors i emprenedors, tots dos s’han sotmès al nostre qüestionari.
Què us defineix com a fons de capital risc?
Artur Bardera: Som un fons de fase seed, invertim en les primeres etapes d’una startup. El concepte de seed varia molt en funció del país, no és el mateix als EUA, Europa o Espanya. Nosaltres recolzem projectes d'emprenedors des de la fase més incipient, quan està fent l'MVP, fins als 12 mesos d’ingressos.
Els tiquets que posem en primera ronda són de 100.000 euros com a màxim. De totes les inversions que fem, n’hi ha algunes que seran els cavalls guanyadors. Així, per tal que els números del fons surtin, doblem l'aposta en aquestes que van bé, ja sigui per consolidar la participació o per incrementar-la.
I en quins sectors?
Artur Bardera: A nivell de sectors invertim en economia real, sectors que han existit tota la vida on la tecnologia hi juga un paper diferencial. Això permet distingir-se de la competència en mercats que estan creixent i amb equips que ja tenen experiència en aquests mercats. Per exemple, hem invertit a Cobee, una empresa que es dedica a digitalitzar les gratificacions i retribucions flexibles dels empleats. Això ha existit tota la vida, és el famós tiquet restaurant.
On invertiu?
Artur Bardera: Principalment invertim a Espanya i, si hi ha oportunitats, a fora. Estem molt ben connectats amb els principals fons venture capital a Europa. Tot i això, creiem que hi ha una correlació molt alta entre la proximitat i les bones oportunitats. El seguiment d'un projecte a Estocolm, per exemple, és complicat.
Què us va impulsar a ser inversors?
Rubén Bonet: Jo sóc un emprenedor. Vaig muntar la meva empresa, Fractus, i vaig passar per moltes sèries de finançament: des de capital seed fins a sèries A, B i C i he acompanyat a la companyia com a cofundador i CEO durant 20 anys. Sempre m'ha agradat molt el moment màgic de creació d’una empresa: quan surt del no res i busca finançament. A mi em va passar i és una cosa que m'interessa molt, intel·lectualment i professionalment. Aquests últims anys he trobat el company perfecte per desenvolupar aquesta inquietud a través d’Abac Nest.
Artur Bardera: No hi ha res millor que dedicar el teu dia a dia a gent que està lluitant per perseguir els seus somnis i que transmeten felicitat. Tot i que és un camí amb moltes pujades i baixades i gens senzill, permet envoltar-te de l'actitud i les ganes de canviar el món.
Per què una startup hauria d'acudir a vosaltres?
Rubén Bonet: Tot i que estem en una de les fases inicials d'inversió i els imports no són gegantins, la sistematització que apliquem a les nostres anàlisis són molt professionals. Nosaltres venim de rondes més grans i del món del private equity. Som molt rigorosos i estrictes i això és un filtre per conèixer quines mancances o aspectes poden millorar els emprenedors. Els projectes on invertim tenen un nivell de qualitat molt alt, sobretot pel rigor de les inversions. Per a l'emprenedor pot ser una oportunitat per aprendre, encara que nosaltres no hi acabem invertim. En el cas de ser invertit li dona un segell de qualitat.
Artur Bardera: En aquest sentit, hem analitzat quasi 1.000 projectes i hem invertit en 10. Estem en l'1% de conversió. Sobretot invertim en projectes on tenim un angle. Al final els diners són commodity, l'important és aportar valor al management de l'empresa i tenim molt ben definit com fer-ho.
Quina inversió destacaries del fons?
Artur Bardera: És injust destacar-ne una però em fa molta il·lusió el projecte de Brava Fabrics. Hi vam invertir quan estaven facturant relativament poc i ara han multiplicat la facturació per 10 en només dos anys. Fa molta il·lusió veure com l'anàlisi que havíem fet prèviament es compleix així com també ho fa la gestió de l’empresa.
Rubén Bonet: Jo destacaria Bioento, que resolt la falta d'aliment al món en temes de pinso animal. Són un grup d'investigadors que han trobat una nova forma per desenvolupar pinso. És un projecte interessant des del punt de vista tècnic i que resol un problema real.
Quins reptes té l'ecosistema de startups de Barcelona?
Rubén Bonet: El repte és que surtin més empreses. Estem en una fase 1 de projectes d'èxit i faria falta que hi haguessin més projectes d'empreses venudes o amb ampliacions de capital grans. Estem cobrint molt bé la fase seed, i aquí hi ha una gran caldo de cultiu, però s'haurien de convertir en projectes grans i invertibles. També hi hauria d'haver projectes de caire més tecnològic, això faria que Barcelona fos més atractiva i susceptible de rebre inversions més grans.
Artur Bardera: Estem fent les coses molt bé a Espanya i sobretot en l'ecosistema de Barcelona. Un dels reptes de futur són les facilitats que posem als emprenedors a l'hora d'obrir una empresa. Als EUA necessites cinc minuts i aquí has de passar per una sèrie de tràmits que molt sovint ho dificulta. Per altra banda, fins ara les escoles de negoci promovien als estudiants a seguir certs recorreguts professionals i ara incentiven més als alumnes a emprendre. Això promou projectes molt interessants i sobretot que els emprenedors tinguin l'ambició de voler-se menjar el món.
Si emprendre fos una salsa formada per tres ingredients: equip, model de negoci i tecnologia; quin pes tindria cadascuna a la recepta?
Rubén Bonet: Amb la fase seed l'equip és fonamental, jo li donaria un 50%. La resta ho repartiria entre model de negoci i tecnologia.
Artur Bardera: En un estadi més avançat el model de negoci o la tecnologia tenen un paper molt important. A l’inici, però, la qüestió és si l'equip serà capaç d'executar i arribar a la següent fase. L'equip és el més important i sobretot busquem que tinguin perfils complementaris i experiència en el sector.